Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли желите да научите неки страни језик?

Да ли желите да научите неки страни језик?

Да ли желите да научите неки страни језик?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ БРИТАНИЈЕ

„Лакше је рећи него урадити!“ То многи кажу кад је реч о учењу страног језика, нарочито када су тако нешто већ покушали. Истина, учење неког другог језика је, најблаже речено, изазов. Али они који су успели у томе кажу да је вредно труда.

ИМА много разлога за учење неког новог језика. На пример, Ендру је планирао да проведе одмор у Француској, и желео је да разговара с мештанима на њиховом језику. Гвидо је рођен у Енглеској, али је његова породица пореклом из Италије. „Знао сам само дијалект“, каже он, „и зато сам желео да научим да правилно говорим италијански.“ Џонатанов брат је недавно отишао у иностранство и оженио се Шпањолком. „Када сам посетио брата, желео сам да причам с мојим новим рођацима на њиховом матерњем језику“, каже Џонатан.

Али учење страног језика може имати и друге користи. „Учи ме да будем саосећајна“, каже Луиз. „Сад разумем како се осећају странци када дођу у земљу где се говори неки други језик.“ У Памелином случају, користи се дотичу лично ње. Пошто је одрасла у Енглеској слабо је знала кинески — језик своје породице. Због тога су се Памела и њена мајка све више удаљавале. „Нисмо пуно комуницирале“, признаје Памела. „Али пошто сад причам кинески, постале смо блискије и имамо боље односе.“

Помоћ да бисте успели

Шта вам је потребно да бисте успели да научите неки страни језик? Многи којима је то пошло за руком истичу следеће:

Мотивација. Потребан вам је подстрек — неки разлог да остварите циљ. Гледано у целини, ученици с јаком мотивацијом обично најбоље пролазе.

Понизност. Не очекујте превише од себе — грешке су неминовне, нарочито у почетку. „Људи ће се смејати“, каже Алисон, „зато задржите смисао за хумор!“ Валери се слаже с тим: „Личите на дете које учи да хода. Често посрћете, али једноставно морате да устанете и покушате поново.“

Стрпљење. „Прве две године су биле тешке, и понекад ми се чинило да ћу одустати“, признаје Дејвид. Ипак каже: „С временом иде лакше.“ Џил запажа готово исто. „Чини вам се да нисте напредовали све док се не осврнете уназад“, каже она.

Вежбање. Редовно вежбање ће вам помоћи да течно говорите нови језик. Покушајте да вежбате сваки дан, макар само неколико минута. Као што стоји у једном уџбенику, „боље је ’по мало и чешће‘ него ’много али ретко‘“.

Помоћна средства

Да ли сте спремни да прихватите изазов учења неког страног језика? Ако јесте, следећа помоћна средства могу побољшати ваш напредак:

Пластифициране картице. На свакој од њих с једне стране се налази нека реч или фраза, а с друге превод. Уколико се такве картице не могу набавити ту где живите, могли бисте сами направити један комплет користећи неке картончиће.

Наставне аудио и видео касете. Оне вам могу помоћи да чујете правилан изговор. На пример, док је возио ауто, Дејвид је научио основе јапанског језика слушајући на аудио-касетама фразеолошки речник за туристе.

Интерактивни компјутерски програми. Неки од њих омогућују да снимите свој говор и упоредите ваш изговор са изговором некога чији је то матерњи језик.

Радио и телевизија. Уколико се на вашем подручју емитују радио или телевизијски програми на језику који учите, зашто их не пронађете и видите колико можете разумети?

Часописи и књиге. Покушајте да читате штампани материјал на том језику пазећи на то да он не буде ни превише тежак, а ни сувише лак за разумевање. a

Овладати језиком

Наравно, пре или касније, мораћете да разговарате са онима који говоре тај језик. То не захтева да отпутујете у неку далеку земљу. Уместо тога можда можете у вашој земљи да посетите скупштину Јеховиних сведока на страном језику.

У сваком случају, ваш циљ треба да буде да научите да размишљате на новом језику, а не да једноставно преводите речи и фразе с вашег матерњег језика. Вероватно ће вам помоћи и ако покушате да сазнате нешто о обичајима и навикама народа који говори тим језиком. „Један језик се не може научити ако се не разумеју бар неке одлике и вредности културе чији је он део“, каже језички стручњак Роберт Ладо.

И на крају: немојте се обесхрабрити уколико вам се чини да споро напредујете. На крају крајева, учење неког новог језика је непрекидан процес. „Никад нисам престала да учим“, каже Џил, која је научила знаковни језик пре 20 година. „Језик се стално развија.“

Да ли онда желите да научите неки страни језик? Ако желите, будите спремни да се упустите у веома изазован — али и те како награђујућ — подухват.

[Фуснота]

a Пробудите се! је сада доступан на 83 језика, а његов пропратни часопис, Кула стражара, штампа се на 132 језика. Многи су установили да им разумљив стил којим су писани ови часописи помаже када уче неки нов језик.

[Слике на странама 12, 13]

Ваш фонд речи можете повећати...

... упоређујући матерњи језик са оним који учите