Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ла бамбусре — сан се остварио

Ла бамбусре — сан се остварио

Ла бамбусре — сан се остварио

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ФРАНЦУСКЕ

НА ЈУГУ Француске, пре готово 150 година, Ежен Мазел, увозник азијских зачина̂, отпочео је да прави нешто што ће постати највећи расадник бамбуса на свету; расадник са око 200 врста ове брзорастуће и вишенаменске биљке. Све до 1855, Мазела је у његовом циљу спречавала озбиљна препрека: бамбус није растао у Европи.

Покушаји да се ова биљка увезе из Азије били су узалудни. Премда је бамбус на својој постојбини прилично отпоран (неке врсте могу да издрже и на температури од –24 степена Целзијуса и да достигну висину од 5 метара), било је немогуће да корен опстане током дугог путовања преко континената. Међутим, с појавом бржих бродова примерци бамбуса су успешно увезени у Енглеску 1827. године, а касније и у Француску. Мазелов сан је био корак ближе стварности!

Мазелов следећи изазов био је проналажење прикладне локације за његов расадник. Године 1855, купио је близу Андуежа, на југу Француске, 84 јутра земље која је изложена средоземној клими и благословљена подесним тлом. Довођење воде из најближе реке био је огроман посао. Али Мазелов мукотрпан рад је уродио плодом.

Нажалост, Мазел је 1890. банкротирао и морао је да прода свој драгоцени врт. Срећом, други су наставили тамо где је он стао, тако да сада сваке године приближно 350 000 људи посети Ла бамбусре  остварење Мазеловог сна.

[Извор слике на 31. страни]

Све слике: La Bambouseraie de Prafrance