Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Од наших читалаца

Васко да Гама Много сам уживао у чланку „Изванредно путешествије Васка да Гаме“ (22. март 1999). Био је добро илустрован и информативан. Споменули сте да је Да Гама на путовању имао три мала брода, али заправо их је било четири. Такође сте рекли да се вратио у Лисабон 8. септембра 1499. Међутим, стигао је крајем августа.

П. Н., Кенија

Тачно је да је Да Гама започео путовање с четири брода. Међутим, део путовања који је описан у уводу одвијао се након што је четврти брод био уништен. Што се тиче датума његовог доласка у Лисабон, већина извора говори да је то било почетком септембра. Занимљиво је оно што дело „Portugal and the Discoveries“ наводи: „Васко да Гама је стигао негде око 29. августа, а краљ га је уз све церемоније дочекао 8. септембра.“ То може ускладити наизгледне противречности (Редакција).

Укрштене речи Желим да вам напишем нешто у вези са укрштеним речима у часопису Пробудите се! Уживам у њима јер запошљавају мој мозак, а у 78. години човек треба да одржава свој ум активним. Обично кад читамо Библију наш ум не упамти тако детаљне информације какве су дате у укрштеницама. Зато одвојим времена да погледам сваки наведени цитат. Хвала вам за то.

Џ. В., Сједињене Државе

Коменски Учим једну групу одраслих особа да читају. Ваш изврстан чланак „Коменски — зачетник савременог образовања“ (8. мај 1999) помогао ми је да разумем зашто неке особе тешко уче. Информације које се налазе у пропратном оквиру, „Нека начела поучавања по Јану Коменском“, много ће ми користити.

Н. А. Ф., Бразил

Хвала вам на том информативном чланку. О Коменском сам научио више с четири стране Пробудите се! него из десет лекција за време студирања на факултету.

Х. П., Немачка

Библија на језику староседелаца Америка Када сам прочитала чланак „Староседеоци Америка и Библија“ (8. мај 1999), посебно ме је заинтересовала Џон Елиотова Библија за Масачусетс Индијанце. Мој супруг и ја смо видели примерак те Библије кад смо посетили библиотеку Хантингтон, у Сан Марину, у Калифорнији. Била је отворена на Псалмима и више пута се могло видети Јеховино име. Како смо само били одушевљени што смо видели Божје име у овој Библији из 17. века!

Б. Џ., Сједињене Државе

Дечји рад Хвала вам за серију чланака „Дечји рад — крај му је на помолу!“ (22. мај 1999). Када сам први пут видела насловну страну, искрено говорећи, помислила сам да се ти чланци не тичу моје земље. Али када сам почела да читам нисам могла да станем. Најкраће речено, била сам ужаснута. Недавно сам купила ручно сашивеног мецу по много нижој цени него што би коштао да је направљен у Јапану. Помисао на то да можда иза те ниске цене стоји бездушно поступање с децом пара ми срце.

С. О., Јапан

Тежина Имам десет година. Захвална сам вам за чланак „Млади питају...Како да победим своју опседнутост килограмима?“ (22. мај 1999). Увек сам мислила да имам превише килограма. Али када сам прочитала овај чланак схватила сам да стас није најважнији. Много су важније особине човека.

М. С., Русија