Пређи на садржај

Пређи на садржај

Велики Конструктор откривен

Велики Конструктор откривен

Велики Конструктор откривен

СЛОЖИЋЕ се чак многи научници с тим да такозвана књига природе не оставља разуман ум у сумњи да постоји један Конструктор, Створитељ. Хришћански апостол Павле је одавно написао да се Божја ’невидљива својства јасно виде од стварања света наовамо, будући да се запажају по ономе што је начињено, наиме његова вечна моћ и Божанство‘ (Римљанима 1:20). Али књига природе не представља комплетно откривење Бога и његових намера. На пример, она не открива сврху живота. На сву срећу, Аутор свег стварства се открио у једној другој књизи — његовој надахнутој Речи, Библији (2. Тимотеју 3:16).

Иако није научна књига, Библија одговара на важна питања на која свет природе нема одговор. Одговара на једно од првих питања које људи поставе кад посматрају неко величанствено остварење — ко је то направио? Погледајте шта у вези са стварањем каже Библија у Откривењу 4:11: „Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу и част и моћ, јер си ти све створио, и твојом вољом то постаде и створено је.“ Да, велики Конструктор је Јехова Бог, и његово име се око 7 000 пута појављује у оригиналним рукописима Библије.

Око 3 500 година пре нашег научног доба, човек по имену Јов, који је очигледно био добар посматрач природе и особа која размишља, повезао је Јеховино име са стварањем. Јов је рекао: „Упитај ти животиње, оне ће те научити, ил’ птице небеске, оне ће ти казати, или се са земљом разговори, она ће те учити, а и рибе ће ти морске приповедати.“ Чему нас могу поучити? Јов одговара питањем: „Ко не види у њима доказа да је све то рука Јеховина створила?“ (Јов 12:7-9).

Јеховина намера с људима

Библија такође открива Јеховину намеру с човечанством. У чему се она састоји? Да праведни добију дар вечног живота у Рају — управо овде на земљи. Псалам 37:29 каже: „Праведници ће држати земљу и довека у њој ће остати.“ Слично томе, Исус је рекао: „Срећни су они који су благе нарави, јер ће наследити земљу“ (Матеј 5:5).

Сем тога, захваљујући једној нарочитој врсти спознања, земља ће заувек остати рај испуњен миром. Исаија 11:9 каже: „Нити ће квара нити штете бити на свој светој гори мојој; јер ће земља бити пуна познања Јехове као што је морско корито пуно воде која га покрива.“ У ствари, ’познање Јехове‘ је кључ за бескрајан живот, мир и срећу. Исус је то потврдио речима: „А ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3).

Кад добију вечни живот, људи ће коначно моћи да уживају на земљи онако како је то Бог првобитно намеравао. Вечни живот, далеко од тога да ће бити досадан, представљаће бескрајну авантуру откривања и радости.

Одушевљавајући изазов

„Сваку лепу ствар [Бог] у своје време чини. Он је њима у срце и мисао о вечности метнуо, јер делима која Бог твори, човек ни почетка ни краја докучити не може“, каже Проповедник 3:11. Ускоро, кад човекова природна жеља да живи ’у вечност‘ буде потпуно задовољена, бићемо у стању да пробамо ’докучити дела која Бог твори од почетка до краја‘. Да, цела земља ће бити наша учионица, Јехова ће нам бити Наставник, а живот ће бити једно одушевљавајуће, бескрајно истраживачко путовање.

Замислите себе у Рају са савршеним умом и телом. Суочавате се са изазовима којих се сада ни у сну не бисте прихватили — и знате да ћете моћи да их пратите до самог краја, без обзира да ли ће то трајати сто или хиљаду година. Можда ћете чак бити у стању да копирате неко Јеховино остварење — али на далеко супериорније начине него што су данашњи напори човечанства, који често шкоде и загађују. Да, као и Јехову, водиће вас љубав у свему што предузимате (Постање 1:27; 1. Јованова 4:8).

Како знамо да све ово није само фантазирање? На темељу две Јеховине дивне „књиге“. Да, Библија и стварство пружају необорив доказ да за нашег Великог Конструктора и Створитеља ништа није немогуће. Зашто онда не бисмо сада боље упознали њега и његовог Сина, Исуса Христа? Не постоји интересантнији, вреднији и перспективнији потхват који бисте могли предузети.

[Слике на 10. страни]

Библија и књига природе откривају Великог Конструктора