Пређи на садржај

Пређи на садржај

Жртве рата другачијег изгледа

Жртве рата другачијег изгледа

Жртве рата другачијег изгледа

„ДАНАШЊИ ратови се разликују од оних из прошлости... Обични грађани, а не војници“ су све бројније жртве, извештено је у емисији „Perspective“ на радију УН. На пример, у Првом светском рату од свих губитака у људству само су 5 процената били цивили. Међутим, током Другог светског рата, број цивилних губитака је скочио на 48 процената. А данас „скоро сав губитак у сукобима чине цивили — 90% — углавном жене, деца и старији“, приметио је радио УН.

Према Олари Утунуу, специјалном представнику генералног секретара УН за децу и оружане сукобе, „процењује се да је од 1987. године, у оружаним сукобима убијено два милиона деце“. То значи да је у протеклих 12 година свакога дана више од 450 деце било жртва рата! Поред тога, током тог истог периода, више од шест милиона деце је озбиљно рањено или трајно онеспособљено.

Г. Утуну је наговестио да би оснивање зона мира био један начин на који би УН могле да зауздају тренд све већег броја деце погинуле у рату. „Места где углавном има деце, као што су школе, болнице, и игралишта, требало би сматрати зонама у којима се не би водиле борбе.“ Међутим, радио УН је додао да је „пре свега, спречавање сукоба“ најделотворнији начин за УН да се побрину да обични грађани не постану жртве рата. Заиста, да би се елиминисали ратни губици потребно је елиминисати сам рат. Хоће ли се то икада догодити?

Због дуге ратне историје човечанства, већина људи с правом мисли да људи никада неће остварити мир на целој земљи. Међутим, Божја Реч, Библија, обећава да ће Јехова Бог то учинити: „До краја земље ратове прекиде“ (Псалам 46:10). Када ће се то догодити? Зашто можете бити сигурни да ће се Божје обећање о светском миру испунити? Ако бисте желели одговор на ова питања, молимо вас пишите издавачима овог часописа, користећи вама најближу адресу с 5. стране, или телефонирајте најближој Дворани Краљевства. Не постоје никакве обавезе нити издаци — само директни одговори.

[Извор слике на 31. страни]

UN PHOTO 156450/J. Isaac