Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како могу избећи опасности на Интернету?

Како могу избећи опасности на Интернету?

Млади питају . . .

Како могу избећи опасности на Интернету?

ЗАМИСЛИ да се налазиш у највећој библиотеци на свету. Окружен си књигама, новинама, каталозима, фотографијама и разним тонским записима — и то дословно о свему и свачему. На дохват руке налазе ти се све најновије информације као и мноштво литературе из прошлих векова.

Па, Интернет може да ти пружи такве информације. Он омогућује човеку да седи за својим компјутером и размењује информације с другим компјутерима и корисницима компјутера, било где да се налазе у свету. a Интернет омогућује својим корисницима да продају, купују, обављају банкарске трансакције, разговарају, слушају најновију музику — и то све у приватности њиховог дома.

Није ни чудо што неки стручњаци предсказују да ће до краја ове године више од 320 милиона људи користити Интернет. Дакле, коришћење Интернета широм света постаје све уобичајенија појава. Пошто школе и библиотеке форсирају његову употребу, приступ Интернету је омогућен милионима младих. У Сједињеним Државама скоро 65 посто младих између 12 и 19 година већ користи или се претплатило на „он-лајн“ Интернет услуге.

Када се исправно користи, Интернет може бити извор корисних информација о временским приликама, путовањима и другим стварима. Посредством њега можете куповати књиге, делове аутомобила и још много тога. Многи млади га користе да ураде домаћи задатак.

Иако Интернет може бити користан, он такође може изгледати попут библиотеке без библиотекара или других посматрача. Посетилац може да чепрка по књигама имајући осећај да никога нема у близини. Међутим, ово је управо једна од највећих опасности код коришћења Интернета. Зашто? Зато што безброј Web сајтова садржи морално искварен и духовно деструктиван материјал. Стога, Интернет може младе хришћане да изложи искушењу. Осим тога, људи су по природи знатижељни — што је склоност коју Сатана, Ђаво, већ одавно злоупотребљава. Сатана је сигурно искористио Евину радозналост и ’завео је својим лукавством‘ (2. Коринћанима 11:3).

На сличан начин, и млади хришћани би лако могли да буду заведени штетним информацијама ако нису одлучни да заштите своју духовност. Један чланак у часопису Better Homes and Gardens је објаснио: „Интернет је једно прометно подручје на којем бриљантни истраживачи продају најновије информације; али овим кибер-простором такође тумарају и педофили, преваранти, фанатици и други непоштени људи.“

Младић по имену Миодраг b, каже: „Неки Web сајтови су шокантни. Поред тога, они могу да се појаве и без упозорења.“ Он додаје: „Они покушавају да те увуку. Желе да те намаме — да ти извуку новац.“ Један млади хришћанин по имену Зоран, признаје: „Када почнеш да гледаш неки неприкладан материјал, тешко је престати — толико је заразно.“ Неки млади хришћани су често посећивали штетне Web сајтове, и тако запали у још озбиљније невоље. Неки су чак нарушили свој однос с Јеховом. Како се то може избећи?

’Гледати безвредне ствари‘

Понекад адресе Web сајтова јасно показују да се ради о неморалном материјалу. c Пословице 22:3 упозоравају: „Мудри види зло и уклања се, прости наваљују и налећу у казну.“

Међутим, чешће је проблем то што људи пуким случајем набасају на непожељан сајт. „Хоум пејџ“ може да садржи језиве слике које су пажљиво обликоване да те намаме да истражиш сајт — и да се увек изнова тамо враћаш! d

Драган описује шта се догодило једном његовом пријатељу: „Имао је доста времена и био је радознао. Ускоро је гледање порнографије постало уобичајено.“ На срећу, овај млади хришћанин је потражио једног старешину и добио помоћ.

Да ли си решио шта ћеш урадити ако налетиш на такав сајт? Јасно је шта би хришћанин требало да уради: одмах да напусти сајт — или чак да затвори програм за претраживање по Интернету! Буди попут псалмисте који се молио: „Одврати очи моје од лажних сујета [„безвредних ствари“, NW] и дај да на путу твом оживим“ (Псалам 119:37; упореди с Јовом 31:1). Сети се да чак и ако нас нико од људи не посматра, нисмо неопажени. Библија нас упозорава да су све ствари ’откривене пред очима онога коме морамо положити рачун‘ (Јеврејима 4:13).

Разговори с родитељима или с другим зрелим хришћанима могу да ојачају твоју одлучност да више не посећујеш неморалне сајтове. Осим тога, ако би пао у живи песак, зар би звао у помоћ тек кад би потонуо до гуше?

Шта је са „он-лајн“ дружењем?

„Чат“ омогућује корисницима Интернета широм света да истовремено комуницирају једни с другима. Када је реч о послу, „чат“ се користи за „он-лајн“ конференцију и за пружање услуга муштеријама. Неки такозвани „простори за ћаскање“ омогућују корисницима да размењују информације о техничким стварима, као што је поправка аутомобила или програмирање компјутера. Неки облици „чата“ омогућују пријатељима и члановима породице да приватно комуницирају, а да при томе не плаћају телефонске разговоре на велике удаљености. Иако постоји оправдана употреба овог медија, постоје ли опасности?

Постоји права потреба за опрезношћу када је реч о јавним „просторима за ћаскање“, јер они крију извесне опасности. Писац Лија Розен каже: „Тинејџери који се добро разумеју у компјутере, проводе сате и сате у ’он-лајн‘ разговорима са анонимним странцима широм државе, па чак и света. Нажалост, за неке од тих странаца с којима су тинејџери можда стално били на вези испоставило се да су одрасли перверзњаци који жуде за сексуалним рандевуом с децом.“ Један чланак у часопису Popular Mechanics упозорава да „мораш бити изузетно пажљив“ када се служиш јавним „просторима за ћаскање“. Одавање имена и адресе неком странцу може довести до озбиљних невоља! Зашто себе да излажеш таквој опасности?

Међутим, још већа опасност лежи у склапању неприкладних пријатељстава са странцима који не поштују библијска начела. e Истраживачи кажу да је у „просторима за ћаскање“ разговор тинејџера најчешће усредсређен на секс. Стога је прикладан савет Библије из 1. Коринћанима 15:33: „Немојте се заваравати. Лоша друштва кваре корисне навике.“ Лоше друштво преко компјутера такође је опасно. Да ли је потребно да се богобојазна млада особа лакоумно излаже таквим опасностима?

Мере заштите

С обзиром на опасности Интернета, он се мора користити са обазривошћу. На пример, неке породице стављају компјутер у прометну просторију, као што је дневна соба. Такође могу поставити правило да се Интернет користи само када су и други код куће. Ако твоји родитељи постављају таква ограничења, сарађуј с њима (Пословице 1:8). Јасне смернице јесу доказ њихове љубави.

Ако домаћи задатак захтева коришћење Интернета, зашто не водиш евиденцију о томе колико времена проводиш на вези? Покушај да унапред одлучиш колико ћеш времена потрошити, и користи сат са алармом да те опомене када време буде истекло. Горан предлаже: „Планирај унапред, имај на уму шта конкретно тражиш, и придржавај се тога — без обзира колико друге ствари изгледају занимљиво.“

Такође је неопходно бити опрезан када је реч о коришћењу Е-поште. Млади хришћани морају пазити да се не уплету у огромну количину Е-поште, поготово ако је већина информација безвредна или неоснована. Неконтролисана употреба Е-поште може прогутати драгоцено време које је потребно за обављање домаћих задатака и духовних активности.

Краљ Соломон је рекао: „У осталом, сине мој, црпи наук из овога: Не би се никад крају стигло кад би се хтело много књига написати, и сувише велико учење умор је телу“ (Проповедник 12:14). Ове речи су сасвим на месту и када је реч о Интернету. Немој се толико заокупирати претраживањем чињеница и цифара да би занемарио лично проучавање Библије и учешће у хришћанској служби (Матеј 24:14; Јован 17:3; Ефешанима 5:15, 16). Не заборави да иако комуникација путем компјутера има своје место, не постоји замена за контактирање лицем у лице са сухришћанима. Дакле, ако је заиста потребно да користиш Интернет, чврсто реши да га користиш мудро. Избегавај опасне сајтове и немој проводити превише времена на вези. „Срце своје чувај“ и никада немој постати роб Интернета (Пословице 4:23).

[Фуснота]

a Погледај серију чланака „Интернет — да ли је за вас?“, која се налази у издању Пробудите се! од 22. јула 1997.

b Нека имена су измењена.

c Адреса Web сајта представља низ знакова потребних да би се приступило одређеном Web сајту. Понекад адресе садрже речи које идентификују сврху тог одређеног сајта.

d „Хоум пејџ“ је попут електронског излога. Он објашњава шта сајт нуди, ко га је направио и тако даље.

e Такве опасности могу да вребају и у „просторима за ћаскање“ које оснивају добронамерни хришћани да би водили разговоре о духовним стварима. Непоштени људи и отпадници понекад се укључују у овакве разговоре и подмукло покушавају да убеде друге да прихвате њихове небиблијске идеје.

[Истакнути текст на 20. страни]

„Неки Web сајтови су шокантни. Поред тога, они могу да се појаве и без упозорења“

[Слика на 21. страни]

Неке породице постављају компјутер на свима приступачном месту