Пређи на садржај

Пређи на садржај

Подражавање величанствених конструкција живота

Подражавање величанствених конструкција живота

Подражавање величанствених конструкција живота

Малишани падну и лупе главу. Старија деца падају с бицикла и с дрвета. Спортисти се сударају на терену. Возачи имају безброј саобраћајних незгода. Па ипак, и поред свих тих падова, удараца и судара често пролазимо без озбиљнијих повреда. Склони смо да жилавост и отпорност нашег тела узимамо здраво за готово. Међутим, научници почињу да откривају да смо од костију па све до коже, истински бриљантна конструкција.

КОМБИНАЦИЈА снаге и жилавости — заједно с релативно малом тежином — прожима целу природу. Нежне младице се пробијају кроз пукотине у бетону или стени и шире их док израстају у здраво дрво. Затим, дрвеће може одолети ветровима који обарају електричне стубове и руше куће. Детлић кљуца у дрво и излаже своју главу сили која би обичан мозак претворила у кашу. Кожа крокодила и алигатора одбија копља, стреле, па чак и метке (Јов 40:20; 41:17). Овакве ствари су хиљадама година фасцинирале људе и изазивале њихово страхопоштовање.

У задњих 40 година велики технички напреци ставили су научницима у руке моћне нове алатке за истраживање тајни оваквих остварења, од којих су многе скривене дубоко унутар живе ћелије. На том микроскопском нивоу, квалитет конструкције заиста одузима дах и запањује својом сложеношћу. Међутим, циљ науке није само да проникне у те тајне које леже у основи изузетних материјала из природе, већ да их копира — барем у начелу. Ово подручје науке је толико перспективно да је довело до појаве једне нове науке назване биомиметика, од грчког биос, што значи „живот“, и мимесис, што значи „подражавање“.

Биомиметика обећава бољи свет

„Биомиметика се бави биолошким структурама [и] њиховим функцијама“, објашњава књига Biomimetics: Design and Processing of Materials. У њој се још каже да је сврха овог проучавања ’стимулисање нових идеја и развијање тих идеја у синтетичке системе сличне биолошким‘.

Научник Стивен Вејнрајт каже да ће „биомиметика прогутати молекуларну биологију и заузети њено место као најизазовнија и најважнија биолошка наука 21. века“. Професор Мехмет Сарикаја тврди: „Налазимо се на прагу револуције у материјалима, која ће парирати Гвозденом добу и Индустријској револуцији. Крупним корацима улазимо у нову еру материјала. Мислим да ће у наредном веку биомиметика значајно променити наш начин живота.“

У ствари, као што ћемо видети, она је већ започела да мења наш свет. Најпре, погледајмо накратко неколико за сада неразјашњених чуда која научници настоје да проуче. Такође ћемо истражити и оне отрежњујуће импликације значења речи „конструкција“, и размотрити како оне дају смисао том изванредном свету који нас окружује.