Пређи на садржај

Пређи на садржај

Гладиола — чудесан цвет нежне лепоте

Гладиола — чудесан цвет нежне лепоте

Гладиола — чудесан цвет нежне лепоте

Скоро свакога опчињава нежна лепота цвећа од ког се посебно истичу гладиоле. Због своје велике популарности, гладиоле се у неколико земаља узгајају у комерцијалне сврхе, на пример у Израелу и Холандији. Такође постоје и засади гладиола у Сједињеним Државама одакле се оне отпремају до заљубљеника у узгајање цвећа широм света.

Прекрасна породица гладиола је порасла на преко 2 000 подврста, које се јављају у свим замисливим бојама, нијансама и структурама. Како узгајивачи успевају да од истог цвета створе на изглед бескрајно много подврста?

Стварање нових подврста

Узгајивач користи једну алатку као што је четка од камиље длаке да би скинуо полен с прашника, мушког дела једног цвета, и пренео га на жиг тучка, женског дела другог цвета. Полен се обично ставља на најниже цветиће биљке. Када се то уради, цвет се чврсто затвара да би се спречило да природни преносиоци полена, као што су пчеле и муве, промене резултате. Да би се добила одређена боја или изглед, једна врста гладиола укршта се с другом врстом која има жељена својства.

То не значи да је нова подврста, то јест хибрид, нека нова врста цвета. Гладиола је све време имала потенцијал за ту подврсту, који је био закључан у њеном сложеном генетском коду. Путем селективног укрштања, могу да се добију гладиоле од блиставо белих до загасито црвених или тамно гримизних. Такође се могу добити и ишатиране гладиоле, гладиоле с мрљама, наборима и дуплим редом цветића. Неке чак и благо миришу.

Нежна лепота

Погледај мало изблиза овде приказане цветове и запази њихову разноликост. Како је само очаравајућа овде приказана гладиола звана лепота! Док се њене латице пружају, помаљају се меке, намрешкане, љубичастоплаве ивице с још тамније љубичастим вршковима. У подножју латица које води до врата сваког цветића, налази се предиван део испрскан тамноружичастом и лила бојом.

Још једна подврста овде приказана, такозвана орхидејска чипка, одаје утисак да је толико крхка да би је и најнежнији додир оштетио. Њени цветови се пружају од стабљике, а дугачки прашници се издижу из средишта живобојних вратова. Друге подврсте носе имена која асоцирају на нешто, као на пример блистава звезда, крај снова, узбуна, јединствена и сребрни месец.

Узгајање гладиола

Поред тога што од овог цвећа добијају семе, узгајивачи гладиола сакупљају и луковице, округласти доњи део стабљике на биљци. Такође прикупљају и пупољке, мале споредне луковице које расту на главној луковици.

Гладиоле које се узгајају углавном су добијене од афричких врста. Тако им је, да тако кажемо, корење у тропским крајевима и прилично су осетљиве на климатске услове. Можда не могу да преживе хладне зиме у неким земљама, али веома добро напредују током топлих летњих месеци.

Тамо где влада хладнија клима, луковице треба извадити на крају сезоне раста и пажљиво их очистити. Одстрањивање старе, суве луковице на самом дну стабљике олакшаће новој луковици која ће се формирати да пусти жиле. Поред тога, морају се одстранити и пупољци величине грашка нанизани на свакој луковици. Током хладног времена, и пупољке и луковице треба чувати на сувом, прохладном месту с температурама изнад нуле.

Када се сваки од ових пупољака посади, из њега ће исклијати танани листови и до краја сезоне раста, пупољци ће постати зреле луковице. Када се те луковице наредне сезоне засаде, оне ће израсти у раскошне цветнице.

Тамо где је клима умерена, сађење може започети почетком пролећа. У топлијим климама, време сађења није тако изричито. Пупољке и луковице при идеалним условима треба садити у влажно, киселкасто земљиште. Треба их поставити тамо где ће имати доста сунца, пошто гладиоле не напредују добро у хладу.

Пупољци могу да се саде у бразду дубоку осам центиметара, а затим да се прекрију земљом. Луковице, с друге стране, треба садити у дубину од 13 центиметара. Да вам врт не би био претрпан, луковице средње величине треба садити у размаку од око осам центиметара, а веће луковице од 10 до 13 центиметара. Уколико луковице гладиола пажљиво очистите и засадите, већ након неколико месеци требало би да будете награђени неописиво лепим призором — разнобојним и нежним гладиолама.

[Слика на 16. страни]

Орхидејска чипка

[Слика на странама 16, 17]

Корални сан

Моне

Крај снова

Сунчана лука

[Слика на 17. страни]

Лепота