Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ноје — он је ходио с Богом — како је направљена ова видео-касета

Ноје — он је ходио с Богом — како је направљена ова видео-касета

Ноје — он је ходио с Богом — како је направљена ова видео-касета

„БУДИ се ујутру причајући о њој. Гледа је три или четири пута током дана и опет увече пре него што оде на спавање.“ О чему прича ова мајка из Калифорније? О свом двогодишњем сину и његовој љубави према видео-касети Ноје — он је ходио с Богом. a Она додаје: „Када се игра напољу, с чекићем у руци говори о изградњи животоспасавајуће арке.“

Друга мајка је написала: „Морам да вам кажем једно велико хвала за сав труд, време и љубав које сте уткали у видео-касету Ноје. Имам трогодишњег синчића који је научио напамет скоро целу касету, чак и звуке! То је његова омиљена касета и тражи да је гледа сваки дан, по два или три пута.“

Једна девојчица по имену Данијела је написала: „Свиђа ми се, и хоћу да радим оно што је радио Ноје. Надам се да ћете правити још видео-касета за децу.“

Али наравно, да би се направиле видео-касете о Библији потребно је време. Зашто је то тако?

Како је направљена видео-касета Ноје?

Много пре него што се сними иједна секвенца, или нацрта иједна слика, сценариста на основу библијског извештаја прави фабулу. То ће касније постати сториборд и затим сценарио. Сториборд је серија малих, грубих цртежа који помажу уметницима да направе секвенцу и целу причу. Неколико људи, укључујући и сликаре, размотрило је како би се Нојев живот могао приказати — за које делове ће се користити глумци, а за које би било најбоље да се прикажу цртежима. Игране секвенце помажу да се реалност једног извештаја усади у дететов ум. Оне показују да Библија говори о стварним људима који су служили Јехови пре више хиљада година. Шта ће бити следећи корак у продукцији?

Одабрана је глумачка екипа која ће представљати Ноја и његову породицу. Осмишљени су костими и одлучено је које боје ће се појављивати у свакој сцени. Све то је било неопходно зато што уметници не могу да нацртају Ноја, његову жену, синове и снахе док не виде како глумци изгледају у костимима. Цртежи су морали да одговарају сценама из стварног живота. Али, где ће се ове сцене снимити?

Изабрана је Данска, зато што канцеларија подружнице Watch Tower Societyja у тој земљи има веште сценографе и довољно велики простор потребан за снимање сцена у затвореном. Тамо је отишла филмска екипа из Одељења за аудио-видео службу из Образовног центра Watchtowera у Патерсону (Њујорк), да би обавила снимање у сарадњи с данским особљем. Причу говори наратор. То је много олакшало производњу филма на другим језицима зато што елиминише тежак корак монтаже звука, то јест наснимавање синхронизованог превода дијалога. Али, како је урађен тежак посао цртања?

Уметност и специјална камера

Уметници су на основу сториборда, који је припремио тим стваралаца, воденим бојицама насликали стотине слика. Ово нису обавезно биле четвороугаоне или правоугаоне слике. Понекад су биле искривљене или овалне, у зависности од угла под којим је требало употребити камеру. Ниједна слика није била већа од 56 са 76 центиметара, а већином су биле мале, 28 са 38 центиметара.

Да би се снимиле слике била је потребна специјално управљана филмска камера. Да би се пружио тродимензионални ефекат, цртежи су стављани у три плана — крупни план, средњи план и позадина. На тај начин је било могуће направити снимке кроз дрвеће, слонове ноге или шта год друго, а што је било неопходно да се пружи осећај дубине. Камером је управљао компјутер и могла је да ротира над сценом или да је зумира ради специјалног ефекта. Ово може створити утисак да се креће сцена, а у ствари то ради само камера.

Пошто Watch Tower Society нема потребне вештине нити средства да уради праву анимацију, као прихватљив компромис послужила је комбинација играних секвенци и цртежа. Деци узраста од 3 до 12 година, за које је ова видео-касета и намењена, ова метода се пуно свидела. Филм јасно истиче пуно поука које се могу научити из Нојевог примера. Надаље, питања на омоту касете помажу родитељима да са својом децом понове главне тачке приче.

Други специјални ефекти, као што је рецимо појачавање пљуска у време Потопа, постигнути су помоћу компјутерске технологије. Није тешко уочити да је у продукцију видео-касете Ноје уложено пуно времена и креативности.

Пошто се библијски извештаји не мењају, видео-касета Ноје — он је ходио с Богом биће увек актуелна и може помоћи у поучавању сваке следеће генерације младих. Деца и родитељи су написали стотине писама захвалности тражећи још оваквих видео-касета. Једна особа је написала: „Имам 50 година и прошло је много времена откако сам одгајила своју децу. Али мислим да би данашњи родитељи који имају малу децу, поседовали алат од непроцењиве вредности уколико би имали збирку библијских прича на видео-касетама.“

[Фуснота]

a Ова видео-касета је објављена 1997. и до сада је преведена на албански, грчки, дански, италијански, јапански, кинески, корејски, литвански, мађарски, норвешки, португалски, словачки, српски, тајски, фински, француски, холандски, хрватски, чешки, шпански и шведски. У плану је објављивање на још десет језика.

[Дијаграм/Слика на 25. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Филмска камера снима у покрету, удахњујући живот сликама

[Слике на странама 22, 23]

Продукција је почела са сторибордом

[Слике на 23. страни]

Већина играних секвенци је снимљена у Данској

[Слике на странама 24, 25]

Сликари су нацртали и обојили 230 сцена

[Слике на 25. страни]

Компјутерска монтажа, специјални ефекти, нарација, музика и звуци комплетирали су видео-касету