Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Егзотично месо на продају

Упркос међународним законима који у Европи забрањују трговину као и коришћење меса слепог миша у исхрани, оно се ипак илегално продаје у британским продавницама и ресторанима. „Оно што стварно забрињава јесте то што се заштићене врсте слепих мишева убијају и тајно увозе, а да и не спомињемо опасност по здравље људи која лежи у једењу неконтролисаног меса“, запажа Ричард Барнвел из Светског фонда за природу. У неким деловима Африке, слепи мишеви који се хране воћем дуго су представљали важан извор хране, а у Малезији и Индонезији, број неких од најређих врста слепих мишева који се хране воћем драстично је опао због трговине њиховим месом. Исто тако, слепи миш с каријем на Сејшелима се сматра посебним деликатесом. Међутим, лондонски The Sunday Times извештава да слепи мишеви „нису једина угрожена врста за којом постоји потражња у Европи“. Ресторани у Бриселу, престоници Белгије, служе месо шимпанзе.

Да ли се врпољите?

Око 15 посто свеукупне популације показује манире нервозе, кажу канадске новине Globe and Mail. Истраживачи запажају да се неки врпоље тако што „уврћу косу, тапкају ногама, цупкају, грицкају нокте и томе слично“. Због чега се људи врпоље? Пеги Ричтер, психијатар из Центра за болести зависности и ментално здравље у Торонту, верује да такви ритуални покрети пружају осећај олакшања. С друге стране, клинички психолог Пол Кели каже да врпољење настаје због напетости и да је то једна аутоматска, несвесна и спонтана реакција која вас ослобађа напетости. Према стручњацима, „можете научити да станете на пут овој навици и чак се одвикнете од ње терапијом замене — то јест, када приметите да сте почели да се врпољите, концентришите се на неку другу ствар“, каже Globe.

Зависни од коле?

Сваки Мексиканац годишње у просеку попије 160 литара напитака од коле, извештава Asociación Mexicana de Estudios para la Defensa del Consumidor. Годишње се на напитке од коле потроши више новца него што се потроши на десет најосновнијих животних намирница заједно. Неки кажу да је велика потрошња ових безалкохолних пића један од водећих узрока неисхрањености у Мексику. Неки од састојака коле могу ометати апсорбовање калцијума и гвожђа. Такође се сматра да конзумирање коле повећава могућност добијања камена у бубрегу, каријеса, појављивања гојазности и хипертензије, као и несанице, чира на желуцу и узнемирености. ’Некада смо били „људи кукуруза“‘, каже Consumer’s Guide Magazine, ’али сада се може рећи да смо људи „коле“.‘

„Праведан рат“?

„Рат у Југославији је направио праве поделе унутар цркава, поделе засноване на интерпретацији традиционалног гледишта о ’праведном рату‘“, запажају француске новине Le Monde. Идеја о праведном рату (јус ад белум) сеже до Августина, који је живео у петом веку. Према Le Mondu, „морална“ оправдања за такав рат, која је формулисао један каснији католички филозоф, Тома Аквински, укључују следеће: мора постојати „праведан разлог“, рат мора бити „последње прибежиште“, онај ко води рат мора имати „легитимну власт“ и „употреба оружја [не сме] нанети више штете и нереда од зла које треба отклонити“. Још један услов који је додат у 17. веку јесу „шансе за победу“. Иако већина цркава данас одбацује идеју о „светом рату“, оне настављају да дебатују о томе шта би се могло сматрати „праведним ратом“.

Сексуално активна бразилска младеж

У Бразилу, „33% девојака и 64% младића имало је први сексуални однос између своје 14. и 19. године“, извештава O Estado de S. Paulo. Поред тога, број бразилских девојака које у узрасту од 15 до 19 година почињу са сексуалном активношћу пре брака удвостручио се за само десет година. Према демографу Елизабет Фераз, дошло је до „значајне промене у ставу о сексуалности“. На пример, једна друга студија показује да 18 посто бразилских адолесцената већ има барем једно дете или га очекује.

Колико је сигурна ваша болница?

„Пацијенти у ирској болници имају шансе веће од 10 напрема 1 да добију инфекцију“, извештава The Irish Times. Инфекција добијена у болници (HAI), како је названа, захтева додатно лечење и дужи останак у болници. У просеку, само један случај HAI-а може коштати 2 200 долара по пацијенту, и ако је у питању инфекција крвотока, потребно је још 11 дана у болници. Оно што посебно забрињава јесу инфекције „супербактеријама“, које су „све отпорније на широк спектар антибиотика“, кажу новине. Најподложнији HAI-у су „старије особе, веома млади, они који су дуго у болници, [и] они који пате од хроничних болести које се не виде на први поглед, као што су болести срца или хронични бронхитис“.

Више гена него што се мислило

Истраживачи су недавно ревидирали процењени број гена у свакој људској ћелији на 140 000, извештава The New York Times. Раније процене су варирале од 50 000 до 100 000 гена. То значи да је људски организам знатно сложенији него што се раније мислило. Гени подстичу ћелије тела да ставе амино-киселине у исправан редослед како би градиле протеин. Ова драстично повећана процена „показује колико још има да се учи о генетском програмирању људи“, кажу ове новине.

Другачији поглед на пакао

Католичка црква вековима научава да је пакао место где душе злих људи подносе вечно мучење. То се очигледно променило. Пакао „није казна коју намеће Бог“, каже папа Јован Павле II, „него стање до којег су људи себе већ довели у овом животу“. Тако извештава L’Osservatore Romano. „Уместо на место“, каже папа, „пакао указује на стање оних који су се својевољно и дефинитивно одвојили од Бога, извора сваког живота и радости.“ Он додаје да „вечна казна“ није Божје дело; уместо тога, „биће само себе одстрањује од [Божје] љубави“.

Ходањем до здравља

Поред тога што вам помаже да скинете килограме и ослободите се стреса, ходање помаже и у смањивању „крвног притиска и опасности од инфаркта“, каже The Globe and Mail из Торонта. Да бисте остали здрави, треба да имате један устаљени временски распоред. Колико вам времена треба? „Према делу Canada’s Physical Activity Guide to Healthy Active Living, ако ходате умереним темпом, треба да радите на томе да сваки дан ходате укупно 60 минута — ходајући у периодима од по најмање 10 минута.“ Брзо ходање или вожња бицикла 30 до 60 минута дневно или џогирање 20 до 30 минута, такође вас могу одржати здравим. Globe препоручује ношење лагане обуће која дише, која има савитљиве ђонове, добру потпору за табане, улошке с јастучићима и довољно места за прсте.

Рано упозорење

„Свет може очекивати деценију ’супер-катастрофа‘“, извештава World Press Review, на основу једног чланка у лондонском листу Financial Times. Наводећи природне катастрофе као што су циклони и земљотреси, Међународна федерација Друштава црвеног крста и црвеног полумесеца упозорава да великом делу популације катастрофе могу лако наудити. Часопис каже да „од 50 градова у свету који се најбрже шире, 40 их се налази у трусним зонама, а половина светске популације живи у приобалним подручјима, где је изложена повећаном нивоу мора“. Још један злослутан знак је то што, иако се број катастрофа све више повећава, у многим земљама опадају владини фондови за пружање помоћи у хитним ситуацијама.

Дуга ноћ

„Величанствена тама.“ Тако је норвешки поларни истраживач, Фридтјоф Нансен, описао „Моркетид“, то јест време када на северу Норвешке сунце уопште не излази. Два месеца се на неколико сати у подне види само сиво-црвени сјај сутона. Али, овај период мрака не воле баш сви. Према новинама Ibbenbürener Volkszeitung, 21,2 посто Норвежана који живе иза поларног круга пати од зимске депресије. Узрок може бити недостатак мелатонина, хормона који се производи у мозгу. Једини лек је светлост. Међутим, треперава поларна светлост, светлуцање снега на месечини и топла светла раштрканих села привлачи све већи број туриста.