Пређи на садржај

Пређи на садржај

Савремено ропство — крај му је на домаку!

Савремено ропство — крај му је на домаку!

Савремено ропство — крај му је на домаку!

„Слобода човека је суштински део апсолутне слободе. Не можете да угрозите једну, а да у исто време не повредите другу“ (Виктор Шолер, француски новинар и политичар, 1848.)

„КОЈЕ је то зло у човеку које га увек наводи да презире, потчињава и понижава своје ближње?“ питају уредници часописа The UNESCO Courier. „И како то да је такав злочин против човечности остао некажњен чак и након увођења људских права?“

Одговор није једноставан. Похлепа је оно што подстиче на искоришћавање јефтиног дечјег рада и на појаву дужничког ропства. Када се девојке продају у проституцију и сервилне бракове, кривица се приписује сиромаштву и необразованости. У позадини ритуалног ропства леже религиозне норме и културни концепти. А у случају мушкараца који посећују Бангкок или Манилу да би пронашли младе дечаке и девојчице који немају сиду, мотив је једино сексуална перверзност и неморалност. Све је то део света у којем су људи „самољубиви, љубитељи новца,... без природне наклоности,... без самоконтроле, брутални“, по речима апостола Павла, истраживача закона из првог века (2. Тимотеју 3:1-5). То је део света у коме „што је криво не може се исправити, а што недостаје не може се избројити“, да кажемо то речима древног државника Соломона (Проповедник 1:15).

Промена ума

Да ли то значи да се ништа не може или да се ништа неће учинити да ропству заувек дође крај — било у његовим традиционалним манифестацијама или у његовим новијим облицима? Наравно да не!

Високи комесаријат за људска права (OHCHR) при УН извештава да је ропство „стање ума“ и додаје: „Чак и када је укинуто, ропство оставља трагове. Може и даље да траје као стање ума — међу жртвама и њиховим потомцима и међу наследницима оних који су га практиковали — дуго након што је оно формално нестало.“

Зато би промена у размишљању — промена става — на светском нивоу, био један начин на који би ропство могло да се укине. А то обухвата промену образовања — поучавати људе да се воле међусобно и да поштују туђе достојанство. То значи помагати људима да искорене похлепу из свог срца и повинују се високим моралним стандардима. Ко може да обезбеди такво образовање? OHCHR каже да „свако доприноси прављењу једног светског поретка који више не толерише нехумано искоришћавање“.

Размотрите образовни програм који широм света спроводи хришћанска заједница Јеховиних сведока. Овај програм успешно поучава особе искрена срца да не толеришу нити да оправдавају нечовечну експлоатацију. Кроз овај програм се милиони људи у више од 230 земаља поучавају да се према свим људима опходе с достојанством. Зашто је овај програм успешан?

Зато што се заснива на Библији, књизи коју је надахнуо човеков Створитељ. То је књига која потврђује људско достојанство. Људи подучени Библији, преко овог образовног програма Јеховиних сведока, уче да је наш Створитељ Јехова и сам Бог достојанства (1. Летописа 16:27NW). Он достојанство преноси на цело своје стварство. То укључује и мушкарце и жене свих раса, свих друштвених позадина и економских услова. (Погледај оквир „Људска слобода и достојанство — из ког извора?“)

Једнакост и поштовање достојанства

Библија учи да је Бог „од једног човека... створио све људске нације да пребивају по целој површини земље“ (Дела апостолска 17:26). Према томе, нико не може да захтева нити превласт над било ким, нити право да угњетава или експлоатише другога. Људи који су спремни да уче, почињу да разумеју чињеницу да „Бог није пристран, него му је у свакој нацији прихватљив онај који га се боји и чини оно што је праведно“ (Дела апостолска 10:34, 35). Они схватају да је Божја љубав обухватна, пошто је предност за близак однос с Богом доступна свим људима. У ствари, „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16).

Образовање на темељу Библије има снажан утицај на карактере. Кроз њега срце и мисли људи могу бити „учињени потпуно новима“ (Ефешанима 4:22-24Today’s English Version). Оно их подстиче да се према својим ближњима опходе с достојанством и поштовањем. Они су одлучни да ’чине добро свима‘ (Галатима 6:10). Нико не може бити прави хришћанин и у исто време учествовати у нехуманој експлоатацији и тлачењу било ког човека. Јеховини сведоци су срећни што представљају хришћанску заједницу сличну хришћанској скупштини из првог века, у којој ’није било ни Јеврејина ни Грка, ни роба ни слободњака. Сви су били једна особа у Христу Исусу‘ (Галатима 3:28).

Измена у начину владања

Међутим, да би трајно ишчезли сви облици ропства, захтева се темељита промена у људском друштву. Да би људској експлоатацији дошао крај, потребно је „променити окружење које дозвољава и прелази преко“ оваквих поступака, каже Међународна организација рада. Међународне акције, међународна сарадња и одлучност светске заједнице јесу даљњи предлози ове агенције.

То би логично захтевало власт која је у стању да примени глобалну контролу над нашом планетом, власт која може да загарантује свеопшту слободу. Бутрос Бутрос-Гали, бивши генерални секретар УН, рекао је да се прави проблеми који утичу на нашу планету морају решити „на глобалном нивоу“. Али нико није баш сигуран да се то икада може догодити. Минула искуства показују да су многи људи на власти пресебични и превише концентрисани на своје интересе и циљеве, да би се постигла таква међународна сарадња.

Међутим, Библија — иста књига која је милионе поучила да поштују достојанство својих ближњих — показује да Бог намерава да успостави такву светску владавину. У Библији ћете пронаћи многа обећања о новом свету праведности (Исаија 65:17; 2. Петрова 3:13). Божја намера је да очисти земљу од свакога ко не воли Бога и ближње. Бог је открио своју намеру о успостављању светске владавине над човечанством која ће земљом владати у праведности. Исус нам је у ономе, што је углавном познато као Оченаш, рекао да се молимо за ту владавину (Матеј 6:9, 10).

Експлоатација човека и сваки облик ропства нестаће под управом ове владавине, јер ће Христ Краљ владати „судом и правдом“ (Исаија 9:7ДК). Угњетавани ће наћи окрепу под његовом праведном владавином, пошто Библија каже: „Јер ће избавити убогога који цвили, и невољнога који помоћи нема. Смиловаће се јадницима и убогима, и душе ће сиромаха спасти. Од преваре и насиља искупиће душе њихове“ (Псалам 72:12-14).

Ако чезнете за тим да видите крај ропству — свим облицима подјармљивања — позивамо вас да сазнате више о Божјој намери да успостави овакву ослобађајућу светску владавину. Јеховини сведоци у вашем комшилуку биће срећни да вам у томе помогну.

[Оквир⁄Слика на 11. страни]

ЉУДСКА СЛОБОДА И ДОСТОЈАНСТВО — ИЗ КОГ ИЗВОРА?

Сви смо се родили са урођеном потребом и жељом за достојанством и слободом. Кофи Анан, генерални секретар УН, поновио је осећања која су универзална, када је питао: „Ко може да порекне да сви ми стремимо ка животу ослобођеном од страха, тортуре и дискриминације?... Када сте чули неки слободан глас који је захтевао крај слободи? Где сте чули неког роба који се залагао за ропство?“

Оваква размишљања уопште нису нова. Одбијајући идеју да су неки рођени као робови, римски филозоф из првог века, Сенека, у свом писму Letters to Lucilius, написао је: „Молим те размисли о томе да је човек кога називаш својим робом рођен из истог заметка, има исто небо изнад себе, дише као и ти, живи као и ти, умире као и ти!“

Имам Али, кога поштују као четвртог калифа после Мухамеда, рекао је да су сви људи „једнаки по стварању“. Сади, персијски песник из 13. века, објавио је: „Деца Адама су удови један другога и на овај свет дошла су из једне материје. Када свет наноси бол једном уду, други удови не налазе мира.“

Божански надахнути историјски запис у Библији истиче достојанство свих људи. На пример, Постање 1:27 описује настанак човека и каже: „Бог створи човека по обличју своме; по обличју Божјему створи га; створи човека и жену.“ Наш Створитељ је Бог слободе. „Где је Јеховин дух, тамо је слобода“, рекао је апостол Павле (2. Коринћанима 3:17). Док је стварао човека по својој прилици и обличју, Јехова је људима доделио меру части, самопоштовања и достојанства. Тиме што ће своје стварство ослободити „ропства распадљивости“ он ће обезбедити да људи и уживају такву слободу и достојанство заувек (Римљанима 8:21).

[Слика на 9. страни]

Свако има право на достојанство и слободу

[Слике на 10. страни]

БИБЛИЈСКО ОБРАЗОВАЊЕ СТАВЉА НАГЛАСАК НА ПОШТОВАЊЕ ЉУДСКОГ ДОСТОЈАНСТВА И ПРУЖА НАДУ ЗА БУДУЋИ НОВИ СВЕТ

Породични студиј Библије у Бенину

Лепота овог водопада Плавог Нила даје предсјај поново успостављеног раја