Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хоће ли бити дозвољена већа слобода савести у Мексику?

Хоће ли бити дозвољена већа слобода савести у Мексику?

Хоће ли бити дозвољена већа слобода савести у Мексику?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ МЕКСИКА

РЕЛИГИОЗНА слобода је у Мексику законом загарантована. Међутим, тај закон ипак садржи и нека ограничења у погледу слободе обожавања. На пример, концепт о приговору савести на војну службу релативно је непознат у тој земљи. Због тога је Институт за правна истраживања, при Народном аутономном универзитету Мексика (НАУМ), одлучио да одржи један међународни симпозијум с темом „Приговор савести у Мексику и у свету“. НАУМ-ов Институт за правна истраживања одговоран је влади, али његова сврха јесте да истражи утврђене законе и њихову примену. Јеховини сведоци у Мексику били су позвани да пошаљу представника који би одржао говор на тему „Јеховини сведоци и приговор савести“.

Професори говоре

Излагање под насловом „Приговор савести у међународном закону“, које је изнео др Хавијер Мартинез Торон, професор на Гранадском правном универзитету у Шпанији, показало је да је слобода савести и право приговора на примену неких закона или обавеза због савести већ призната широм света. Споменуо је ситуацију Јеховиних сведока у Шпанији и случај Кокинакис у Грчкој. a

Др Хосе Луис Соберанес Фернандез, професор на НАУМ-овом Институту за правна истраживања, говорио је на тему „Мексичко искуство у овој сфери“. „Морамо истаћи да мексички Закон о религиозним заједницама и јавном обожавању практично забрањује приговор савести“, рекао је он, указујући на први члан, који каже: „Верска убеђења ни у ком случају никог не ослобађају послушности законима ове земље. Нико неће моћи да се позове на религиозне разлоге како би избегао одговорности и дужности које су прописане законима.“ Др Соберанес је у закључку рекао: „Сматрамо да је у Мексику хитно потребно донети законе о приговору савести.“

Указао је на чињеницу да се сваке године стотине деце Сведока у Мексику суочава с проблемима везаним за образовање због тога што, на темељу Библије, одбијају да поздраве заставу. Некој деци Сведока чак није дозвољено ни да се упишу у школу. Међутим, путем апела преко Комисије за људска права, многима од њих је враћено право на образовање. Неки службеници из области просвете предузели су кораке како деца не би била избачена из школе, али неки учитељи игноришу такве напоре. Власти су толерантне према ставу Сведока, али не постоји неки стандард који би школе у Мексику могле да следе.

Симпозијум је такође обухватио приговоре савести које су изнеле друге религије, као што је приморавање на рад у данима који се сматрају светима, захтев да се на послу одевају на начин који повређује њихова религиозна веровања и тако даље. Обухваћени су и приговори на војну службу и на извесна медицинска лечења.

Јеховини сведоци и цезар

Један члан особља подружнице Јеховиних сведока у Мексику, изнео је сажетак основних веровања Јеховиних сведока. Он је објаснио да се они држе библијских начела као што је начело изражено у Луки 20:25, које говори хришћанима да ’дају цезару цезарево‘. Такође је указао на Римљанима 13:1, где се каже да хришћани треба да поштују световне власти. Нагласио је да су Јеховини сведоци нормални, законима послушни грађани који се труде да плаћају порезе, да живе уредним животом, да одржавају чистоћу својих домова и да школују своју децу.

Затим је истакао библијски темељ за то што Сведоци одбијају да поздраве заставу, темељ који се може наћи у Десет заповести, у Изласку 20:3-5: „Нећеш имати других богова пред лицем мојим. Нећеш градити себи кипа резана нити слике од онога што је горе на небу, или доле на земљи, или у води испод земље. Нећеш им се клањати нити им служити.“

Јеховини сведоци обожавају једино Бога, и никако неће обожавати неки предмет. Међутим, они никада неће неким поступком показати непоштовање према неком националном амблему нити ће о њему говорити с ниподаштавањем.

Како би се нагласило гледиште Јеховиних сведока у вези с овим питањем, приказана је видео-касета Љубичасти троуглови. Та видео-касета показује чврст став који су Јеховини сведоци заузели у нацистичкој Немачкој (1933-45). Она износи причу Кусерових, једне породице која је током нацистичког режима чврсто стајала у својим веровањима. b

Затим је пружен библијски темељ за одбијање Јеховиних сведока да прихвате трансфузије крви (Постање 9:3, 4; Дела апостолска 15:28, 29). Објашњено је како су широм света организовани Одбори за односе с болницама. Осим тога, наглашена су достигнућа доктора који су спремни да оперишу Јеховине сведоке без крви.

Симпозијуму је свакодневно присуствовало око 100 људи, од којих су многи били правници. Такође су били присутни и представници Службе за верска питања у Мексику. Сви присутни могли су да чују гледишта стручњака о поштовању приговора савести. За законодавце у Мексику тај концепт је нов, премда је широко прихваћен у многим демократским земљама, као што су Француска, Португал, Шпанија и Сједињене Државе, као и у бившим комунистичким земљама, као што су Чешка и Словачка.

[Фусноте]

a Види чланке „Европски врховни суд подржава право проповедања у Грчкој“ и „Законска заштита добре вести“, у издањима Куле стражаре од 1. септембра 1993. и 1. децембра 1998.

b Види чланак „Љубав моје породице према Богу упркос затвору и смрти“, у Кули стражари од 1. септембра 1985 (енгл.). Види и 5. страну издања од 15. јануара 1994.

[Слика на 21. страни]

Јеховини сведоци у Мексику високо цене своју слободу проповедања