Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта је права вера?

Шта је права вера?

Гледиште Библије

Шта је права вера?

„БЕЗ ВЕРЕ НИЈЕ МОГУЋЕ УГОДИТИ МУ, ЈЕР ОНАЈ КО ПРИСТУПА БОГУ МОРА ВЕРОВАТИ ДА ОН ПОСТОЈИ И ДА НАГРАЂУЈЕ ОНЕ КОЈИ ГА УСРДНО ТРАЖЕ“ (ЈЕВРЕЈИМА 11:6).

ШТА је вера? Неки објашњавају да је вера религиозно веровање у Бога без чврстог доказа о његовом постојању. Амерички новинар, Х. Л. Менкен, дефинисао је веру као „једно нелогично веровање у појаву невероватног“. Да ли је ово права вера која је описана у Библији? Од животне је важности да имамо јасно разумевање о томе шта је вера, зато што, као што је горе наведено, ’без вере није могуће угодити Богу‘.

Библија каже: „Вера је тврдо поуздање у оно чему се надамо“ (Јеврејима 11:1Ча). Стога, вера се темељи на тачном спознању, дакле на чињеницама на основу којих се могу доносити исправне одлуке. То не захтева само веровање већ и разлог за веровање.

Да то прикажемо: Можда имаш пријатеља за кога можеш рећи: „Верујем том човеку. Могу рачунати на њега да ће одржати своју реч. Знам да ће ми он притећи у помоћ када имам неки проблем.“ Мала је вероватноћа да ћеш тако нешто рећи за некога кога познајеш само дан или два, зар не? Он би морао да буде неко ко је стално доказивао своју поузданост. Исто би требало да буде и с вером у религиозном смислу, вером која треба да проузрокује наду и убеђење темељено на чврстом, поузданом доказу.

Вера или лаковерност?

Много од онога што се данас сматра вером у ствари је лаковерност — спремност да се верује без праве основе или разлога. Лаковерност се често гради на несталним емоцијама и сујеверју. То није добро утемељена вера зато што нема поузданих основа за веровање.

Лаковерност може проузроковати да особа брзоплето доноси закључке који нису у складу с библијском истином. Сходно томе, Библија упозорава на веру која није утврђена: „Луд све верује што му се говори, ал’ паметан пази на своје кораке“ (Пословице 14:15). Апостол Павле је написао: „Уверите се у све; чврсто се држите онога што је врсно“ (1. Солуњанима 5:21). Библија не заговара лаковерност. Она охрабрује на веру засновану на доказима.

Способност да се права вера разлучи од лаковерности јесте озбиљна ствар. Нека особа може бити религиозна, а да ипак нема праву веру. Павле је напоменуо: „Немају сви веру“ (2. Солуњанима 3:2). Али, вера темељена на Библији јесте посед неких људи, и она утиче на њихове животе.

Права вера повезује човека с Богом

Вера се може упоредити с ланцем чије карике поуздања и поверења повезују човека с Богом. Али, ова врста вере је нешто што развијамо; то није нешто с чиме смо рођени. Како можеш развити праву веру? Библија објашњава: „Вера долази од онога што се чује. А оно што се чује је посредством речи о Христу“ (Римљанима 10:17).

Зато, да би упознао Бога и учења његовог Сина Исуса Христа, мораш одвојити време. То спознање се не може стећи без напора (Пословице 2:1-9). Мораш се напрезати да сазнаш шта Библија каже како би се уверио у њену поузданост.

Међутим, права вера укључује више од самог поседовања спознања или веровања да је нешто истина. Она укључује и срце — седиште мотивације. Римљанима 10:10 каже: „Срцем се исказује вера.“ Шта то значи? Док медитираш о стварима везаним за Бога, изграђујући цењење за њих, ти дозвољаваш да се библијска порука утисне дубоко у твоје срце. Вера расте и постаје јача када си мотивисан да поступаш по Божјим обећањима и када видиш његов благослов на делу (2. Солуњанима 1:3).

Како је права вера драгоцен посед! Користи нам да се с тешким околностима суочимо с поуздањем у Бога, имајући поверења у његову способност да управља нашим корацима и у његову вољност да брине за наше потребе. Уз то, Божји Син, Исус Христ, указао је на једну дуготрајну корист од вере: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16). Вечни живот — какав величанствени дар за оне који поседују веру!

Вера у Божје обећање да ће наградити своје слуге пружа нов поглед на живот. Јеврејима 11:6 каже да права вера укључује веровање у Божју способност да награди „оне који га усрдно траже“. Из свега овога јасно произлази да права вера није лаковерност, и да је она много више од пуког веровања да Бог постоји. Права вера укључује прихватање тога да Бог може да награди оне који га искрено траже. Да ли заиста и искрено желиш да упознаш Бога? Ако желиш, онда стеци тачно спознање из његове Речи, Библије, и твоја вера ће бити награђена (Колошанима 1:9, 10).

[Извор слике на 26. страни]

Drawings of Albrecht Dürer/Dover Publications, Inc.