Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто престати с пушењем?

Зашто престати с пушењем?

Зашто престати с пушењем?

ПУШЕЊЕ није за оне који желе дуг и срећан живот. Сваки други дугогодишњи пушач на крају ће и умрети од дувана. Генерални директор Светске здравствене организације (СЗО), изјавио је: „Цигарета је... лукаво смишљен производ који ослобађа тек толико никотина да корисник остане зависан и жив, пре него што га убије.“

Дакле, један од разлога да се престане с пушењем јесте тај што пушење дувана угрожава здравље и живот. Пушење је повезано с више од 25 обољења опасних по живот. Оно је на пример главни узрочник срчаног удара, мождане капи, хроничног бронхитиса, емфизема и разних карцинома, нарочито карцинома плућа.

Наравно, човек може годинама да пуши пре него што га задеси неко од ових обољења. Осим тога, пушење не чини човека привлачнијим. Рекламе приказују пушаче као заносне и здраве људе. Али стварност је другачија. Од пушења заудара дах а зуби и прсти добијају жутосмеђу боју. Код мушкараца оно доприноси импотенцији. Доводи до кашљања и кратког даха. Већа је вероватноћа да се код пушача пре појаве боре на лицу и други проблеми с кожом.

Како пушење утиче на друге

Библија каже: „Воли свог ближњег као самога себе“ (Матеј 22:39). Љубав према ближњима — а чланови породице су ваши најближи ближњи — представља снажан разлог да престанете с пушењем.

Пушење шкоди и другима. Све до скора, пушач је могао да запали било где и при томе није очекивао никакве приговоре. Међутим, ставови се мењају јер сада више људи разуме опасности од удисања дима који долази од туђих цигарета. На пример, за непушача који је у браку с пушачем, постоји 30 посто већа вероватноћа да оболи од рака плућа него да је у браку с непушачем. Код деце која живе с родитељима који пуше, већа је вероватноћа да ће имати упалу плућа или бронхитис током прве две године живота за разлику од деце која живе у дому где нико не пуши.

Труднице које пуше излажу опасности своје нерођене бебе. Никотин, угљен-моноксид и друге опасне хемикалије које садржи дим цигарете, продиру у мајчин крвоток и долазе директно до детета у материци. Неке од последица су већа вероватноћа за спонтани побачај, рођење мртвог детета и смрт новорођенчади. Осим тога, за бебе чије мајке пуше током трудноће трипут је већи ризик од изненадне смрти новорођенчета.

Цена је висока

Још један разлог да се престане је тај што је пушење скупо. Једна студија Светске банке процењује да трошкови здравствене неге за које је директно одговорно пушење, износе око 200 милијарди долара годишње. А плус патња и бол оболелих услед пушења.

Лако је израчунати укупни трошак за цигарете код сваког пушача. Ако пушите, помножите количину новца коју трошите на цигарете у једном дану, с 365. Тако ћете видети колико новца трошите годишње. Помножите тај број с десет да бисте знали колико ће вас цигарете коштати ако будете пушили наредних десет година. Износ ће вас можда изненадити. Размислите шта бисте све могли да урадите с толиким новцем.

Да ли је безбедније променити цигарете?

Дуванска индустрија рекламира цигарете с малом количином катрана и никотина — које се називају лаким или благим цигаретама — као начин да се смање опасности по здравље од пушења. Међутим, они који пређу на овакве цигарете и даље жуде за истом количином никотина као и пре. Стога, пушачи који пређу на цигарете с мање катрана и никотина обично то надокнаде пушећи више цигарета, дубљим и чешћим увлачењем дима, или пушећи сваку цигарету скроз до краја. Чак и за оне који не надокнађују недостатак никотина, користи по здравље су незнатне у односу на предности потпуног престанка с пушењем.

Шта је с лулама и цигарама? Иако индустрија дувана већ одавно популаризује луле и цигаре као статусни симбол, њихов дим је исто толико смртоносан као и дим цигарете. Чак и ако пушачи не увлаче у себе дим од цигаре или луле, постоји велика опасност од добијања рака усне, уста и језика.

Да ли је безбедан дуван који се не пуши? Он постоји у два различита облика: бурмут и дуван за жвакање. Бурмут је дуван у праху, и обично се продаје у лименкама или врећицама. Често, корисници стављају мало тог дувана на унутрашњу страну доње усне или образа. Дуван за жвакање се продаје у облику дужих влакана, обично у врећици. Као што и само име говори, он се жваће а не сише. Бурмут и дуван за жвакање изазивају непријатан дах из уста, жуте зубе, рак уста или ждрела, зависност од никотина, беле ране у устима које могу довести до рака, повлачење десни и слабљење костију око зуба. Дакле, јасно је, сисање или жвакање дувана није добра замена за пушење дувана.

Користи од престанка

Претпоставимо да сте дугогодишњи пушач. Шта се догађа када престанете с пушењем? У року од 20 минута након последње цигарете, ваш крвни притисак се враћа на нормалу. Након недељу дана у вашем телу више нема никотина. Након месец дана престаје кашаљ, зачепљење синуса, замор и недостатак кисеоника. Након пет година смртна опасност услед рака плућа смањује се за 50 посто. После 15 година опасност од коронарног срчаног обољења спада на ниво као код особе која никада није пушила.

Боље ћете осећати укус хране. Ваш дах, тело и одећа имаће лепши мирис. Куповина дувана вам више неће причињавати невољу нити стварати трошкове. Имаћете осећај успеха. Ако имате децу, ваш пример ће умањити вероватноћу да и она постану пушачи. Вероватно ћете и дуже живети. Надаље, поступаћете у складу с Божјом вољом, јер Библија каже: „Очистимо се од сваке прљавштине тела“ (2. Коринћанима 7:1). Немојте мислити да је за вас прекасно да престанете; што пре престанете, то боље.

Зашто је тако тешко престати

Тешко је престати с пушењем — чак и онима који су снажно мотивисани. Углавном, то је зато што је никотин у дувану супстанца која ствара снажну зависност. „По рангу зависности од психоактивних дрога, утврђено је да никотин ствара већу зависност него хероин [и] кокаин“, извештава СЗО. За разлику од хероина и кокаина, никотин не ствара драматичне знаке интоксикације, тако да је лако потценити његову моћ. Ипак, благ осећај еуфорије који ствара, чини да већина људи и даље пуши само да би поново доживели тај осећај. Никотин заиста мења ваше расположење; он умирује забринутост. Међутим, до напетости коју цигарета умањује делимично доводи и сама жудња за никотином.

С пушењем је тешко престати и због тога што је то навика у понашању. Поред тога што су зависни од никотина, пушачи развијају рутину паљења и увлачења дима која се стално понавља. ’Тек нешто да радите са својим рукама.‘ ’Да вам прође време‘, рекли би неки.

Трећи фактор који отежава престанак јесте чињеница да је дуван уплетен у свакодневни живот. Индустрија дувана троши скоро шест милијарди долара годишње на рекламне кампање које приказују пушаче као заносне, активне, здраве и интелигентне људе. Често се приказују како јашу коње, пливају, играју тенис или се баве неком другом привлачном активношћу. Филмови и телевизијске емисије приказују људе како пуше — и то нису обавезно зликовци. Дуван се легално продаје и може се дословно свугде добити. Већина нас никада није далеко од неког пушача. Не можете избећи овакве утицаје.

Нажалост, не постоји пилула која би поништила жељу за пушењем, као што би аспирин одагнао главобољу. Да би човек успео на овом тешком задатку, он мора бити мотивисан. Као и код смањења телесне тежине, неопходна је снажна мотивисаност на дуге стазе. Одговорност за успех лежи у рукама самог пушача.

[Оквир на 5. страни]

Рано навикавање

Једна студија у Сједињеним Државама открила је да је свака четврта млада особа која је пробала цигарете на крају и постала зависна од њих. То је слично стопи зависности код оних који експериментишу с кокаином и хероином. Иако око 70 посто пушача адолесцената жали што су започели, неколицина је ипак у стању да престане.

[Оквир на 5. страни]

Шта све садржи дим цигарете?

Дим цигарете садржи катран, који у себи има преко 4 000 хемикалија. Од свих ових хемикалија за 43 се зна да су канцерогене. У њих спадају цијанид, бензол, метанол и ацетилен (гориво које се користи у бакљама). Дим цигарете садржи такође и азот-оксид и угљен-моноксид, оба гаса су отровна. Његова главна активна супстанца је никотин, дрога која ствара јаку зависност.

[Оквир на 6. страни]

Помоћи некоме кога волите да престане

Ако сте непушач који познаје опасности од пушења, вероватно се осећате фрустрирано када ваши пријатељи и вољени и даље пуше. Шта можете урадити да бисте им помогли да престану с тим? Приговарањем, преклињањем, присиљавањем и исмејавањем ретко се долази до успеха. Не помаже ни држање прекорних лекција. Уместо да престане, пушач може посегнути за цигаретом да би ублажио емоционални бол који ове тактике стварају. Зато, покушајте да разумете колико је тешко престати, и да је то за неке много теже него за друге.

Ви не можете учинити да неко више не пуши. Унутрашња снага и уверење да жели престати, морају да потичу од самог пушача. Треба да изнађете начине пуне љубави да бисте охрабрили и подржали жељу за престанком.

Како можете то учинити? У право време, можете изразити своју љубав према тој особи и рећи да сте забринути због те њене навике пушења. Објасните да ћете увек бити ту да бисте је подржали ако одлучи да престане. Наравно, ако се и овај приступ користи пречесто, изгубиће своју делотворност и смисао.

Шта можете учинити ако ваша вољена особа одлучи да престане? Имајте на уму да ће имати симптоме апстиненције, укључујући и раздражљивост и депресију. Такође могу задавати бриге главобоља и проблеми са сном. Подсетите вашу вољену особу да су ови симптоми само привремени и да је то знак да се тело прилагођава новом и здравом стању. Будите добро расположени и позитивни. Реците јој колико сте срећни што престаје да пуши. Током периода уздржавања, помозите јој да избегава стресне ситуације које могу поново довести до пушења.

Шта ако особа опет почне да пуши? Немојте претерано реаговати. Будите саосећајни. Гледајте на ову ситуацију као на лекцију за све вас, чинећи тако следећи покушај успешнијим.

[Слика на 7. страни]

Индустрија дувана троши на рекламирање скоро шест милијарди долара сваке године