Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кад је љубав слепа

Кад је љубав слепа

Кад је љубав слепа

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШПАНИЈЕ

ЗАМИСЛИТЕ да сте у потрази за невестом а да сте при томе веома кратковиди а поред тога одговарајуће девојке се одваже да изађу само након што падне мрак. У таквој незавидној ситуацији налази се мужјак малог пауновца. Међутим, овај елегантни инсект поседује одређене одлике које умањују тежину овог изазова.

Током летњих месеци, овај наш потенцијални удварач проводи своје дане као дебела гусеница прождирући сву храну на коју наиђе. Дакле, следећег пролећа, када изађе из своје чауре, овај величанствени мољац има довољно хране за цео свој кратки живот.

Пошто су му проблеми с храном решени, мали пауновац може да се баци на потрагу за брачним другом. Међутим, без једног корисног уређаја који носи са собом, проналажење женке по месечини било би исто толико тешко као и проналажење игле у пласту сена.

Два пипка попут нежне папрати пружају се из мајушне главе овог мољца. Ови малени изданци с правом се могу назвати најпрефињенијим уређајем на Земљи за откривање мириса. Осим тога, они су прецизно подешени да открију сићушне трагове феромона, или „парфема“, који женка мољца спремно испушта.

Иако можда има мало женки и оне су међусобно удаљене, њихов снажни феромон делује попут миришљавог светионика. Пипци мужјака мољца су толико осетљиви да могу открити женку с раздаљине од 11 километара. На тај начин су препреке коначно савладане и младић мољац се на крају састаје са својом девојком. У свету инсеката, љубав себи може да приушти тај луксуз да буде слепа — макар у овом случају.

Божје стварство обилује оваквим фасцинантним детаљима и изванредним дизајном! Псалмиста је написао: „Много ли је дела твојих, Јехова! сва си их ти мудро уредио“ (Псалам 104:24).

[Извор слике на 10. страни]

© A. R. Pittaway