Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како можете престати

Како можете престати

Како можете престати

КАО и када се учи вожња бицикла, остављање дувана ретко кад успе након првог покушаја. Дакле, ако сте решили да престанете, треба да будете спремни да покушате више пута све док не успете. Поновни повратак пушењу немојте сматрати поразом. Размишљајте о томе као о поучном искуству, као о малом неуспеху у једном потенцијално успешном програму. Ево неких предлога који су код других били успешни. Можда ће и вама бити од користи.

Ментално се припремите да престанете

■ Најпре морате сами себе уверити да је престати с пушењем вредно труда. Наведите разлоге због којих желите да престанете, укључујући и све користи. Након што сте престали, поновним разматрањем овог списка оснажићете своју одлучност. Жеља да се угоди Богу представља најјачу мотивацију за одвикавање. Библија каже да треба да волимо Бога целим умом, срцем, душом и снагом. То не можемо учинити ако смо зависни од дувана (Марко 12:30).

■ Анализирајте своје навике пушења да бисте открили када и зашто пушите. Може вам бити од користи да забележите на папир када и где пушите сваку цигарету током једног обичног дана. То ће вам помоћи да предвидите ситуације које вас могу довести у искушење да пропушите и након престанка.

Зацртајте датум када ћете престати

■ Изаберите датум када ћете престати с пушењем и обележите га у свом календару. Најбоље је изабрати дан када нећете бити под додатним стресом због других ствари. Када тај дан осване, престаните у потпуности — одједном и сасвим.

■ Пре него што дође тај дан, отарасите се пепељара, шибица и упаљача. Очистите сву своју одећу која се осећа на дуван.

■ Ангажујте и подршку сарадника, пријатеља и породице како би вас подржали у вашим настојањима да престанете с пушењем. Не устручавајте се да друге замолите да не пуше у вашој присутности.

■ Испланирајте активности за дан када престајете с пушењем. Могли бисте отићи негде где је пушење забрањено, као што је на пример музеј или позориште. Могли бисте такође и да вежбате — пливате, возите бицикл или изађете у дугу шетњу.

Изборити се с кризом

Ако сте страствени пушач тада ћете вероватно осећати симптоме апстиненције, који почињу само неколико сати након пушења последње цигарете. То су: раздражљивост, нестрпљивост, свадљивост, забринутост, депресија, несаница, немир, повећани апетит и жудња за цигаретом. Можда вам ваш доктор може преписати лекове који могу да ублаже ове симптоме. Осим тога, постоје ствари које можете учинити да бисте добили битку.

■ Током првих неколико кризних седмица, једите нискокалоричну храну, и пијте пуно воде. Неки сматрају корисним да грицкају сирово поврће, као што су шаргарепа или целер. Уколико вежбате, то ће вам помоћи да не добијете вишак килограма и ублажиће нервозу.

■ Избегавајте места и ситуације где можете пасти у искушење да пушите.

■ Борите се против лоших помисли које би вас довеле у искушење да запалите. Ево неколико уобичајених мисли које се појављују током уздржавања од пушења: ’Пушићу још само данас како бих превалио ово тешко време.‘ ’Пушење је мој једини порок!‘ ’Не може дуван да буде баш толико лош; неки страствени пушачи доживе више од 90 година.‘ ’Ионако ћу на крају умрети од нечега.‘ ’Живот није занимљив без дувана.‘

■ Ако прети опасност да одустанете, одуговлачите. Ако сачекате само десет минута, жестока жудња може проћи. Понекад, помисао да више никада нећете пушити, може изгледати поражавајуће. Ако се тако осећате, усредсредите се на то да не пушите само данас.

■ Ако желите да служите Богу, молите се за помоћ. Наш Створитељ пун љубави, може пружити ’помоћ у право време‘ онима који жуде да ускладе свој живот с његовом вољом (Јеврејима 4:16). Али немојте очекивати чудо. Морате поступати у складу са својим молитвама.

Останите и даље бивши пушач

■ Прва три месеца су најтежа, али чак и након тог периода, уколико је могуће, треба да избегавате пушаче и ситуације које вас могу довести у искушење да запалите.

■ Немојте се залуђивати размишљањем да можете бити повремени пушач, чак и ако не пушите већ годину дана или још дуже.

■ Одуприте се искушењу да попушите „само једну цигарету“. Само једна може лако довести и до других, и ускоро бисте упрскали сав труд који сте уложили у одвикавање. Међутим, чак и ако попустите и попушите једну, нема разлога да запалите и другу. Ако изнова почнете с пушењем, поново престаните.

Милиони пушача су престали. Одлучношћу и истрајношћу, можете и ви!