Пређи на садржај

Пређи на садржај

Свет зависан од дувана

Свет зависан од дувана

Свет зависан од дувана

БИЛ је био добар, интелигентан и снажан човек. Волео је своју породицу. Почео је да пуши цигарете још у раној младости. Касније је замрзео ту навику. Чак док је повлачио дим цигарете, он је озбиљно упозоравао своје синове на пушење, говорећи како је то глупа ствар. Дешавало се да својим снажним рукама згужва кутију цигарета и завитла је преко собе, заклињући се да је попушио своју последњу. Међутим, ускоро би се поново вратио пушењу — најпре у тајности а затим пред свима.

Бил је пре 15 година умро од рака, након вишемесечних ужасних болова. Да није пушио, вероватно би још и данас био жив. Његова жена би још увек имала мужа; а његова деца би још увек имала оца.

Билова смрт, иако трагична за његову породицу, није изузетак. Према Светској здравственој организацији (СЗО), од обољења повезаних с дуваном годишње умире отприлике четири милиона људи, или једна особа сваких осам секунди. Коришћење дувана је главни узрок обољења широм света који се може спречити. Ако се са овим садашњим трендовима настави, за 20 година пушење ће постати главни узрочник смрти и инвалидитета широм света, односећи више живота него сида, туберкулоза, смртност породиља, саобраћајне несреће, самоубиства и убиства заједно.

Цигарете убијају. Међутим, пушача има на све стране. Широм света, најмање 1,1 милијарда људи су пушачи, извештава СЗО. То износи отприлике једну трећину свих одраслих људи на свету.

Према процени аналитичара, иако дуванске индустрије сада плаћају стотине милиона долара због тужби поднетих против њих, тај износ је мали у поређењу с њиховим профитом од више милијарди долара. Само у Сједињеним Државама фабрике дувана с производних линија избаце отприлике 1,5 милијарди цигарета свакога дана. Широм света, дуванске компаније и владини монополи продају преко пет билиона цигарета годишње!

Зашто се тако много људи и даље упорно држи ове смртоносне навике? Ако сте пушач, како можете престати? На ова питања пружен је одговор у наредним чланцима.