Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је исправно обожавати Исуса?

Да ли је исправно обожавати Исуса?

Гледиште Библије

Да ли је исправно обожавати Исуса?

ВЕКОВИМА многи у хришћанству обожавају Исуса Христа као да је он Свемоћни Бог. Међутим, сам Исус је управио пажњу једино на Јехову Бога, и само је њега обожавао. На пример, када је био подстакнут да једним чином обожава Ђавола, Исус је рекао: „Јехову свог Бога обожавај, и њему јединоме врши свету службу“ (Матеј 4:10). У једној каснијој прилици, Исус је поучио своје ученике: „Никога на земљи не зовите својим оцем, јер је један ваш Отац, онај који је на небесима“ (Матеј 23:9).

Исус је једној Самарићанки описао обожавање које мора припасти Богу. Такво обожавање је засновано на духу и истини. Заиста, „Отац тражи такве да га обожавају“ (Јован 4:23, 24). Да, обожавање би требало с пуно поштовања исказивати само Богу. Обожавати неку другу особу или било шта друго био би облик идолопоклонства које и Хебрејски и Грчки списи забрањују (Излазак 20:4, 5; Галатима 5:19, 20).

’Али‘, неко би могао да одговори на ово, ’зар Библија не указује на то да морамо обожавати и Исуса? Зар Павле није рекао у Јеврејима 1:6 (King James Version): „Нека сви анђели Божји обожавају њега [Исуса]“?‘ Како можемо разумети овај стих имајући у виду оно што Библија каже о идолопоклонству?

Појам обожавања у Библији

Пре свега, морамо разумети шта је Павле овде подразумевао под обожавањем. Он је употребио грчку реч проскинео. Unger’s Bible Dictionary каже да ова реч дословно значи ’пољубити нечију руку у знак поштовања или исказати поштовање‘. An Expository Dictionary of New Testament Words од В. Е. Вајна каже да ова реч „означава чин поштовања, било да је исказан човеку... или Богу“. У библијска времена, реч проскинео често је подразумевала дослован наклон пред неким вишег ранга.

Осмотримо Исусову параболу о робу који није могао да отплати позамашну суму новца свом господару. Облик ове грчке речи појављује се у овој параболи, и превод King James каже да „тако слуга паде и обожава [облик проскинео] њега [краља] казавши, Господару, имај стрпљења за ме, и ја ћу ти све исплатити“ (Матеј 18:26, курзив наш). Да ли је овај човек извршио чин идолопоклонства? Нема ни говора о томе! Он је само исказао једно дужно поштовање краљу, свом господару и претпостављеном.

Такви наклони или изрази поштовања били су сасвим уобичајени на Оријенту у библијска времена. Јаков се седам пута поклонио када је ишао на сусрет свом брату Исаву (Постање 33:3). Јосифова браћа су ничице пала, то јест, поклонила су му се у знак поштовања према његовом положају на египатском двору (Постање 42:6). Када узмемо све ово у обзир, можемо боље разумети оно што се догодило када су астролози пронашли малог Исуса кога су признали као ’краља Јевреја који се родио‘. Превод King James нам каже да су они „пали, и обожавали [проскинео] га“ (Матеј 2:2, 11).

Јасно је онда да реч проскинео, преведена са „обожавати“ у неким библијским преводима, не означава искључиво обожавање које припада Јехови Богу. Она се такође може односити на показано поштовање и част другој особи. У настојању да избегну погрешно разумевање, неки библијски преводи у Јеврејима 1:6 преводе реч проскинео са „нек пред њим нице падну“ (Јерусалимска Библија), „да му се поклоне“ (Бакотић) или „нека му се сви Божји анђели поклоне“ (Превод Нови свет).

Исус је достојан да му се поклоне

Да ли је Исус достојан таквог клањања? Без икакве сумње, да! У свом писму Јеврејима, апостол Павле објашњава да је као ’наследник свега‘, Исус „сео... с десне стране Величанства на висинама“ (Јеврејима 1:2-4). Према томе, „у Исусово име [треба да се] савије свако колено оних који су на небу и оних који су на земљи и оних који су под земљом, и да сваки језик отворено призна да је Исус Христ Господ на славу Бога, Оца“ (Филипљанима 2:10, 11).

Исус ће ускоро на један очигледан начин, искористити овај узвишени положај и огромну извршну власт која иде уз њега да би ову земљу претворио у свеопшти рај. Под Божјим вођством, и због последица деловања откупне жртве, он ће свет ослободити од свих туга, боли и жалости у корист оних који се подлажу његовој праведној владавини. Зар онда није достојан тога да му одајемо част, поштовање и да му се поклонимо? (Псалам 2:12; Исаија 9:6; Лука 23:43; Откривење 21:3, 4).

„Бог који захтева искључиву оданост“

Међутим, Библија јасно показује да наше обожавање — у смислу религиозног поштовања и оданости — мора бити управљено само Богу. Мојсије је за њега рекао да је он „Бог који захтева искључиву оданост“. И тако нас Библија подстиче да ’обожавамо Онога који је начинио небо и земљу и море и изворе вода‘ (Поновљени закони 4:24NW; Откривење 14:7).

Исус сигурно заузима централну улогу у правом обожавању, улогу која је вредна части и поштовања (2. Коринћанима 1:20, 21; 1. Тимотеју 2:5). Он је једини пут којим можемо да се приближимо Јехови Богу (Јован 14:6). Према томе, прави хришћани исправно чине када своје обожавање управљају само Јехови Богу, Свемоћноме.