Пређи на садржај

Пређи на садржај

Жива вера усред трагедије

Жива вера усред трагедије

Жива вера усред трагедије

ПРЕ отприлике 60 година, Мина Еш је добила разгледницу од свог мужа Петера. Руком написана порука је била кратка и неодређена. Упркос томе, била је срећна и лакнуло јој је када ју је добила. Минин муж је био затвореник у концентрационом логору Бухенвалд; тамо га је послала нацистичка влада због тога што је био Јеховин сведок. На полеђини разгледнице написано је кратко саопштење: „Затвореник остаје тврдоглави истраживач Библије [како су Јеховини сведоци тада били познати]... Само из тог разлога му је, иначе постојеће право на дописивање, одузето.“ Ова порука је рекла Мини да се Петер чврсто држи своје вере.

Разгледница је, сада истрошена и пожутела, позајмљена Музеју јеврејског наслеђа — живом споменику Холокауста, смештеном у Батери Парку у Њујорку. Заједно с фотографијом Петера Еша, разгледница прича само делић једне огромне људске трагедије — Холокауста — током које је страдало шест милиона Јевреја. Главна изложба музеја садржи преко 2 000 фотографија и 800 историјских и културних експоната који приказују искуства јеврејске заједнице од 1880-их до данас, укључујући и Холокауст. Због чега је Музеј јеврејског наслеђа одговарајуће место за излагање писма Петера Еша?

„Музеју је поверено да представи јеврејску историју“, објаснила је др Џуд Њуборн, музејски историчар. „Јеховини сведоци су били прогоњени због онога што су били. Били су прогоњени искључиво због својих религиозних веровања и због тога што нису веровали у расизам, у заклињање на верност једном злом, овоземаљском диктатору. И они нису веровали у вођење његовог рата... Јевреји су се борили да очувају своје вредности и своју веру упркос ужасном противљењу. Музеј велича такав духовни отпор. Из тог разлога, ова институција исто тако признаје и високо цени веру Јеховиних сведока током нацистичке ере.“

У свом привременом дому у Музеју јеврејског наслеђа, ово једноставно писмо осликава борбу једног човека чија је лојалност Јехови стављена на испит. Петер Еш је преживео своје тешко искушење у нацистичком логору, а његова вера је остала нетакнута.

[Слика на 31. страни]

Музеј јеврејског наслеђа у Њујорку

[Слике на 31. страни]

Еш, Јеховин сведок, био је затворен од 1938. до 1945. због одбијања да се одрекне својих уверења