Пређи на садржај

Пређи на садржај

Религиозна нетрпељивост — тек сада признају

Религиозна нетрпељивост — тек сада признају

Религиозна нетрпељивост — тек сада признају

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ БРИТАНИЈЕ

„БИСКУПИ изражавају жаљење због ’језивих злочина‘ краљице Марије“, био је наслов у британским новинама Catholic Herald, од 11. децембра 1998. Бискупи римокатоличке цркве у Енглеској и Велсу признају „да су у име католичке религије почињена стравична злодела, као на пример протестантима у време реформације у Великој Британији“. Ко је била краљица Марија? Каква злодела је чинила која су навела бискупе да то признају? И зашто су бискупи Енглеске и Велса изабрали баш то време за давање такве изјаве?

Марија Тјудор је рођена 1516. у римокатоличкој Енглеској. Била је једино преживело дете Катарине Арагонске, прве жене краља Хенрија VIII и мајка ју је одгајила као одану католикињу. Њен отац је желео мушког наследника, али Катарина није родила ниједног. Пошто папа није хтео да поништи његов брак с Катарином, Хенри је преузео ствари у своје руке, припремивши тако пут протестантској реформацији у Енглеској. Оженио се са Аном Болин 1533, четири месеца пре него што ће кантерберијски надбискуп, Томас Кранмер, прогласити Хенријев први брак неважећим.

Следеће године је пркосни Хенри прекинуо све везе с Римом и постао врховни поглавар енглеске цркве. Марија, пошто је тад сматрана незаконитим дететом, никад више није видела своју мајку, јер је Катарина била присиљена да своје последње године проведе изолована од јавности.

Протестантска нетрпељивост

У наредних 13 година, они који нису хтели да признају Хенрија за поглавара цркве или су још увек прихватали ауторитет папе, били су побијени. Хенри је умро 1547. и наследио га је деветогодишњи Едвард, једини законити син од треће жене, од укупно шест жена. Едвард и његови саветници су покушали да Енглеску учине протестантском земљом. Римокатолици су били прогањани због своје религије, а из цркава су уклањани ликови и олтари.

Убрзо су укинута ограничења што се тиче штампања и читања Библије, а у оквиру црквене службе Библија се читала на енглеском уместо на латинском. Али 1553, Едвард је умро од туберкулозе кад је имао само 15 година. Марија је сматрана законитим наследником и постала је краљица Енглеске.

Католичка нетрпељивост

У почетку, народ је радо прихватио 37-годишњу Марију, али убрзо је постала неомиљена. Њени поданици су се навикли на протестантизам, а сада Марија одлучује да земља поново буде римокатоличка. За кратко време, све Едвардове религиозне уредбе биле су укинуте. Марија је у име целог народа тражила опроштај од папе. Енглеска је још једном постала римокатоличка земља.

Измирење с Римом је за узврат покренуло нови талас прогонства протестаната. Били су упоређени са злоћудним чиром на телу који треба одстранити пре него што захвати цело тело. Многи који нису хтели да прихвате учења римокатоличке цркве били су живи спаљивани на ломачи.

Кажњавање јеретика

Први који је погубљен за време Маријине владавине био је Џон Роџерс. Саставио је дело које је познато као Матејева Библија, која је сачињавала основу за King James Version. Након што је одржао једну антиримокатоличку проповед у којој је говорио против „погубног папизма, идолопоклонства и празноверја“, био је затворен на годину дана, и у фебруару 1555. је спаљен као јеретик.

Џон Хупер, бискуп за области Глостер и Вустер, такође је обележен као јеретик. Он је отворено изјавио да је законито да се свештеници жене и да је допуштен развод због прељубе. Такође је негирао да је Христ физички присутан током мисе. Хупер је био жив испечен; његова агонија је трајала скоро три четвртине сата. Када је 70-годишњи протестантски проповедник Хју Латимер горео на ломачи, охрабрио је Николаса Ридлија, који је исто био реформатор и жртва с њим на ломачи, следећим речима: „Не дај се, Господару Ридли, и буди човек. Данас ћемо у Енглеској, Божјом милошћу, запалити свећу за коју верујем да се никад неће угасити.“

Томас Кранмер, први протестантски надбискуп Кантерберије под владавином Хенрија и Едварда, био је такође осуђен као јеретик. Премда се јавно одрекао својих протестантских веровања, у задњем моменту је пред јавношћу променио мишљење оптужујући папу да је Христов непријатељ, и гурнуо је десну руку у ватру да прва изгори, јер је њом потписао да се одриче вере.

Премда је око 800 имућних протестаната побегло на сигурно у иностранство, током наредне три године и девет месеци до Маријине смрти, у Енглеској је најмање 277 особа спаљено на ломачи. Многе жртве су били обични људи који су били потпуно збуњени у вези с тим у шта треба да верују. Млади људи су одрастали слушајући оптужбе против папе, а сад су их кажњавали зато што говоре против њега. Други су научили да сами читају Библију и изградили су сопствена религиозна мишљења.

Полагана, мучна смрт мушкараца, жена и деце који су спаљивани на ломачи ужасавала је многе. Историчарка Кероли Ериксон описује једну типичну сцену: „Често су дрва за ватру била сирова, или су ситна дрва за потпаљивање била превише влажна да би брзо горела. Врећице с барутом које су биле привезане за жртве како би скратиле њихове муке, или се нису могле запалити, или би само осакатиле жртве не убивши их.“ Жртвама нису била везана уста тако да су се „крици и молитве често чули све до саме смрти“.

Све више људи је почело да сумња у религију која мора да спаљује људе на ломачи да би наметнула своја учења. Талас саосећања према жртвама навео је писце балада да састављају песме о протестантским мученицима. Џон Фокс је почео да саставља Књигу мученика која је међу протестантским реформаторима постала толико утицајна готово исто као и Библија. Многи који су били римокатолици на почетку Маријине владавине, на крају су постали протестанти.

Маријина оставштина

Када је постала краљица, Марија је рекла да ће се удати за свог рођака Филипа, наследника шпанског престола. Он је био туђи краљ и загрижени римокатолик, последње што би многи Енглези желели. Протестантски устанак организован у знак протеста против тог брака није успео, и било је погубљено 100 побуњеника. Филип и Марија су се венчали 25. јула 1554, иако Филип никад није крунисан. Међутим, њихов брак без деце за Марију је био извор патње, јер је желела римокатоличког наследника.

Маријино здравље је попуштало и након кратког владања од пет година, умрла је у 42. години живота. Отишла је у гроб свладана тугом. Свом супругу је већ додијала, а већина поданика ју је мрзела. Када је умрла, многи становници Лондона су славили на улицама. Уместо да обнови римокатолицизам, она је својим фанатизмом пружила даљни подстицај протестантизму. Њена оставштина је сакупљена под именом под којим је позната — Крвава Марија.

Погрешно мотивисана савест

Зашто је Марија наредила да се спали толико људи? Била је поучена да су јеретици Божји издајници и мислила је да је њена дужност да заустави њихов утицај пре него што заразе читав народ. Слушала је своју савест, али је игнорисала права других које је савест водила у другом правцу.

Међутим и протестанти су били подједнако нетрпељиви. Под владавином Хенрија и Едварда људи су исто били спаљивани због својих религиозних веровања. Маријина наследница, протестанткиња Елизабета I, сматрала је исповедање римокатоличке религије издајом, и током њеног владања погубљено је више од 180 енглеских римокатолика. Током наредног века даљње стотине су умрле због својих религиозних уверења.

Зашто сада извињење?

Дана 10. децембра 1998. обележена је 50-годишњица постојања Универзалне декларације Уједињених нација о правима човека. Члан 18 признаје „право на слободу мишљења, савести и вероисповести“, укључујући и слободу да неко промени своју религију, да је исповеда и да поучава друге. Римокатолички бискупи Енглеске и Велса су изабрали ову 50-годишњицу као „погодну прилику да католици испитају своју савест у овим стварима“ и да признају „стравична злодела“ која су почињена, нарочито у време Марије Тјудор.

Иако се сада изражава жаљење због онога што је почињено пре скоро 450 година услед религиозне нетрпељивости, да ли се ишта стварно променило? Људе више не спаљују на ломачи, али многи такозвани хришћани и даље силују и кољу припаднике других религија. Таква нетрпељивост се не допада Богу. Заиста, Исус Христ који је савршено одражавао Божју личност, објавио је: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако имате љубав међу собом“ (Јован 13:35).

[Слика на 12. страни]

Краљица Марија

[Извор]

Из књиге: A Short History of the English People

[Слика на 13. страни]

Латимер и Ридли су били спаљени на ломачи

[Извор]

Из књиге: Foxe’s Book of Martyrs

[Слика на 13. страни]

Кранмер је гурнуо своју десну руку да прва изгори

[Извор]

Из књиге: The History of England (Vol. 1)

[Извор слике на 12. страни]

Оквир: 200 Decorative Title-Pages/Alexander Nesbitt/Dover Publications, Inc.