Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта све то значи?

Шта све то значи?

Шта све то значи?

АКО бисте анализирали морална мерила задњих година, одмах бисте приметили један тренд. Ван сваке сумње, морална мерила код све већег броја људи су све нижа. Шта то стварно значи?

Да ли то значи да су, као што неки тврде, цела наша цивилизација и цело човечанство осуђени на пропаст, да су близу уништења? Или су такве промене само део нормалних успона и падова у историји?

Многи овако мисле. Они сматрају да је слом морала у наше време само један тренд, један од многих трендова који су дошли и прошли током историје. Они са сигурношћу очекују да ће се клатно на крају вратити и да ће опет завладати виша морална мерила. Јесу ли у праву?

’Последњи дани‘

Осмотримо чињенице у светлу књиге која је вековима била навелико прихваћена као ауторитет по питању морала — а то је Божја Реч, Библија. Упоређивање данашњег света с пророчанским описом у Библији о најважнијој ери у људској историји доводи до просветљења. То је раздобље које она назива ’последњи дани‘ или ’свршетак система ствари‘ (2. Тимотеју 3:1; Матеј 24:3). Као што наведени изрази показују, ово раздобље треба да обележи дефинитиван крај једне епохе и почетак нове.

Божја Реч је прорекла да ће последње дане обележавати „критична времена с којима се тешко излази на крај“. Да би будним посматрачима помогла да препознају последње дане, Библија пружа многе детаље који заједно дају један јасан опис, то јест сложени знак овог јединственог раздобља.

Лоше карактерне црте људи

Запазите једно истакнуто обележје тог знака: ’Људи ће имати облик оданости Богу, али су се њене силе одрекли‘ (2. Тимотеју 3:2, 5). Ниједно друго раздобље у историји није било обележено тако снажном и темељном секуларизацијом. Људи готово свуда одбацују Бога као једини ауторитет, и већина не прихвата Библију као једини извор истине. Наравно, религије још увек постоје, али многе од њих имају мало утицаја. Оне су само фасада.

Библија спомиње још једно обележје тог знака: „Људи ће бити... без самоконтроле, брутални“, и „зато што ће се безакоње умножити, охладнеће љубав већине“ (2. Тимотеју 3:2, 3; Матеј 24:12). Грчка реч преведена са „брутални“, између осталог значи „који немају људске наклоности и саосећања“. Данас све мања деца показују да су ’брутална‘ и учествују у све насилнијим злочинима.

Надаље, брзи технолошки и економски развој, и похлепа која иде у корак с тиме, наводе све више и више људи да одбацују старе вредности. Не обазирући се на друге, они користе сва расположива средства, чак и она непоштена, како би се дочепали што више ствари да би удовољили својим себичним жељама. Још један доказ себичности је и огроман пораст коцкања, а о томе гласно и јасно сведоче и статистички подаци о криминалу у неколико задњих деценија.

Једно обележје које у наше време нарочито преовладава јесте следеће: ’Људи ће више волети уживања него Бога‘ (2. Тимотеју 3:2, 4). Један пример тога јесте да људи желе чулна уживања, али не желе да прихвате ту одговорност да целог живота живе с једним брачним партнером. Последица је талас уништених породичних односа, несрећне деце без порекла, самохраних родитеља и сексуално преносивих болести.

Још један аспект знака јесте да ће ’људи бити самољубиви, љубитељи новца‘ (2. Тимотеју 3:2). Према немачком часопису Die Zeit, „себичност је мотор [данашњег економског] система“. Као никада до сад, јурњава за новцем је најважнија ствар у животу многих људи. У тој себичној јурњави занемарују се друге вредности.

Светски догађаји

Осим што је описала слом људских вредности, Библија је такође прорекла да ће последњи дани бити обележени и неуобичајеним превратима који ће утицати на људску породицу. На пример, она каже да ће ’устати нација против нације, и краљевство против краљевства, и биће великих земљотреса, и у једном месту за другим биће пошасти и несташица̂ хране‘ (Лука 21:10, 11).

Осим у 20. веку, ни у једном тако кратком раздобљу није толико људи било погођено таквим катастрофама. На пример, у том веку је у ратовима изгинуло преко 100 милиона људи, и тај број је много пута већи од броја жртава рата у неколико претходних векова заједно. У 20. веку смо видели два рата која су се толико разликовала од свих других да су названи светски ратови. Никада раније није било таквих глобалних сукоба.

Зла покретачка сила

Библија такође открива да постоји једно моћно, зло духовно створење, „онај који се зове Ђаво и Сатана“, чији је циљ да људе одмами од правих вредности и да их гурне у моралну каљугу. Она каже да је он у овим последњим данима сишао на земљу „с великим гневом, знајући да има мало времена“ (Откривење 12:9, 12).

Ђаво је у Библији описан као ’владар власти ваздуха, дух који сада делује у синовима непослушности‘ (Ефешанима 2:2). То значи да Ђаво снажно делује на многе људе, а да они обично нису ни свесни тога, баш као што понекад можда ни ми нисмо свесни да у ваздуху има неког невидљивог загађивача.

На пример, Сатанин утицај се огледа у многим савременим средствима комуникације: видео-касетама, филмовима, телевизији, Интернету, рекламама, у књигама, часописима и новинама. Велики део материјала, посебно оно што је намењено безазленим омладинцима, препуно је екстремних и одвратних трендова, као што су расизам, окултизам, неморал и садистичко насиље.

Многи искрени људи су импресионирани сличностима које постоје између библијског описа последњих дана и стварних околности у свету нашег доба. Истина, у историји је и пре 20. века било неких догађаја који су се у мањој мери на изглед уклапали у библијски опис. Међутим, сви елементи тог знака могу се видети само у 20. и сада у 21. веку.

Предстојећа епоха

Нису у праву ни они који верују да ће човечанство бити уништено ни они који тврде да ће бити као што је одувек и било. Уместо тога, Библија јасно показује да ће садашње светско друштво које влада нашом планетом бити замењено нечим потпуно новим.

Након што је набројао доста обележја знака последњих дана, Исус је рекао: „Тако и ви, кад видите да се то збива, знајте да је Божје краљевство близу“ (Лука 21:31). Божје небеско Краљевство је било главна тема Исусовог проповедања (Матеј 6:9, 10). Бог је Исуса поставио за Краља тог Краљевства — владавине која ће ускоро владати над целом нашом планетом (Лука 8:1; Откривење 11:15; 20:1-6).

На крају последњих дана, Божје небеско Краљевство у рукама Христа одстраниће све непријатеље тог Краљевства — Ђавола и оне који га подупиру — и замениће садашње морално пропало друштво једним праведним новим светом (Данило 2:44). У том новом свету, честити људи ће се радовати вечном животу на земљи која ће бити претворена у рај (Лука 23:43; 2. Петрова 3:13; Откривење 21:3, 4).

Они који се гнушају на данашњи слом морала и који примећују да се сложени знак последњих дана испуњава у текућим догађајима, могу очекивати једну величанствену будућност. За све то захваљујемо Свемоћном Богу, који се брине о нама људима и који има славну намеру за своје стварство, нашу планету (Псалам 37:10, 11, 29; 1. Петрова 5:6, 7).

Јеховини сведоци вас позивају да сазнате нешто више о нашем Створитељу пуном љубави и о могућности да живимо у једном морално чистом свету, који он обећава свима онима који су спремни да га траже. Као што Библија каже, „ово значи вечни живот, да усвајају спознање о теби, једином истинитом Богу, и о ономе кога си послао, Исусу Христу“ (Јован 17:3).

[Слика на 10. страни]

Честити ће се радовати вечном животу на рајској земљи