Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кинеске рибарске мреже у Индији

Кинеске рибарске мреже у Индији

Кинеске рибарске мреже у Индији

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ИНДИЈЕ

НА ЗАПАДНОЈ обали Индије, 250 километара од јужног врха индијског потконтинента, лежи град Кочи, некада Кочин. Дуж обе стране рукавца насталог деловањем плиме и осеке, обале су прекривене необичним рибарским мрежама у кинеском стилу с подупирачима. Како су доспеле тамо?

Од осмог века н. е. па надаље, на том подручју су живели Кинези и сматра се да су кинески трговци из пратње Кублај-кана први донели мреже овог типа у Кочин пре 1400. године. Близу обале Кочина може се уловити много рибе. Тако је овај тешки рибарски алат покретан снагом људских мишића, добро служио више од једног века, све док Арапи нису истерали Кинезе.

Са одласком Кинеза нестале су и мреже. Али почетком 16. века Португалци су потиснули Арапе. Очигледно, Португалци су ове мреже вратили у Кочин, доносећи их са острва Макао у југоисточној Кини, које је тада било њихова колонија.

Иако је концепт вековима стар, кинеске мреже још увек добро функционишу с врло мало измена у оригиналном дизајну или руковању. Оне и даље многим рибарима обезбеђују средства за живот као и храну за много људи. У ствари, улов из само једне мреже може прехранити цело село. Али поред тога што су ефикасне, мреже су и лепе, посебно када се њихове силуете елегантно оцртавају са златним јутарњим или вечерњим небом у позадини.

Како раде?

Огромне кинеске мреже имају упориште и противтегове да би се тежина мреже и улова држала у равнотежи. Када се не користи, мрежа је заједно с рамом ван воде. Рибарење почиње рано ујутру и траје четири до пет сати. Мреже се пажљиво спуштају у воду. То ради рибар који подешава терет закачен на супротној страни система за равнотежу или вођа рибарске посаде, тако што хода низ централни носач мреже. Мрежа се оставља под водом 5 до 20 минута пре него што се пажљиво подигне, чиме се захвати риба која плива близу обале. Због година искуства вођа зна када је прави моменат да извуче мрежу.

На знак вође, остатак посаде од пет или шест људи подиже мрежу тако што вуку надоле конопце с великим камењем које има улогу противтегова. Док се мрежа подиже, најпре се виде крајеви. Тако, с рибом унутра, мрежа поприма облик чиније. Какво узбуђење за рибаре! После доброг улова потапшу једни друге по леђима да би изразили своју радост. Рибу ће касније продати трговцима, домаћицама и туристима који се ту затекну.

Кинези, Арапи и Португалци су дошли и отишли. Али кинеске мреже настављају да се крећу горе-доле у водама Кочија, као што су то радиле и пре више од 600 година.

[Мапа на 31. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Кочи

[Извор]

Mountain High Maps® Copyright © 1997 Digital Wisdom, Inc.