Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хоће ли се свет ујединити?

Хоће ли се свет ујединити?

Хоће ли се свет ујединити?

НЕДАВНИХ година милиони људи у Источној Европи и на другим местима патили су од последица окрутних ратова. Међутим, чак и током таквих конфликата, хиљаде људи у овим ратом разореним земљама неговали су и одржавали право јединство. Осмотри неколико примера.

Године 1991, у Загребу се окупило једно мноштво од скоро 15 000 људи из разних крајева света. Један полицајац који је томе присуствовао био је потакнут да примети: „Било би добро показати медијима шта се догађа на овом стадиону, управо овде, где видимо Србе, Хрвате, Словенце, Црногорце и друге како у миру седе једни до других.“ Шта објашњава овакво неуобичајено јединство?

У Кијеву, главном граду Украјине, 1993. је одржан још један већи међународни конгрес који се звао „Божанска поука“. Тамо је највећи број присутних био скоро 65 000. На насловној страни часописа Вечірній Київ, стајало је: „Јеховини сведоци... су уједињени не само тиме што носе плаве беџеве на којима пише ’Божанска поука‘ већ и правом вером.“

Божанска поука — сила која уједињује

Да ли се питате како Јеховини сведоци успевају да уживају у јединству док око њих бесни нејединство? Износећи своје запажање о Сведоцима пољски професор Војћек Модзелевски објашњава: „Кључни фактор њиховог мирољубивог става заснива се на идеји да већ сада следе начела откривена у Библији.“ Заиста, Сведоци су широм света уједињени божанском поуком коју добијају од Створитеља, Јехове Бога. Каква је то поука?

Исус Христ је указао на једно важно начело које доприноси јединству када је рекао о својим ученицима: „Они нису део света, као што ни ја нисам део света.“ Да, Јеховине сведоке уједињује став неутралности који они заузимају посвуда у свету. То је у складу са Исусовом молитвом: ’Молим се за њих да сви буду једно, као што си ти, Оче, у мени и ја у теби, да и они буду у нама, како би свет веровао да си ме ти послао‘ (Јован 17:16-21).

Овај став неутралности је сила која уједињује, будући да покреће Сведоке широм света да живе у складу с речима пророка Исаије које се тичу оних које ће Бог ’својим путевима учити‘. Исаија је рекао да ће такве особе ’од мачева својих ковати раонике и српове од копаља својих‘. Пророк је наставио: „Неће више народ мач на народ вадити нити ће се више боју учити“ (Исаија 2:2-4).

Јединство и мир који су током ове последње деценије запажени на конгресима Јеховиних сведока у Источној Европи, показују да је Исаијино пророчанство у малој мери већ испуњено. У Европи и било где другде, Сведоци су симболично речено прековали своје мачеве у раонике, а своја копља у српове. Као резултат тога, они данас уживају у миру и јединству у овом разједињеном свету. Није ни чудо што је уводни чланак једних новина навео: „Да сав свет живи према [библијској] вероисповести [Јеховиних] Сведока, био би крај крвопролићу и мржњи, а љубав би царовала!“ Хоће ли то икада бити тако?

Како ће се успоставити светско јединство

Да би на Земљи настало јединство, потребно је више од релативно мале групе добронамерних људи. Такође је потребна и владавина која има моћ да ограничи утицај оних који раде против мира и јединства. Заправо, Исус је поучавао своје следбенике да се моле за једну такву владавину: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10). Да, Исус је указао на то да само владавина од Бога, „небеско краљевство“, може пружити решење за светске проблеме — укључујући и проблем разједињености (Матеј 4:17).

Исус Христ је Краљ тог небеског Краљевства. Под његовом владавином људи на земљи ће доживети време мира и јединства без преседана. Ово светско јединство неће настати захваљујући људским привредним реформама. Једино светска владавина у рукама „Кнеза мира“ може учинити такву ствар (Исаија 9:6, 7).

Кнез мира сигурно неће толерисати садашње неправде, које често настају због сиромаштва и злоупотребе моћи. Библија обећава: „Клањаће се њему сви краљеви, сви народи њему ће служити. Јер ће он избавити убогога који цвили, и невољнога који помоћи нема. Од преваре и насиља искупиће душе њихове... Биће пшенице у земљи изобиља, до наврх гора!“ (Псалам 72:11, 12, 14, 16).

Под Христовом владавином и незапосленост ће постати ствар прошлости. Пророк Исаија је изјавио: „Неће они другима куће за насеље градити, неће они другима винограде садити, јер народу моме, биће дани ко дани дрвету, изабраници моји уживаће дело руку својих“ (Исаија 65:22). Замисли, свако ће моћи да обавља користан, задовољавајући посао!

Право јединство — када?

Али када ће почети Христова владавина над земљом? Одговарајући на то питање, Исус Христ је указао на време обележено ратовима, извештајима о ратовима, болестима, земљотресима и другим догађајима. Међутим, он је такође указао и на један позитиван аспект — на проповедање добре вести о Божјем Краљевству широм света (Матеј 24:3-14; Лука 21:11). Ови догађаји, рекао је Исус, кулминираће у ’великој невољи‘ која ће наговестити комплетну промену владавине на Земљи (Матеј 24:21). Прочитајте његов говор забележен у 24. поглављу Матеја и у 21. поглављу Луке. Упоредите стање које он прориче са стањем које запажате у свету. Јасно је ко дан да сада живимо уочи Божје интервенције против људских владавина. Власт ће преузети његово Краљевство са Исусом Христом као Краљем. Уједињени свет је на помолу!

Остаје једно питање: Шта треба ви да урадите да бисте видели испуњење овог обећања? Пошто Библија игра важну улогу у томе шта да очекујете од будућности, мудро је да се потрудите да је боље упознате. Стога, Јеховини сведоци би вас радо посетили у вашем дому како би с вама водили бесплатан библијски студиј. a Уколико прихватите ову понуду, убрзо ћете видети да је светско јединство на дохват руке, и да и ви можете бити део њега!

[Фуснота]

a Ако желите да сазнате нешто више о овом програму проучавања Библије, ступите у контакт са издавачима овог часописа или с Јеховиним сведоцима у вашој близини.

[Слике на странама 8, 9]

Широм света Јеховини сведоци уживају пажње вредно јединство

Кијев, Украјина

Загреб, Хрватска

[Слика на 10. страни]

Божја намера за човечанство је да оно постане уједињена глобална породица