Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли патите од интолеранције лактозе?

Да ли патите од интолеранције лактозе?

Да ли патите од интолеранције лактозе?

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ МЕКСИКА

„Мој муж и ја смо посетили неке пријатеље у држави Пуебла, у Мексику. Наши домаћини су имали краве, тако да су нам уз доручак и вечеру понудили свеже млеко.

„Већ прве ноћи смо се осећали лоше, а сутрадан је било ужасно. Стомак ми се толико надуо да је изгледало као да сам неколико месеци трудна. Затим смо обоје добили јаку дијареју.

„Тек годинама касније смо открили да патимо од интолеранције лактозе“ (Берта).

БЕРТИНО искуство није нека реткост, јер неки процењују да у свету 75 посто одраслог становништва доживљава неке, или чак и све симптоме интолеранције лактозе. a Какво је заправо то стање и шта га проузрокује? И што је најважније, шта се може учинити да би се изборило с тим?

Термин „интолеранција лактозе“ указује на неспособност тела да свари лактозу, врсту шећера која преовладава у млеку. Да би се апсорбовала у крвоток, лактоза мора да се разгради на глукозу и галактозу. За то је потребан један ензим који се зове лактаза. Проблем је у томе што, после детињства, тело ствара мање лактазе. Пошто имају мањак лактазе, многи одрасли пате од интолеранције лактозе.

Када особа — путем млека или млечних производа — унесе више лактозе него што се може сварити, бактерије у дебелом цреву је претварају у млечну киселину и угљен-диоксид. За мање од 30 минута јављају се карактеристични симптоми који укључују мучнину, грчеве, надимање и дијареју. Неки који и не знају да пате од интолеранције лактозе можда покушавају да умире стомак тако што пију још млека, чиме само погоршавају проблем.

Степен толеранције лактозе зависи од особе до особе. Неки могу попити малу чашу млека а да не осећају никакве последице. Код других ће чак и тако мала количина изазвати симптоме. Да бисте одредили колику количину можете поднети, неки препоручују да почнете с једном малом чашом млека. Затим сваки следећи пут постепено повећавајте количину. Што се тога тиче, упамтите да, премда су симптоми интолеранције лактозе непријатни, ретко кад су опасни.

Шта јести, а шта избегавати

Уколико патите од интолеранције лактозе, потребно је да утврдите шта смете, а шта не смете да једете. То ће умногоме зависити од вашег степена толеранције. Храна која садржи лактозу укључује млеко, сладолед, јогурт, путер и сиреве. Нека готова храна, као што су колачи, оброци од житарица и преливи за салате, исто може да садржи лактозу. Због тога људи који пате од интолеранције лактозе треба да провере састав таквих производа на етикети.

Наравно, млеко је основни извор калцијума, и недовољно уношење калцијума може довести до настанка остеопорозе. Према томе, они који пате од интолеранције лактозе треба да потраже друге изворе калцијума. Неко свеже поврће као што су прокуле, купус и спанаћ садржи калцијум. Такође и бадем, сусам, и риба с меким костима, као што су сардина и лосос.

Чак и ако патите од интолеранције лактозе, можда не морате сасвим да изоставите млеко и млечне производе. Уместо тога, пробајте да одредите колику количину можете да поднесете и онда немојте конзумирати више од тога. Када је то могуће, једите друге намирнице у комбинацији с неким производима који садрже лактозу. Такође, упамтите да стари сиреви садрже мање лактозе и можда неће изазвати проблеме. А јогурт? Он садржи готово исто лактозе као и млеко, али неки људи који пате од интолеранције лактозе могу лакше да га сваре. Зашто? Зато што се у јогурту налазе микроорганизми који синтетизују лактазу, а то доприноси варењу лактозе.

Стога, ако патите од интолеранције лактозе, не брините. Као што смо већ видели, кад сазнате нешто о овој нелагодности биће вам лакше да је контролишете. Ипак, задржите на уму следеће ствари:

(1) Млеко и млечне производе конзумирајте у мањим количинама и у комбинацији с другим намирницама, како бисте утврдили степен толеранције.

(2) Пијте јогурт и једите старе сиреве, јер су обично лакши за варење.

(3) Користите било које доступне производе који су без лактозе или који садрже лактазу.

Уколико следите ове предлоге можете изаћи на крај са интолеранцијом лактозе.

[Фуснота]

a Интолеранција лактозе јавља се код азијског становништва више него код било ког другог. Најмање су осетљиви људи северноевропског порекла.

[Оквир⁄Слика на странама 26, 27]

Дијагнозирање интолеранције лактозе

Користи се неколико метода за откривање интолеранције лактозе.

Тест толеранције лактозе: Након што неко време није јео, пацијент попије једну течност која садржи лактозу. Затим му се вади крв да би се утврдило како се лактоза сварила.

Тест на водоник при издаху: Несварена лактоза ствара различите гасове, укључујући и водоник. Они из црева одлазе у крвоток, а затим у плућа, након чега се издишу.

Преглед столице: Несварена лактоза у дебелом цреву ствара киселине које се могу открити у столици.

Ови тестови се обично раде амбулантно.