Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живописна историја „земље контраста“

Живописна историја „земље контраста“

Живописна историја „земље контраста“

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ БРАЗИЛА

НАЗВАН је ’земљом контраста‘ — и то с добрим разлогом. Иако је Бразил углавном тропска земља, клима варира од суптропске на југу до екваторијалне у амазонској области. Историја Бразила је такође обележена контрастима. Како су године пролазиле, ова пространа земља — која обухвата подручје од 8 511 999 квадратних километара и 7 400 километара дугу обалу — постала је дом за људе из многих различитих култура.

Гостољубивост је била међу првим одликама које су Португалци приметили када су пре 500 година ступили на тло Бразила. Заиста, када је 1500. године писао португалском краљу Мануелу I, Перо Ваз де Камиња је описао Бразилце који су се неспутано мешали са својим португалским посетиоцима и грлили их. Али, шта су Португалци радили у Бразилу?

Педро Алварес Кабрал је 9. марта 1500. с флотом испловио из Португала. Имао је намеру да у Каликуту (Индија) оснује трговачко насеље. Међутим, пре него што је стигао на своје одредиште, Кабрал се искрцао на обалу данашње бразилске државе Баије. Било је то 23. априла 1500. године.

Неки истраживачи кажу да су Португалци већ знали да Бразил постоји и да се Кабрал није тамо зауставио случајно. a У сваком случају, изгледа да је Бразил као робу имао да понуди само бразилско дрво, које је познато по својој тамноцрвеној боји. Иако је у овоме лежао очигледан потенцијал, индијски зачини били су много вреднији.

Тако је Португал десет година издавао Бразил под закуп Португалцу Фернанду де Нороњи, који је скупљао бразилско дрво и плаћао порез португалској краљевској власти. Али, друге европске земље су такође желеле да прошире своју трговину на земље Новог света, и Нороња није имао моћ да обузда нелегалну трговину коју су обављали француски, енглески и шпански морепловци. Плашећи се да не изгубе Бразил, Португалци су 1532. године почели да врше колонизацију. Производња шећера постала је први бразилски уносни посао.

Током 18. века посао у рудницима злата и дијаманата почео је да цвета. С почетка 19. века, производња латекса из гуминог дрвета постала је важна економска делатност у амазонској регији. b Касније је гајење кафе одиграло важну улогу у урбанизацији Бразила, јер се тако финансирала изградња аутопутева и модернизација лука Сантоса и Рио де Жанеира. До краја 19. века, половина кафе у свету брана је у Бразилу, а Сао Пауло је био главни бразилски економски центар.

Нажалост, ропство је одиграло своју улогу у бразилској историји. У почетку су португалски колонисти искоришћавали Индијанце ради сече и превоза бразилског дрвећа. Касније су Индијанци радили и на плантажама шећерне трске. На несрећу, велики број староседелаца се заразио европским болестима и умро од њих. Да би заменио ове раднике, Португал је довозио робове из Африке.

Годинама су у Бразил као робови довођени милиони Африканаца који су са собом донели и своје културно и генетско наслеђе. Тај утицај се може видети у популарној музици као што је самба и капоејра (систем борбе), као и у храни као што је фејжоада, која се прави од црног пасуља куваног са свињетином, кобасицом и сушеним месом. Коначно 1888, у Бразилу је укинуто ропство. Око 750 000 људи — који су махом радили на фармама — било је ослобођено.

Од 19. века па надаље, на милионе странаца је хрлило у Бразил, међу којима су били Немци, Италијани, Јапанци, Пољаци и Шпанци као и они швајцарског и сиријско-либанског порекла. Бразил је пријатно место за живот. Он има богату флору и фауну. У Бразилу углавном нема природних катастрофа. Нема ратова, земљотреса, вулкана, циклона нити плимских таласа. Онда, зашто не бисте упознали Бразил тако што ћете посетити неке од његових добро познатих знаменитости? Уживаћете у истој оној гостољубивости и природној лепоти која је пре 500 година импресионирала Португалце.

[Фусноте]

a Када су Португалци и Шпанци потписали Тордесиљански уговор 1494, поделили су земљу западно од јужног Атлантика. Због тога неки кажу да је Кабрал намеравао да заузме земљу која је већ била одређена Португалу.

b Видите Пробудите се! од 22. маја 1997, стране 14-17.

[Мапа/Слике на странама 16, 17]

(За комплетан текст, види публикацију)

ОБЛАСТ АМАЗОНА

ДРЖАВА БАИЈА

Бразилија

Рио де Жанеиро

Сао Пауло

Сантос

Игуасу водопад

[Слике]

1. Педро Алварес Кабрал

2. Тордесиљански уговор из 1494.

3. Носачи кафе

4. Игуасу водопад, с бразилске стране

5. Ипихуна Индијанац

[Извори]

Culver Pictures

Љубазношћу Archivo General de Indias, Sevilla, Spain

Из књиге Brazil and the Brazillians 1857.

FOTO: MOURA

[Слике на 18. страни]

1. Бразил је богат пумама

2. Орхидеје у амазонској џунгли

3. Традиционална одећа Салвадора, у Баији

4. Макао

5. Копакабана. Бразил има прелепу, преко 7 000 километара дугу обалу

[Извор]

Љубазношћу São Paulo Zoo

[Слика на 19. страни]

Бразилија — од 1960. главни град Бразила

[Слика на 19. страни]

Сао Пауло — економски центар Бразила

[Извор]

FOTO: MOURA

[Извор слике на 16. страни]

© 1996 Visual Language