Пређи на садржај

Пређи на садржај

Земља очишћена од копнених мина

Земља очишћена од копнених мина

Земља очишћена од копнених мина

КО МОЖЕ да реши проблем копнених мина? Као што смо видели, људским напорима немогуће је искоренити мржњу, нетрпељивост и похлепу. Међутим, они који проучавају Библију схватају да Створитељ поседује трајно решење. Шта ће он урадити?

Оснивање мирољубивог друштва

Ратове воде људи а не оружје. Дакле, ако желимо мир, морамо да уклонимо мржњу која дели човечанство на расне, племенске и националне групе. Бог обећава да ће то учинити посредством свог Краљевства, за које су милиони људи широм света поучавани да се моле (Матеј 6:9, 10).

Библија говори о Јехови као о ’Богу који даје мир‘ (Римљанима 15:33). Мир који Бог даје не темељи се на забранама и споразумима, нити се темељи на страху од освете добро наоружаног непријатељског народа. Супротно томе, Богом дани мир укључује промену у начину људског размишљања и у ставовима које човек показује према својим ближњима.

Јехова Бог ће поучити кротке својим путевима мира (Псалам 25:9). Његова Реч Библија обећава да ће доћи време када ће сви живи „ученици Јеховини бити, велику ће срећу синови ти имати“ (Исаија 54:13). У извесној мери, то се већ догађа. Широм света Јеховини сведоци су познати по томе што унапређују мир међу људима најразличитијег порекла. Људи који су поучени узвишеним начелима Библије настоје да живе у јединству не обазирући се на питања која би их иначе поделила. Библијско образовање мења њихове ставове пуне мржње у ставове пуне љубави (Јован 13:34, 35; 1. Коринћанима 13:4-8).

Осим образовања, потреба за глобалном сарадњом већ се одавно сматра кључним фактором за одстрањивање наоружања. На пример, Међународни комитет Црвеног крста предлаже да „међународно друштво“ уједињено унапређује превентивне и здравствене мере у решавању проблема везаних за копнене мине.

Јехова обећава да ће далеко више учинити. Пророк Данило је предсказао: „У време тих краљева Бог ће небески подигнути краљевство које се неће никад уништити... оно ће разбити и уништити сва та краљевства, а оно ће вечно постојати“ (Данило 2:44).

Божје Краљевство ће постићи то што човек не може. На пример, Псалам 46:10 пророчански каже: „До краја земље [Јехова] ратове прекиде, те лук преби и копље саломи и огњем кола бојна сажеже.“ Божје Краљевство ће успоставити услове под којима ће човек моћи истински да ужива у миру са својим Створитељем и са својим ближњима (Исаија 2:4; Софонија 3:9; Откривење 21:3, 4; 22:2).

Аугусто, споменут у уводном делу претходног чланка, налази утеху у овој библијској поруци. Његови родитељи који су Јеховини сведоци, помажу му да исказује веру у предивна библијска обећања (Марко 3:1-5). Наравно, он сада мора да подноси болне последице експлозије мине која га је осакатила. Но, Аугусто се већ унапред радује дану када ће Божје обећање о рајској земљи постати стварност. Пророк Исаија је прорекао: ’Тада ће се слепима очи отворити... и хромац ће као јелен скакати‘ (Исаија 35:5, 6).

У том предстојећем рају, копнене мине више неће угрожавати живот нити ће сакатити људе. Уместо тога, људи ће у свим деловима планете живети безбедно. Пророк Михеј је то на овај начин описао: „Сваки ће код своје лозе седети и под својом смоквом, и нико их бунити неће; јер су уста Јехове над војскама проговорила“ (Михеј 4:4).

Да ли бисте волели да сазнате нешто више о Божјим обећањима која се налазе у његовој Речи Библији? Ступите у контакт с Јеховиним сведоцима у вашем крају или пишите на одговарајућу адресу наведену на 5. страни овог часописа.

[Слика на странама 8, 9]

Под Божјим Краљевством, копнене мине више неће представљати опасност