Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Одређивање славе на основу књига

„Уколико се слава мери тиме што је написана књига о вама... онда Исус Христ остаје најславнија личност у савременом свету“, каже британски лист The Guardian. Истраживање књига Конгресне библиотеке у Вашингтону, открило је 17 239 књига о Исусу. То је било скоро дупло више од оних које су написане о Вилијаму Шекспиру, који је заузео друго место с 9 801 књигом. Владимир Лењин је трећи с 4 492, а следе га Абрахам Линколн, о ком је написано 4 378 књига и Наполеон I с 4 007. Марија, Исусова мајка налазила се на седмом месту с 3 595 књига, и она је била једина жена међу првих 30 имена. Јованка Орлеанка је прва следећа жена и о њој је написано 545 књига. Што се композитора тиче, Рихард Вагнер је први на листи, а следе га Моцарт, Бетовен и Бах. На листи сликара први је Пикасо, испред Леонарда да Винчија и Микеланђела. Међутим, Леонардо води на листи научника и проналазача, надмашујући Чарлса Дарвина, Алберта Ајнштајна и Галилеа Галилеја. „Међу првих 30 нема ниједне живе особе“, каже The Guardian.

Изгубљен рај?

На посебном заседању Генералне скупштине Уједињених нација, 43 мале острвске земље јавно су изразиле своју забринутост због еколошких претњи, извештава француски дневник Le Monde. Многа од ових рајских острва су све више и више изложена ураганима, циклонима, поплавама и несташицама воде. Према једној изјави УН за штампу, процењује се да је ураган Мич на Карибима проузроковао око 11 000 смртних случајева. Сејшели и Маурицијус су у протекле две године били погођени озбиљним сушама. Високе температуре и загађење избељују коралне спрудове, и тиме смањују разноликост живота. Острвљани се плаше и последица раста нивоа мора изазваног глобалним загревањем. Процењује се да би 80 посто атола на Малдивима могло ишчезнути у океану.

Поспани возачи против пијаних возача

„Недовољно спавања може имати исте последице као и прекомерно пијење“, каже The New York Times. У једној анализи су на Универзитету Станфорд, у односу на једну контролну групу од 80 добровољаца, испитани рефлекси 113 људи који имају застој у дисању приликом спавања — што прекида спавање преко ноћи и током дана проузрокује поспаност. Пошто је утврђена брзина нормалног реаговања, група за упоређивање почела је да пије 40-постотни алкохол. „На три од седам тестова брзине реакција, људи за које се знало да имају застој у дисању, били су спорији од оних који су у својој крви имали осам промила алкохола, због чега их у 16 држава у САД сматрају пијанима да би возили“, извештава Times. Према др Нелсону Б. Пауелу, главном истраживачу, налази истичу опасности које се крију у вожњи у поспаном стању.

Скоро трећина света заражена бактеријом туберкулозе

Једна комисија састављена од 86 здравствених стручњака из преко 40 земаља, каже да је 1997. скоро трећина светског становништва — 1,86 милијарди људи — била заражена бактеријом туберкулозе. Ова комисија, коју је саставила Светска здравствена организација, такође је проценила да је те године 1,87 милиона људи умрло од ове болести, док је пријављено 7,96 милиона нових случајева заразе. Према овој студији, која је објављена у публикацији The Journal of the American Medical Association, речено је да „осамдесет посто свих случајева ТБЦ потиче из 22 земље, а од тога више од половине из 5 земаља у југоисточној Азији“. Према студији, „девет од 10 земаља с највећом стопом случајева у односу на број становника биле су у Африци“. У неким земљама које имају високу стопу заражености ХИВ-ом, проценат смртности од ТБЦ премашио је 50 посто. Висока стопа ТБЦ се наставља као последица „слабе контроле“ ове болести у тим земљама. Аутори студије за ову годину прогнозирају 8,4 милиона нових случајева ТБЦ. Већина тих заражених се никада не разболи од ове болести. Међутим, исти извор наводи да се бактерија која је неактивна може пробудити када пацијент пуно смрша или када ослаби имунолошки систем.

Деца изложена диму цигарете

Коментаришући један недавни извештај Светске здравствене организације, University of California Berkeley Wellness Letter каже: „Скоро половина деце у свету живи с пушачем. То је више од 700 милиона деце.“ Ако се узме у обзир очекивање да ће број пушача у наредних 20 година порасти на 1,6 милијарди, онда ће још више деце бити изложено диму туђе цигарете. Код ове деце ће постојати већа опасност да се појаве здравствени проблеми као што су инфекције уха и обољења дисајних органа.

Бестселер, пар читалаца

„То је највећи бестселер у историји планете“, кажу новине Star-Telegram из Форт Ворта у Тексасу. „Као културну икону и духовни критеријум, Библију дубоко поштују три главне религије света с милијардама верника. Али парадокс над којим би се чак и мудри Соломон замислио јесте то што се она уопште не чита.“ Па ипак, продаја Библије поставља нове рекорде, и према једној агенцији која се бави истраживањима, већина Американаца — преко 90 посто — каже да у просеку поседују три превода. Међутим, једна анкета је показала да две трећине њих Библију не чита редовно. Већина чак не може ни да именује четири Јеванђеља или да цитира пет од Десет заповести. „И већина каже да ову Добру књигу сматра неприменљивом“, додају ове новине.

Хвалоспеви за миленијум

Ако изаберу да користе нову књигу за обожавање, Песме за нови миленијум, посетиоци цркава у Британији „ускоро ће током обожавања певати фудбалске песме“, извештава лондонски The Times. Ова нова књига коју су заједнички објавиле Енглеска црква и Методистичка црква, садржи неке хвалоспеве који су упућени „драгој мајци Богу“. У једном се моли за њену „мајчинску љубав“ и кроз цео хвалоспев о Богу говори у женском роду. У једној другој песми Исус је описан као „менаџер“ фудбалског тима, а њен рефрен је једно добро познато фудбалско скандирање. Неке песме су написала деца, укључујући и једну групу сирочади чији су родитељи умрли од сиде. Дејв Хардмен, један од зачетника пројекта, рекао је: „То је књига песама која уједињује све традиције. Хтели смо да писци приступе реалностима живота из угла вере.“

Превише мумија?

Проблем Египта је јединствен — превише антиквитета. Непрестано се објављују нова открића. Споменимо само нека од њих: прелепо украшена гробница Тутанкамонове дадиље у Сахари, завршни камен једне пирамиде у Дашуру, веома велико подручје храма у Акмиму, огромни подземни комплекс гробница с преко 200 просторија у Луксору, скулптуре и друге рукотворине из потопљене луке и палата у Александрији. Египатски музеј у Каиру већ има преко 120 000 изложених предмета из прошлости и чак још више од тога који се држе у складишту. „Свака седмица доноси узбудљива нова открића, стварајући још већи притисак на претрпана складишта, као и на време и буџет оних који анализирају, каталогизирају и рестаурирају ископине“, каже The Economist. Откриће једног пустињског гробља, на ком се можда налази око 10 000 гробова, навело је једног археолога да каже: „Још мумија је задње што нам је требало.“ Биће изложено само пар изванредних. Остале ће бити поново сахрањене.

Смртоносне мине изненађења

Ангола има једну од највећих концентрација копнених мина у свету. Али тамо се људи који демонтирају мине суочавају с једним новим проблемом: минама изненађења које су намењене њима. Према лондонском часопису The Sunday Times, „стручњаци за демонтирање мина су открили две врсте упаљача који су стављени на мине. Један их активира при излагању светлу и напаја се батеријама које могу трајати и до 12 месеци. Други садржи један магнетни прстен или калем који је тако направљен да изазове експлозију када региструје опрему за откривање мина“, која може бити удаљена и преко 20 метара. „Другим речима, то је ’мина која је намењена ономе ко је открива‘“, рекао је Тим Карстарс из Групе за саветовање о минама. „Посебно су направљене да убију људе попут наших добровољаца који покушавају да помогну заједницама да се отарасе копнених мина.“ Процењује се да је до сада у Анголи због инцидената с минама извршено највише ампутација на свету — око 70 000 — а доктори сваког месеца у просеку изврше 35. Док зараћене стране у грађанском рату у Анголи и даље постављају мине, земљорадници напуштају своја поља, а градови нису у стању да обезбеде довољно намирница. Генерални секретар УН Кофи Анан упозорава да се „стотине хиљада Анголаца суочава са озбиљном неухрањеношћу, болешћу и смрћу“.