Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли месец утиче на ваш живот?

Да ли месец утиче на ваш живот?

Да ли месец утиче на ваш живот?

ЉУДИ хиљадама година верују да Месец управља одређеним аспектима живота на земљи. Мислило се да месечеве мене имају некаквог утицаја на биљке, животиње, па чак и на људе. Иако су савремена научна истраживања оповргла нека чврсто утемељена гледишта, нека веровања ипак опстају и до дан-данас. Шта показују чињенице?

Неки људи су убеђени да постоји веза између месечевих мена и раста биљака. Тако они, приликом одлучивања када да посаде цвеће, када да разбацују ђубриво, флаширају вино или спреме слатко, гледају календаре и алманахе. Ово се ради због веровања да квалитет производа неће бити најбољи ако се одређени послови обаве током погрешне месечеве мене. Један извор даје следећи савет баштованима: „Поврће које ће се јести свеже углавном треба брати док месец постаје пун, док поврће које ће бити конзервисано треба брати док месец ишчезава.“ Постоји ли нека научна основа за овакву праксу?

Изгледа да неке студије доводе раст биљака у везу с месечевим менама. Међутим, многи научници нису уверени у то. Они истичу да су месечеве мене сложене, да нису у потпуности правилне и да њихов утицај није упадљив, тако да је тешко поновити експерименте на којима се студије заснивају.

Међутим, одређени лунарни ефекти су доказани. На пример, доказано је да су активност, исхрана, репродукција и биолошки ритам многих организама повезани с плимом и осеком на коју, с друге стране, директно утиче Месечева гравитациона сила.

Неки тврде да ако Месец утиче на плиму и осеку, онда сигурно утиче и на људе, пошто је људско тело углавном сачињено од воде. А шта је с нагађањима да постоји веза између месечевих мена и менталних поремећаја, времена нечијег рођења и чак менструалног циклуса који траје отприлике исто колико и лунарни месец?

Да би се дошло до истине о овоме, спроведене су студије на пољима психијатрије, психологије и гинекологије. Резултати нису били баш уверљиви. Неки истраживачи кажу да су открили незнатну повезаност између људских активности и лунарног ритма, док други изричито кажу да не постоји ама баш никаква веза. Они образлажу да ако лунарни циклуси имају значајног утицаја на рођења људи, онда би се та повезаност још одавно јасно испољила. Поред тога, ниједна од изнесених теорија које објашњавају утицај који Месец наводно има на човека није уверила све научнике. a

Премда је наука доказала да Месец има неког утицаја на различите облике живота на земљи, није лако утврдити до које мере је то тако. Наш физички свемир је сложен и, бар за сада, многи од величанствених механизама који га регулишу остају непознати.

[Фуснота]

a Неке од ових теорија односе се на месечину, гравитацију, геомагнетске силе и електромагнетизам.

[Слика на 19. страни]

Богиња Селена, коју су древни Грци и Римљани обожавали као персонификацију Месеца

[Извор]

Musei Capitolini, Roma