Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пажљиво коришћење телевизије

Пажљиво коришћење телевизије

Пажљиво коришћење телевизије

ТЕЛЕВИЗИЈА делује као „главни приповедач, беби-ситерка и као неко ко обликује јавно мњење“, запажа Not in the Public Interest — Local TV News in America, извештај који је саставила једна група за праћење медија у Сједињеним Државама. „Телевизија је свуда око нас... Она је у ваздуху попут дима туђе цигарете.“ И баш као што је удисање дима туђе цигарете штетно, тако је штетно — посебно за децу — да сатима и сатима упијају насумице одабране ТВ-емисије.

Када говори о криминалу и насиљу на ТВ-у, исти извештај запажа да „стотине истраживачких студија показују да гледање насилних сцена негативно утиче на учење деце, као и то да постају агресивна и мање саосећајна“. Америчко медицинско удружење је 1992. изјавило да је „телевизијско насиље фактор ризика који прети здрављу младих људи“.

Како утицај који штетне ТВ-емисије имају по вашу децу можете ставити под контролу? У извештају се наводе неки предлози који се заснивају на препорукама неколико јавних здравствених организација о томе како обазривије користити телевизију. Неки од тих предлога укључују следеће:

◼ Планирајте и ограничите своје гледање ТВ-а. Одредите када деца могу да гледају. Не стављајте ТВ у дечју собу.

◼ Ставите глобус поред ТВ-а тако да деца могу да потраже места која виде у емисијама.

◼ Гледајте телевизију са својом децом тако да им можете објаснити разлику између маште и стварности. Многа деца која имају мање од десет година не могу увек да направе ту разлику.

◼ Склоните телевизор са упадљивих места у кући. Ставите га у витрину иза затворених врата. Тако ће бити мало теже да се он укључи и да се често мењају канали.