Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је еволуција логична?

Да ли је еволуција логична?

Да ли је еволуција логична?

ОНИ који данас заговарају теорију еволуције кажу да је она чињеница. Па ипак, колико су логичне њихове тврдње које тако често износе? Размотрите следеће.

Свила коју праве пауци је један од најјачих познатих материјала. Према часопису New Scientist, „свако влакно се може истегнути до 40 посто своје дужине и апсорбовати стотину пута више енергије од челика, а да се не покида“. Како се прави ова невероватна свила? Encyclopædia Britannica објашњава да једна лепљива течност, један протеин, пролази кроз мајушне цеви у пауковом телу, и она се услед промене молекула протеина претвара у чврсту нит.

New Scientist закључује: „Паук је с временом развио технике које су далеко изнад оних које користе чак и највештији хемичари.“ Да ли је разумно закључити да је паук развио технику производње која је толико компликована да људи тек треба да је разумеју?

Један чланак у часопису The Wall Street Journal, који је написао Филип Е. Џонсон, професор права на Калифорнијском универзитету, запажа да доказ за еволуцију недостаје али да они који је подржавају још увек често исмевају оне који је доводе у питање. Чланак коментарише: „Теорија еволуције има озбиљних проблема с доказима — али њени поборници не желе отворену дебату која би могла да поткопа њихово виђење света.“

Други пример који показује недостатак логике у размишљању о еволуцији има везе с биљкама. Док су вршили истраживања у Мароку, научници су ископали 150 фосила archaeopterisa, „до сада најближег откривеног рођака првих семеница, претка већине данашњег дрвећа“, наводи лондонски The Daily Telegraph. Уредник научне рубрике овог часописа изјављује да је ова биљка „помогла да се обликује савремени свет тиме што је изумела лишће и гране“. „Изумети“ значи „измислити размишљањем“. Има ли логике у томе да се једној биљци припише способност да мисли и изуми?

Соломон, један од најмудријих људи, саветује нас да ’чувамо своју способност размишљања‘, да мислимо својом главом. Потреба да то чинимо никада није била већа (Пословице 5:2NW).