Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је стварно толико штетна?

Да ли је стварно толико штетна?

Да ли је стварно толико штетна?

КАО што смо видели, Интернет је порнографију учинио лако доступном и одраслима и деци. Да ли треба да будете забринути? Да ли је порнографија стварно штетна?

Многи мисле да повремени дотицај с порнографијом није штетан. Међутим, чињенице говоре нешто друго. Осмотрите случај једног брачног пара чији је брак изгледао идеалан. Били су добро ситуирани и волели су да путују. Њихови пријатељи су о њима мислили да су присни, нежни и верни, и у много чему они и јесу били такви.

Међутим, кад је муж почео да гледа порнографију, појавили су се проблеми. Пишући једној популарној саветници која је имала своју рубрику у новинама, његова забринута жена је овако описала своју бригу: „Када је [мој муж] почео да усред ноћи и рано ујутро проводи пуно времена за компјутером, говорио ми је да ’нешто претражује‘. Једно јутро сам банула и ухватила га како гледа [порнографију]... Рекао је да је то било само из радозналости. Када сам поближе погледала шта гледа, окренуо ми се желудац. Није се пријатно осећао и обећао је да ће престати, и веровала сам да мисли озбиљно. Увек је био поштен — човек од речи.“

Попут овог човека, многи су се на почетку у порнографију увукли из радозналости. Из страха да не буду откривени, прикључују се на Интернет касно ноћу или рано ујутро. Кад су ухваћени, често настоје да прикрију оно што раде тако што лажу, као што је и овај човек лагао. Да ли ико може с правом тврдити да није штетан „хоби“ који доводи до тога да се „човек од речи“ искрада усред ноћи и лаже своје вољене?

Оваква навика може довести до озбиљних личних и породичних проблема. Неки су признали да их је гледање порнографије спречило да развију блиске односе с другима. Они не желе никога око себе док угађају својој страсти за порнографијом. Кад гледају порнографију, људи су склони фантазирању, а фантазија не помаже особи да развија снажне међуљудске односе нити да се позабави животом у реалном свету. Може ли заиста бити нешкодљива разонода која отуђује људе од оних који су највише заинтересовани за њих?

У неким случајевима, људи који гледају или читају порнографски материјал чак имају потешкоћа да се радују нормалним полним односима са својим брачним другом. Да бисте разумели зашто, осмотрите Божју првобитну намеру за људе у браку. Он је мужеве и жене љубазно обдарио способношћу да на радостан начин изразе обострану љубав путем часних полних односа. Приче Соломунове 5:18, 19 (ДК) показују да је намера била да ти односи представљају задовољство: „Весели се женом младости своје... дојке њезине нека те опијају у свако доба, у љубави њезиној посрћи једнако“ (курзив наш).

Запазите да је требало да основа за полне односе буде љубав. Да ли неко ко гледа порнографију развија срдачну везу љубави и интимности? Не, он задовољава сопствене сексуалне жеље — и то у већини случајева сам. Ожењени мушкарац који гледа порнографију може на своју жену почети да гледа као на обичан предмет — на некога ко је ту само ради његовог ужитка. То је далеко од Створитељеве намере да мушкарци исказују достојанство и част женама (1. Петрова 3:7). Може ли се навика која ремети најинтимније аспекте брака сматрати пожељном?

Штавише, оно што се планира као повремено задовољење може довести до дугорочне зависности. Један писац је приметио: „Баш као што зависници од дроге захтевају снажнију дрогу како би доживели ’врхунац‘, тако и они који су у контакту с порнографијом морају имати снажнији доживљај како би постигли иста еуфорична осећања као и раније.“

Очигледно се то догодило и с мужем који је био раније поменут у овом чланку. Једно вече неколико месеци након што је обећао да ће престати с гледањем порнографије, његова жена се вратила кући и затекла га пред компјутером. Из његовог понашања могла је видети да нешто није у реду. „Изгледао је прилично нервозно и узнемирено“, написала је. „Погледала сам у компјутер и, као што се могло и очекивати, гледао је неке невероватно прљаве ствари. Рекао је да је био искрен када је обећао да ће прекинути, али да једноставно није могао да престане.“

С обзиром на штету коју порнографија може изазвати и на њену велику доступност, имате пуно разлога да будете забринути. Како можете заштитити себе и своју децу? Одговори на ово питање биће осмотрени у закључном чланку.

[Слика на 6. страни]

Порнографија искварује