Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кравате некад и сад

Кравате некад и сад

Кравате некад и сад

МУШКАРЦИ се хиљадама година занимају за украшавање свог врата. На пример, негде око 1737 пре. н. е., египатски фараон је дао Јосифу једну златну огрлицу (Постање 41:42).

У многим деловима света, мушкарци данас носе оно што ми зовемо кравате. Према различитим изворима, претече данашње кравате појавиле су се у Енглеској и Француској крајем 16. века. Мушкарци су носили сако који се називао дублет. Декорације ради, носили су и један набрани оковратник. Пуно пута је оковратник, који је могао бити широк и више центиметара, био један велики тањирасти колут који је окруживао врат. Био је направљен од беле тканине и био је уштиркан да би задржао свој облик.

На крају је оковратник замењен оним што се звало висећа крагна. То је била бела крагна која је покривала цела рамена и падала преко њих. Ове крагне су се звале и вандикс. Поред осталих, њих су носили и Пуританци.

У 17. веку, испод уобичајеног дугачког капута почео је да се носи један дуги део одеће који се називао прслук. Око врата се обавијала једна марама, то јест кравата. Ова тканина је била више пута обавијена око врата. Слободни крајеви су падали на груди. Слике с краја 17. века показују да су до тада кравате постале веома популарне.

Кравате су прављене од муслина, батиста, па чак и од чипке. Чипка је некада била скупа. Каже се да је енглески краљ Џејмс II за своје крунисање платио једну кравату 36 фунти и 10 шилинга, што је у оно време била прилична свота новца. Неке чипкане кравате су биле велике. Лутка Чарлса II у Вестминстерској опатији показује да је његова била 15 центиметара широка и 86 центиметара дуга.

За везивање кравата постојало је много начина. У неким случајевима, преко кравате се стављала једна свилена трака која би је држала на месту а затим се везивала у велику машну испод браде. Ова врста кравате називала се пасијанс. Та машна је личила на данашњу лептир-машну. Каже се да је постојало бар сто начина да се веже кравата. За Енглеза Боа Брумела, који је утицао на стилове мушког одевања, каже се да је цело преподне потрошио да би једну кравату везао како треба.

До 1860-их, кравата с дугачким крајевима почела је да личи на данашњу верзију онога што се носи око врата и називала се машна. Такође се називала „четворопрег“. Ово име је дошло од чвора који су везивали возачи четворопрега. У моду су ушле кошуље с крагнама. Машна се везивала испод браде и њени дуги крајеви су падали на груди. Тада се појавила модерна машна. Током 1890-их, постала је популарна још једна врста машне, лептир-машна.

Многи данас сматрају да је кравата важан детаљ. Неки људи чак могу формирати мишљење о непознатој особи на основу кравате коју носи. Дакле, мудро је носити кравате које су чисте и чије се шаре или боје слажу с вашом кошуљом, панталонама и сакоом.

Одабрани чвор треба да буде уредно свезан. Можда је најпопуларнији чвор „четворопрег“. (Видите приказ испод.) Он је уредан, једноставан и нашироко прихваћен за формалне прилике. Још један популаран чвор је виндзорски чвор, који је нешто већи. Обично се одмах испод чвора на кравати направи један набор.

Многи мушкарци се осећају неугодно док носе кравату. Они не воле да их нешто стеже око врата. Па ипак, неки који су доживели овај проблем открили су да та неугодност има више везе с величином кошуље. Ако је то и ваш проблем, уверите се да крагна ваше кошуље није премала. Када је кошуља одговарајуће величине, можда нећете ни приметити да носите кравату.

Кравата се у многим земљама сматра битним делом пословног или свечаног облачења. Из тог разлога, многи хришћански мушкарци носе кравате када учествују у формалним аспектима своје службе. Да, једно парче тканине око мушкарчевог врата може допринети његовом достојанству и учинити да изгледа угледније.

[Дијаграм на 14. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Како да вежете чвор „четворопрег“ a

1 Почните од широког краја и то на отприлике 30 центиметара од врха ужег краја и пребаците га преко ужег дела, доводећи га испод.

2 Поново пребаците шири крај и провуците га кроз омчу.

3 Док кажипрстом лабаво држите предњи део чвора, провуците напред широки крај кроз омчу.

4 Полако притежите чвор, држећи ужи крај и приближавајући чвор крагни.

[Фуснота]

a Из књиге Shirt and Tie.

[Слике на 15. страни]

Стилови кравата од 17. века до сада