Пређи на садржај

Пређи на садржај

Аспирин сваког дана — да или не?

Аспирин сваког дана — да или не?

Аспирин сваког дана — да или не?

Ово је истинити догађај који је описао један доктор. Он приказује један, нажалост, све учесталији проблем.

ЦЕЛА породица је била забринута. Сада чак и доктор. „Уколико крварење не престане“, рекао је доктор, „можда ћемо морати да размислимо о трансфузији.“

Човек је неколико недеља по мало крварио из црева и дијагноза његовог проблема била је запаљење желуца, то јест гастритис. „Сигурно не узимате никакве лекове?“, питао је беспомоћни доктор.

„Не. Само ово природно средство за мој артритис које се може купити без рецепта“, рекао је човек.

Одједном је доктор наћулио уши. „Дајте да видим.“ Пажљиво гледајући састојке, пронашао је оно што је тражио. Ацетилсалицилна киселина! Проблем је решен. Када је пацијент престао да узима лек који је имао састојак аспирина и након што му је дат препарат гвожђа и извесни лек за желудац, крварење је престало и његова крвна слика се полако нормализовала.

Крварење изазвано лековима

Данас је гастроинтестинално крварење проузроковано лековима један озбиљан медицински проблем. Иако га могу изазвати многи лекови, до овог проблема долази углавном због лекова који се користе против артритиса и болова. У њих спада група лекова названих нестероидни лекови против упала. Назив може да се разликује од земље до земље.

Аспирин се налази у многим лековима који се издају без лекарског рецепта, и у многим земљама је недавних година порасла свакодневна употреба аспирина. Зашто?

Одушевљење аспирином

Harvard Health Letter је 1995. известио да „редовно узимање аспирина спасава живот“. Наводећи неколико светских студија које су од тада много пута поновљене, истраживачи су закључили: „Готово сви који су имали срчани напад или мождани удар, који пате од ангине или су имали операцију срчаног бајпаса треба да узимају половину или цео аспирин дневно осим уколико нису алергични на овај лек.“ a

Други истраживачи наводе користи свакодневног узимања аспирина за мушкарце преко 50 година, као и за жене, који су у опасности од срчаног напада. Надаље, постоје и студије које указују на то да свакодневно узимање аспирина може да умањи опасност од рака дебелог црева и да дуготрајне велике дозе могу да смање ниво шећера у крви код дијабетичара.

Како аспирин делује у правцу наведених користи? Премда још не знамо све, докази показују да аспирин доприноси томе да крвне плочице буду мање лепљиве те на тај начин спречава стварање угрушака. То по свој прилици онемогућава закрчење малих артерија према срцу и мозгу, и на тај начин спречава оштећење ових виталних органа.

С обзиром на све ове претпостављене користи аспирина, зашто га не узимају сви? Једна ствар је јер има још пуно тога непознатог. Чак се не зна колика би била идеална доза. Препоручује се да та доза иде од једне стандардне таблете за одрасле двапут дневно, до једног аспирина за бебе сваког другог дана. Да ли доза за жене треба да се разликује од дозе за мушкарце? Доктори нису сигурни. Док се аспирин у капсули донекле може сматрати корисним, корисност аспирина с пуферима још увек је спорна.

Разлози за опрезност

Иако је аспирин, технички гледано, природан састојак — компоненте аспирина Индијанци добијају из коре жалосне врбе — он има многе нежељене ефекте. Поред тога што код неких људи изазива проблеме с крварењем, има и многих других могућих компликација, укључујући и алергијске реакције код особа које су осетљиве на аспирин. Онда није ни потребно споменути да свакодневно узимање аспирина није за свакога.

Међутим, особа код које постоји опасност од срчаног напада или шлога или која спада у високоризичну групу, можда жели да се код свог доктора распита о ризицима и користима свакодневног узимања аспирина. Пацијент сигурно жели да буде сигуран да нема проблема с крварењем, да добро подноси аспирин и да нема стомачних то јест гастроинтестиналних проблема. Пре почетка терапије, с лекаром треба осмотрити и друге могуће проблеме или интеракције с другим лековима.

Као што је горе поменуто, аспирин и лекови слични аспирину носе са собом значајан ризик од крварења. То крварење може да буде прикривено, не мора одмах да се уочи, и с временом се полако појачава. Треба пажљиво размотрити и друге лекове, нарочито оне против упала. Обавезно обавестите свог лекара уколико узимате било шта од тога. У већини случајева је мудро да пре операције прекинете са узимањем таквих лекова. Можда би чак и редовно контролисање крвне слике било од помоћи.

Уколико желимо да се заштитимо од будућих проблема, тада ћемо показати да пазимо на библијску пословицу: „Мудри види зло и уклања се, прости наваљују и налећу у казну“ (Пословице 22:3). Што се тиче ове медицинске ствари, будимо међу онима који су мудри тако да не испашта наше здравље.

[Фуснота]

a Пробудите се! не заговара ниједну врсту медицинског лечења.

[Оквир⁄Слика на странама 20, 21]

Ко може да размишља о свакодневном узимању аспирина

● Особе које имају коронарно срчано обољење или сужену каротиду (главну артерију на врату).

● Људи који су имали шлог изазван тромбима или краткотрајан исхемични напад (кратак напад сличан шлогу).

● Мушкарци преко 50 година који су у погледу кардиоваскуларног обољења изложени једном фактору ризика или више њих: пушење, висок крви притисак, дијабетес, повишен ниво укупног холестерола, низак ЛВГ холестерол, тешка гојазност, претерано конзумирање алкохола, коронарне болести или шлог код чланова породице пре 55. године и седелачки начин живота.

● Жене преко 50 година с два од наведених фактора ризика или више њих.

Можда је добро да прво поразговарате са својим лекаром пре него што донесете било какву одлуку о овој ствари.

[Извор]

Извор: Consumer Reports on Health