Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Леш“ се враћа у живот

„Леш“ се враћа у живот

„Леш“ се враћа у живот

Од дописника Пробудите се! из ИНДОНЕЗИЈЕ

ЈЕДНО необично обавештење дато је 17. јула 1997. на државном вечерњем дневнику у Индонезији. Процветао је један од највећих цветова на свету. Зашто би цветање неке биљке било оцењено као тема вредна помена у вечерњем дневнику? Зато јер је ова биљка посебна — цвет јој траје само два-три дана, а цвета три или четири пута у току свог 40-годишњег живота. Након ове вести, број посетилаца у ботаничкој башти Богор, где се ова биљка чува, порастао је за 50 посто. У ствари, биљку је у само једном дану дошло да види више од 20 000 посетилаца!

Пуни ботанички назив биљке је Amorphophallus titanum. Неки је зову краћим називом, титанска кала, али већина Индонежана зове је мртвачки цвет, зато што смрад који ствара приликом цветања подсећа на трулу рибу или миша у фази распадања. Тај мирис трулежи сигнализује пчелама које опрашују да се цвет разбокорио.

Поред карактеристичног смрада, још једно обележје доприноси јединствености титанске кале — њена величина. Одрасла биљка израсте тако да је виша од већине људи. Једна биљка у ботаничкој башти Богор нарасла је 2,5 метра и налази се у огромном намрешканом тулу у облику вазе пречника 2,6 метара. Овај горостас од цвета нарастао је из кртоле која је тежила скоро 100 килограма.

Упркос огромној величини цвета, титанска кала не може да се хвалише како је највећи цвет на свету јер се у ствари не састоји од једног цвета већ од многобројних малих цветова.

Титанска кала је још један пример који приказује истинитост псалмистине изјаве: „Многа су чудеса твоја, која си учинио, Господе, Боже мој... Нема ти равна“ (Псалам 40:5ДК).