Пређи на садржај

Пређи на садржај

Немојте постати жртва пропаганде!

Немојте постати жртва пропаганде!

Немојте постати жртва пропаганде!

„Луд све верује што му се говори“ (ПОСЛОВИЦЕ 14:15).

ПОСТОЈИ разлика — велика разлика — између образовања и пропаганде. Образовање вас учи како да размишљате. Пропаганда вам говори о чему да размишљате. Добри педагози представљају одређену ствар из свих углова и охрабрују на дискусију. Пропагатори вас немилосрдно присиљавају да чујете њихово гледиште и одвраћају од разговора о томе. Њихови прави мотиви често нису јасно видљиви. Они просејавају чињенице, узимају корисне, а друге сакривају. Такође изврћу и изопачују чињенице, и специјализују се за лажи и полуистине. Њихова мета су ваше емоције, а не ваше способности логичког размишљања.

Пропагатор жели да буде сигуран у то да његова порука оставља утисак исправног и моралног, и жели да вам гарантује осећај важности и припадности уколико следите ту поруку. Ви сте један од паметних, нисте сами, осећајте се угодно и безбедно — тако бар они поручују.

Како да се заштитите од људи које Библија назива ’бескорисним причалицама‘ и ’онима који обмањују ум‘? (Титу 1:10). Кад се једном упознате с неким од њихових трикова, бићете у бољем положају да сагледате било коју поруку или информацију која вам се представи. Ево неколико начина на које то можете учинити.

Будите селективни. Потпуно отворен ум може да се упореди с цевима кроз које све протиче — чак и отпадне воде. Нико не жели да му ум буде затрован. Соломон, краљ и педагог из древних времена, упозорио је: „Луд све верује што му се говори, ал’ паметан пази на своје кораке“ (Пословице 14:15). Дакле, потребно је да будемо селективни. Треба помно да испитамо све што нам се презентују, да одлучимо шта ћемо прихватити, а шта одбацити.

Међутим, не желимо бити толико ускогруди да одбијамо осматрање чињеница које могу побољшати наш начин размишљања. Како да будемо уравнотежени? Тако што ћемо прихватити неко мерило с којим бисмо могли да упоређујемо нове информације. У овоме хришћанин поседује извор велике мудрости. Он има Библију као сигуран водич у размишљању. С једне стране, његов ум јесте отворен, то јест, спреман да прима нове информације. Он на исправан начин процењује нове информације у светлу библијских мерила и уклапа оно што је истинито у свој начин размишљања. С друге стране, његов ум уочава опасности од информација које ни на који начин нису спојиве с вредностима које се темеље на Библији.

Будите разборити. Разборитост представља „оштроумност у просуђивању“. То је „моћ или способност ума да разликује једну ствар од друге“. Разборита особа опажа нијансе у идејама или стварима и уме добро да просуђује.

Користећи разборитост, бићемо у стању да препознамо оне који користе ’сладак говор и ласкаве речи‘ да би ’завели срца безазлених‘ (Римљанима 16:18). Разборитост вам омогућује да одбаците неважне информације или обмањиве чињенице и помаже вам да разаберете у чему је суштина. Али како можете разазнати шта је обмањивог карактера?

Проверите информације. „Вољени“, рекао је Јован, хришћански учитељ из првог века, „не верујте сваком надахнутом изразу, него испитујте надахнуте изразе“ (1. Јованова 4:1). Неки су данас попут сунђера — упијају све на шта год наиђу. Тако је лако упијати све што се налази око нас.

Али, далеко је боље да свако лично изабере чиме ће хранити свој ум. Једна пословица каже да смо онакви каква је храна коју једемо, а то се може применити како на телесну храну тако и на храну намењену уму. Без обзира на то шта читате, гледате или слушате, проверите да ли постоји пропагандни призвук или је то истинито.

Штавише, ако желимо да будемо правични, док усвајамо нове информације морамо показивати спремност да сопствена гледишта подложимо непрестаном испитивању. На крају крајева, морамо схватити да су то само гледишта. Њихова веродостојност зависи од ваљаности чињеница које ми поседујемо, од квалитета нашег резоновања и од мерила или вредности које ми изабирамо да применимо.

Поставите питања. Као што смо видели, данас има много оних који би желели да нас ’обману убедљивим аргументима‘ (Колошанима 2:4). Дакле, када су нам презентовани убедљиви аргументи, треба да поставимо питања.

Најпре испитајте да ли постоје неке предрасуде. Који потицаји стоје иза те поруке? Ако порука обилује погрдним именима и двосмисленим речима, зашто је то тако? Ако се изузме двосмислени језик, која је вредност саме поруке? Такође, ако је могуће, покушајте да осмотрите сам рад оних који говоре. Да ли су познати као особе које говоре истину? Ако је у питању неко „ауторитативан“, ко је он или шта је он? Зашто би требало да поштујете ту особу — или организацију или публикацију — као некога ко поседује стручно знање или поуздане информације о теми о којој је реч? Ако приметите неки апел на емоције, запитајте се: ’Посматрајући непристрано, која је сврха поруке?‘

Немојте напросто да следите масу. Ако схватите да оно што сви мисле није обавезно и тачно, из тога можете црпсти снагу да бисте другачије размишљали. Иако изгледа да сви остали исто размишљају, да ли то значи да би требало и ви тако да размишљате? Популарно гледиште није поуздани показатељ истинитости. Током векова биле су навелико прихваћене разноразне идеје које су се касније показале као неисправне. Међутим, и даље постоји склоност да се следи маса. Заповест дата у Изласку 23:2 служи као добро начело: „Не иди за мноштвом да би зло учинио.“

Право спознање насупрот пропаганди

Раније смо споменули да је Библија сигуран водич за јасно размишљање. Јеховини сведоци се недвосмислено слажу са оним што је Исус рекао Богу: „Твоја реч је истина“ (Јован 17:17). То је тако јер је Бог, Аутор Библије, ’Бог истине‘ (Псалам 31:6).

Да, у ово доба препредене пропаганде, можемо с поуздањем да се ослонимо на Јеховину Реч као на извор истине. На крају, то ће нас заштитити од оних који желе да нас ’искористе обмањивим речима‘ (2. Петрова 2:3).

[Слика на 9. страни]

Разборитост вас оспособљава да одбаците неважне или обмањиве информације

[Слике на 10. страни]

Проверавајте да ли је истинито оно што читате, гледате или слушате

[Слика на 11. страни]

Популарна гледишта нису увек поуздана

[Слика на 11. страни]

Можемо с поуздањем да се ослонимо на Божју Реч као на извор истине