Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Проблеми с Марсовим космичким бродом

НАСА у децембру није успела да успостави контакт са својим Марс полар лендером након што је тај космички брод ушао у Марсову атмосферу. Овај неуспех се десио само два месеца након неуспеха с Марсовим клајмит орбитером, који је требало да помогне у одашиљању информација с тог лендера на Земљу. Још се не зна зашто је лендер омануо. За орбитер се зна да је скренуо с путање, између осталог и због тога што су команде за навигацију биле изражене у енглеским мерним јединицима уместо у уобичајенијем метричком систему! Због ове разлике није био могућ исправан пренос информација о навигацији. Иако разочарани због свог губитка, научници НАСЕ намеравају да и даље раде на својим циљевима, каже Си-ен-ен. Ти циљеви су да се „прикупе подаци о климатској и геолошкој историји црвене планете; да се траже знакови живота; и постави темељ за слање истраживачке експедиције“.

Један кинески систем писања који ишчезава

У групи малих села у провинцији Хунан у јужном делу Кине, вековима се користио један јединствени систем писања који су знале само жене, такозвани ну шу. Смислиле су га сељанке у време када девојкама није било дозвољено формално образовање. Писмо се састоји од отприлике 700 фонетских симбола за разлику од хиљаде кинеских идеографских симбола. Ну шу се пише благо закривљеним и косим линијама, а редитељка Јанг Јуечин, која га је и документовала описује ну шу као „веома женствен и леп... такође и као изузетно графичан зато што се ткао на одећи и везао као шара“ извештава лондонски The Sunday Times. Жене су бележиле народна предања, и у песмама и поемама писаним на ну шуу описивале свој удес у животу. Након што је 1949. године женама у Кини загарантована једнакост, коришћење ну шуа је почело да опада. Данас се зна да само три старице знају то древно писмо.

Насилне видео-игре

На темељу студије о 600 младих играча видео-игара, истраживач Брент Стафорд са Универзитета Сајмон Фрејзер у Британској Колумбији (Канада), упозорава да многе игре „тренирају нашу децу да кличу насиљу“. Часопис Maclean’s извештава: „Неки окорели играчи који воле најнасилније игре у реалистичном окружењу ’убију‘ чак 1 000 ’људских инкарнација‘ (ликова на екрану) за само једно вече, често у реалистичним сценама пуним крви.“ То истраживање је документовало до које мере су насилне видео-игре направљене с намером да покрену играчеве емоције и да „младе умове увуку у свет који их чини неосетљивима на насиље, па чак и на убијање“. Та индустрија видео-игара са зарадом од 17 милијарди долара годишње, „већа је од индустрије филма и телевизије заједно“. Стафорд снажно подстиче родитеље да буду упознати с играма које њихова деца играју и да будно мотре на свако нагињање ка неразумном поступању.

Извештаји о ратовима

„Тренутно се у свету води 27 ратова“, наводи Psychology Today. По извештају Стокхолмског Међународног института за истраживање мира, преко 150 000 Либеријаца је погинуло у њиховом 7-годишњем грађанском рату, а у 15-годишњем грађанском сукобу у Анголи погинуло је 500 000 људи. Од 1984. у сукобима у Турској настрадало је преко 37 000 људи, а од 1983. рат на Шри Ланки однео је око 60 000 живота. „Све у свему, више од 20 милиона људи — углавном цивила — настрадало је у ратовима након Другог светског рата“, каже горе наведени часопис. „Изгледа да ће рат и даље бити неизбежан... због привреде. Ратовање је једна од највећих индустрија на свету, с издацима од 800 милијарди долара годишње, а која такође доноси огроман ратни плен.“ Тај уводни чланак бележи: „Како је то необично, мора да смо нека чудна сорта кад смо тако брутални према својој сопственој врсти.“ Уједињене нације су ову годину прогласиле међународном годином мира.

Пушење и слепило

„Пушење је главни узрок слепила“, извештавају новине Canberra Times. Истраживачи са Аустралијског државног универзитета и Универзитета Сиднеј процењују да је у Аустралији 20 посто свих слепих изнад 50 година старости ослепело због пушења. Истраживачи су наводили студије из Аустралије, Сједињених Држава и Европе које показују да је вероватноћа да код пушача настану патолошке промене на жутој мрљи повезане са старењем, два до пет пута већа него код непушача. Др Вејн Смит са Аустралијског државног универзитета предложио је да на паклама цигерата стоји упозорење: „Пушење је главни узрок слепила.“

Занемаривање и злостављање деце

Забележени случајеви злостављања деце у Јапану скочили су током 1998. фискалне године за 30 посто у односу на претходну годину, каже Asahi Evening News. Стручњаци то приписују „повећаном стресу мајки, од којих су многе носиле целокупан терет одгајања своје деце“ као и „повећаној свесности опште јавности“ о одговорности коју има да пријави случајеве злостављања односно занемаривања. The Daily Yomiuri помиње да у Јапану такође расте број смртних случајева мале деце која су остављена сама у кући или у паркираним колима. У неким од тих случајева, родитељи су играли пачинко-флипер. Донедавно је само неколико родитеља било кривично гоњено због тога. Међутим, сада власти намеравају да појачају притисак на родитеље који су озбиљно немарни.

Новорођенчади с ХИВ-ом

„Половина беба у Африци роди се заражена вирусом ХИВ-а који доводи до сиде“, извештава United Press International. Др Питер Пијо, извршни директор Удруженог програма Уједињених нација за борбу против ХИВ-а/сиде, навео је да су ХИВ и сида у неким деловима Африке скратили животни век и за 25 година. Тај извештај додаје: „Укупно 21 земља с највећим бројем заражених ХИВ-ом налази се у Африци, од чега је у 10 њих заражено најмање 10 посто популације.“ Око 80 посто свих смртних случајева проузрокованих сидом десе се у Африци.

Погон на педале

„Бицикл може бити једно од најекономичнијих превозних средстава — не само због погона на педале већ због тога што његова конструкција омогућује веома мали губитак енергије“, каже се у једном извештају Ројтерса. Проверавајући компјутерски контролисано погонско вратило бицикла помоћу једне камере са инфрацрвеним зрацима, инжењери на Универзитету Џон Хопкинс у Балтимору, забележили су да је приликом окретања ланца дошло до благог загревања. „Инжењери су на своје изненађење открили да је коефицијент искоришћености енергије код ланца 98,6 посто, што значи да је мање од 2 процента снаге коришћене за покретање предњег точка отпало на топлоту“, навео је тај извештај. „Најгори степен ефикасности, који је постигао бицикл под промењивим условима, износио је 81 посто.“ Џејмс Спајсер који је водио ову студију, рекао је: „Ово је за мене било просто невероватно, посебно када схватите да се конструкција ланца на бициклу у суштини није мењала више од 100 година.“

„Зла киша“

Један природни феномен, познат као зла киша, дешава се у Турпану, у аутономној регији Кине Синкјанг. И поред тога што се на небу појаве тамни кишни облаци, време ипак може да остане вруће и спарно, извештава China Today. Све изгледа као да ће киша да падне и особа може чак да осети капљице кад подигне руку. Међутим, због изузетно суве климе Турпана, испаравање се одигра много брже него што киша падне. Отуда „зла киша“ испари и пре него што икада дође до тла.

Дијета која убија

Један ветеринар хирург у области Кач на западу Индије, недавно је оперативним путем одстранио 45 килограма пластичних кеса из стомака једне болесне краве, извештава часопис The Week, из Керала у Индији. Поред врећица пронашао је одећу, љуске кокосовог ораха, намотај жице и један шраф. У Индији краве луталице углавном живе од смећа, а бачене најлонске вреће су опасне по њих. Чак и краве музаре, које имају власника, кад иду на испашу често дуж пута једу смеће. Тај ветеринар, др Јадеја, каже да једење тих кеса кравама ствара проблем који је одмах иза слинавке. Тај несварљиви материјал блокира њен стомак тако да она не може да прежива. Ове краве се обично оставе да угину. На ово су др Јадеју упозорили обућари који су након скидања коже с мртвих крава у њиховом стомаку пронашли масу најлона.