Пређи на садржај

Пређи на садржај

Прича о две реке

Прича о две реке

Прича о две реке

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ИНДИЈЕ

Две реке које су главне жиле куцавице на Индијском потконтиненту обезбеђују храну за стотине милиона људи. Извирући не толико далеко једна од друге у глечерским областима највишег планинског венца на свету, свака од њих величанствено тече више од 2 400 километара, и то својим већим делом кроз две земље. Уливају се у два различита мора. Свака река била је колевка једне древне цивилизације. Свака је доживела рођење главних религија. Човек обе цени због њихових дарова, а једну чак и данас обожава. Како се зову оне? Инд и Ганг, од којих је ова друга позната овде у Индији и као Ганга.

ПОШТО је човечанству потребна вода да би преживело и да би се развијало, прве цивилизације су се развиле поред река. Због тога што су реке понекад биле персонификоване као богови и богиње, рани извештаји могу бити заоденути велом митологије. То је заиста тако са историјом Инда и Ганге, у Индији још и познате као Ма-Ганга (мајка Ганга).

И хиндуси и будисти сматрају да је 6 714 метара висока планина Кајлаш и оближње језеро Манасаровар, боравиште богова. Дуго се веровало да четири велике реке које истичу из тог језера излазе из уста животиња. Лав река била је Инд, а паун река била је Ганга.

Тибетанци нису радо примали стране истраживаче. Међутим, 1811. један енглески ветеринар који је био у служби Источноиндијске компаније путовао је земљом свакако се прерушавајући. Он је испричао да ниједна река не истиче из језера Манасаровар, већ се само неки планински потоци уливају у њега. Тек су се у раним годинама 20. века открили горњи токови Инда и Ганге. Инд извире на Тибету, северно од Хималаја, а Ганга почиње у једној леденој пећини на падинама Хималаја, у северној Индији.

Тамо где су започеле древне цивилизације

Верује се да су први становници Индијског потконтинента путовали на исток, у долину Инда. Овде су археолози у градовима Харапа и Мохенџо-Дара пронашли рушевине високоразвијене цивилизације. У првим деценијама 20. века ова открића су променила мишљење да су први насељеници Индије била примитивна номадска племена. Пре више од 4 000 година, цивилизација Инда била је једнака месопотамској, ако не и супериорнија од ње. Докази о мрежи улица, вишеспратницама и блоковима стамбених зграда, о одличној канализацији са септичким јамама, огромним амбарима, храмовима и купатилима за ритуално чишћење, све указују на напредну урбану цивилизацију. Такође постоје индикације о трговинским везама с Месопотамијом и Блиским Истоком, пошто је Инд омогућавао путовање стотинама километара унутар копна до Арабијског мора.

Изгледа да су током векова природне катастрофе — можда земљотреси или велике поплаве — ослабиле урбану цивилизацију Инда. Као последица тога мало отпора се пружило инвазији номадских племена из Централне Азије, на која се обично указивало као на Аријевце. Они су многе становнике градова отерали од реке, тако да се древна култура која се развила око Инда сада преселила у јужну Индију, где и данас обитава дравидска раса као једна од већих индијских етничких група.

Селећи се према истоку Индије, нека аријевска племена почела су да се насељавају у равницама Ганге. Тако је ова аријевска група племена на потконтиненту развила своју јединствену културу у северном делу Индије, углавном везану за реку Гангу, где је и у великој мери остала до данас.

Две реке и две религије

Археолошка открића показују сличност између религије која се практиковала у долини Инда и оне у Месопотамији. Неке хиндуистичке реликвије, за које се дуго мислило да припадају религији Аријеваца, откривене су у рушевинама градова на Инду. Спајањем преаријевских и аријевских богова и религиозних веровања, настала је хиндуистичка религија. Аријевци су прво сматрали Инд за свету реку, али како су се селили према истоку и настанили се дуж Ганге, они су своје обожавање пренели на ову реку. Како су векови пролазили, на Ганги су настали градови Харидвар, Алахабад и Варанаси. Они су били усредоточени на хиндуизам. Данас се на милионе ходочасника скупља у такве центре да би се окупали у водама Ганге, за коју се верује и да лечи и да прочишћује.

Док је хиндуизам започео око реке Инд, будизам вуче корене у близини Ганге. Било је то у Сарнату, близу Варанаси, када је Сидарта Гаутама, звани Буда, одржао своју прву проповед. Каже се да је препливао Гангу тамо где је најшира када је имао 79 година.

У каквом су стању реке данас?

Вода у рекама је данас у критичнијем стању него пре 4 000 година када су људи ради исхране били привучени обалама Инда и Ганге. Да би издржавале огромно становништво Индије, Пакистана и Бангладеша, реке морају пажљиво да се контролишу. (Видите мапу на странама 16-17.) Потребни су међународни споразуми јер реке теку кроз више земаља. Пакистан је између осталог ради наводњавања саградио три километра дугу и 143 метра високу брану Тарбела. Она је једна од највећих на свету и садржи 148 500 000 кубних метара земље. Фарака брана на Ганги обезбеђује реци адекватну и стабилну залиху воде за све више бродова оближње луке у Калкути.

Као што је то случај с многим рекама, загађење је главни проблем Ганге. Тако је 1984. индијска влада пустила у рад амбициозни Акцијски план Ганга. Пажња је посвећена претварању отпадака у ђубриво или у биогасове, тако што су се скренуле одводне цеви које се празне у реку, и изградиле фабрике за прераду хемијских отпадака.

Међутим, показало се да је проблем, да се многим рекама врати њихова првобитна лепота и чистоћа, изнад способности људског деловања. Али, Бог ће ускоро решити ситуацију. Под управом његовог Краљевства ’пљескаће реке‘ када цела земља буде рај (Псалам 98:8).

[Оквир/Мапа на странама 16, 17]

Моћни Инд

Због многих потока који се спајају и формирају Инд, расправљало се о локацији правог извора ове реке. Али сигурно је да ова река извире високо у Хималајима. Док тече ка северозападу и док јој се на путу придружују и други потоци, река тече 320 километара кроз Тибет, висораван која је названа „кров света“. Како се приближава граници са Индијом у области Ладак, она крчи свој пут кроз планине подривајући при том подножје литица да би формирала канал између Хималаја и планинског венца Каракорум. Сада на територији Индије, неких 560 километара има пад од 3 700 метара. Током овог суновраћања путује ка северу, а затим прави оштру окуку око западног руба Хималаја, где јој се придружује Гилгит, велика река која извире у Хиндукушу. Затим тече јужно кроз Пакистан. Крчећи свој пут између планина, вијугајући и правећи завоје са силином, Инд на крају стиже у равницу и тече кроз Панџаб. Ово име значи „Петоречје“, пошто пет великих притока — Беас, Сатлеџ, Рави, Џилом и Чинаб — теку као раширени прсти џиновске шаке да би се сјединиле у Инду и даље текле до краја његовог величанственог путовања које износи више од 2 900 километара.

Обожавана Ганга

Око 100 километара јужно од извора Инда у Хималајима, Ганга почиње своје путовање до Бенгалског залива дуго више од 2 500 километара. На надморској висини од преко 3 870 метара, врело реке шикља из једног глечера који подсећа на кравља уста, а који се на хинди језику зове Гаумук, и тако формира поток Багирати. Неких 214 километара од тог извора, придружује му се друга река, Алакнанда, у Девпрејагу. Ове две реке заједно с Мандакини, Доулигангом и Пиндаром постају Ганга.

Док тече даље ка југоистоку кроз потконтинент, Ганги се придружују и друге велике реке као што је Џамна у Алахабаду у Индији и затим снажна Брамапутра у Бангладешу. Ширећи се као лепеза, Ганга и њене притоке наводњавају једну четвртину укупне површине Индије, плодну долину Ганге. У њу се стичу воде с подручја од 1 035 000 квадратних километара и одржава око трећину Индијске популације, која сада износи више од једне милијарде, у једном од најгушће насељених подручја на свету. У Бангладешу постаје врло широка, као неко унутрашње море, с разноликим речним саобраћајем. Затим се Ганга дели у неколико великих река и бројне поточиће да би формирала једну од највећих делти на свету.

[Мапа]

(За комплетан текст, види публикацију)

Тибет

ПАКИСТАН

Инд

Џилом

Чинаб

Сатлеџ

Харапа

Мохенџо-Дара

ИНДИЈА

Ганга

Џамна

Брамапутра

Алахабад

Варанаси

Патна

Калкута

БАНГЛАДЕШ

НЕПАЛ

БУТАН

[Извор]

Mountain High Maps® Copyright © 1997 Digital Wisdom, Inc.

[Слике]

Хиндуси се купају у Ганги

[Извор]

Copyright Sean Sprague/Panos Pictures