Пређи на садржај

Пређи на садржај

Задивљујућ царски пингвин

Задивљујућ царски пингвин

Задивљујућ царски пингвин

НАЈВЕЋИ од свих пингвина, царски пингвин, висок је преко једног метра и тежак око 40 килограма. Када остали пингвини крећу ка северу да би избегли антарктичку сурову, тмурну зиму, царски пингвини крећу ка југу — за Антарктик! Зашто? Да би имали младе, што је задивљујуће.

Када женка царског пингвина снесе јаје, мужјак га брзо зграби с леда и стави на своје ноге. Затим га сакрије испод тоболца за младунце — кожног набора на доњем делу стомака. Женка тада креће ка отвореном мору и храни. По најсуровијем времену, мужјак 65 дана лежи на јајима одржавајући се на животу захваљујући свом салу. Да би сачували телесну температуру док их шиба снежна мећава која достиже и 200 километара на сат, ове паметне птице се шћућуре заједно у велике групе и свака стане леђима окренута према ветру.

С невероватном тачношћу, јаје се излеже баш када се женка враћа. Али како она проналази свог мужјака међу хиљадама који наликују њему? Помоћу песме. На почетку удварања они су једно другом певали и упамтили су начин извођења песме оног другог. Када се женка врати, и мужјак и она певају из свег срца. Људи би били потпуно збуњени нескладом звукова, али царски пингвини брзо проналазе свог парњака. Затим, након што нерадо преда тек излегло пиленце, мужјак, који готово умире од глади, гега се и на стомаку клизи преко леда неких 72 километра у потрази за отвореним морем и храном.

[Извор слике на 31. страни]

Љубазношћу John R. Peiniger