Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто да избегавате спиритизам

Зашто да избегавате спиритизам

Зашто да избегавате спиритизам

АКО сте поучени да су неки облици спиритизма начини да контактирате с добрим духовима, можда ћете се изненадити када сазнате шта Библија каже о спиритизму. На пример, у њој стоји ово: „Не обраћајте се онима који духове призивају ни гатарима, нити их тражите, да се не скврните о њих“ (Левитска 19:31; 20:6, 27, курзив наш).

У ствари, Библија за оног ко се бави спиритизмом каже да је „гад пред Јеховом“ (Поновљени закони 18:11, 12). Зашто? Ако поближе погледамо шта Библија каже о једној важној одлици спиритизма — наводној комуникацији с мртвима — добићемо одговор на то питање.

Да ли су мртви живи?

Супротно ономе што многи мисле, Божја Реч, Библија, научава да људи не могу комуницирати с вољеним особама које су умрле. Зашто не могу? Па, да би ико могао да разговара с мртвима, мртви морају бити живи. Мора постојати неки њихов део који преживљава смрт. Неки тврде да душа наставља да живи када тело умре. Да ли је то тачно?

Библијски извештај о стварању човека каже: „Јехова Бог, створи човека од праха земаљскога и дуну му у нос дах живота, и човек поста душа жива.“ (Постање 2:7, курзив наш). Зар ово не говори да је човек душа, а не да он има бесмртну душу која наставља да живи након што умре тело? У ствари, Писмо каже: „Душа која згреши она ће умрети“ (Језекиљ 18:4). „Јер живи знају да ће умрети, али мртви ништа не знају... Нема ни дела ни мисли, ни знања, ни мудрости у пределу смрти у који идеш“ (Проповедник 9:5, 10).

Дакле, према Библији, душа није нешто што преживљава смрт тела и с чиме живи људи онда могу комуницирати. Ево два примера уважених библичара који су дошли до закључка да душа умире. Канадски теолог Кларк Х. Пинок је приметио следеће: „Овај концепт [да је људска душа бесмртна] дуго утиче на теологију, али нема библијску основу. Библија не научава урођену бесмртност душе.“ Слично њему, британски изучавалац Џон Р. В. Стат рекао је: „Бесмртност душе — а отуда и њена неуништивост — представља грчки, а не библијски концепт.“

Па ипак, људи примају поруке и чују гласове који као да долазе од умрлих. Ко то онда говори?

С киме се заправо комуницира?

Библија говори како је једна невидљива духовна особа употребила змију, као што трбухозборац користи лутку, да би комуницирала с првом женом, Евом, и да ју је навела да се побуни против Бога (Постање 3:1-5). Библија за ту духовну особу, то јест анђела, каже да је „празмија, онај који се зове Ђаво и Сатана, који заводи целу настањену земљу“ (Откривење 12:9). Та особа, Сатана, успела је да намами и друге анђеле на побуну (Јуда 6). Ти зли анђели се називају демони и они су Божји непријатељи.

Библија показује да демони имају моћ да утичу на људе (Лука 8:26-34). Онда и није чудо што Божји Закон каже: „Нека се не нађе у тебе нико... који зазива духове, ни опсенар, ни који пита мртве. Јер је гад пред Јеховом ко год тако чини“ (Поновљени закони 18:10-12). Које су опасности од игнорисања овог закона?

Одговор на то питање даје нам истинито искуство краља Саула из древног Израела. Због страха од својих непријатеља, краљ Саул је потражио једну жену која је била спиритистички медиј. Замолио ју је да контактира с мртвим пророком Самуилом. Када је чуо како ова жена описује неког старца, Саул је закључио да је та утвара Самуило. И какву је поруку Саул примио? Израел ће пасти у непријатељске руке, а Саул и његови синови ће бити са „Самуилом“, што је значило да ће погинути (1. Самуилова 28:4-19). Како је Бог реаговао на Саулову одлуку да пита спиритистичког медија? Писмо нам говори: „Саул погибе јер беше крив... и што упита оне који зазивају мртве“ (1. Летописа 10:13). То га је тако скупо коштало!

Исто је и данас — они који су умешани у спиритизам доводе себе у велику опасност. Библија упозорава да ће ’оне који се баве спиритизмом‘ задесити ’друга [то јест, вечна] смрт‘ (Откривење 21:8; 22:15). Јасно је, дакле, да је мудро и животоважно да избегавамо спиритизам у било ком облику.

Како да се одупремо злим духовима

Шта ако сте већ умешани у спиритизам? Онда је добро да одмах предузмете кораке како бисте себе и своју породицу заштитили од тога да вас повреде зли духови. Које кораке? Да то илуструјемо: како неко штити свој дом и своју породицу од штеточина? Након што избаци штеточине из куће, он из ње избацује и све ствари које привлаче штеточине. Затвара рупе и појачава зидове како би зауставио најезду штеточина, и ако се она наставља, можда тражи помоћ од локалних власти да се оне позабаве тиме.

Сличан приступ вам може помоћи да се одупрете злим духовима и да их се ослободите. Осмотрите пример хришћана из првог века у Ефесу који су се бавили спиритизмом пре него што су постали хришћани. Након што су решили да се ослободе спиритизма, предузели су три корака да би се заштитили од сличних најезди злих духова. Шта су учинили?

Први корак

Библија објашњава: „Многи од оних који су се бавили магијом скупише своје књиге и спалише их пред свима“ (Дела апостолска 19:19). Тиме што су уништили своје књиге о врачању, ови нови хришћани су поставили пример за све оне који се данас желе одупрети злим духовима. Ослободите се свих ствари везаних за спиритизам. У то би спадале све књиге, часописи, стрипови, видео-касете, постери и материјал из електронских извора који имају спиритистички призвук, као и амајлије или друге ствари које се носе ради „заштите“ (Поновљени закони 7:25, 26; 1. Коринћанима 10:21).

Један човек из Јужне Америке који је деценијама био дубоко уплетен у спиритизам узео је к срцу овај библијски савет. „Једнога дана“, присећа се он, „ставио сам све спиритистичке ствари пред кућу, дохватио секиру и исекао их на комаде.“ Затим је све спалио док на крају није остало ништа. Након тога је добро духовно напредовао и ускоро је постао реван слуга у једној скупштини Јеховиних сведока.

Међутим, први корак није довољан. Зашто? Па, чак и после неколико година након што су ови хришћани из Ефеса уништили своје књиге о магији, апостол Павле је написао: ’Ми водимо борбу... против злих духовних сила‘ (Ефешанима 6:12). Демони нису одустали. И даље су желели да имају власт над њима. Шта је још било потребно да ти хришћани ураде?

Други корак

Павле је овако подстицао Ефешане из првог века: „Обуците потпуну ратну опрему од Бога да бисте могли чврсто стати против Ђаволових сплетки [’лукавстава‘, Ба]“ (Ефешанима 6:11). Тај савет и данас важи. Умногоме попут особе која настоји да се заштити да јој штеточине не би ушле у кућу, хришћани морају ојачати свој одбрамбени зид како би остали ван домашаја злих духова. Шта спада у овај други корак?

„Изнад свега“, наглашава Павле, „узмите велики штит вере, којим ћете моћи да погасите све горуће стреле злога“ (Ефешанима 6:16). Овај штит је апсолутно неопходан. Што је јача ваша вера, то ће бити снажнији и ваш отпор злим духовним силама (Матеј 17:20).

Зато, како можете ојачати своју одбрану? Тако што настављате да проучавате Библију. Како је проучавање Библије повезано с вером? Па, као што чврстоћа зида доста зависи од јачине његовог темеља, тако и чврстоћа нечије вере умногоме зависи од јачине њеног темеља? А који је то темељ?

Тачно спознање Божје Речи. Апостол Павле објашњава: „Вера долази од онога што се чује. А оно што се чује је посредством речи о Христу“ (Римљанима 10:17). Позвани сте да затражите бесплатан библијски студиј од неког Јеховиног сведока, у време и на месту које вама одговара. Такав студиј ће ојачати вашу веру (Римљанима 1:11, 12; Колошанима 2:6, 7). Шта ће бити резултат тога? Ваша вера ће убрзо постати снажан бедем који ће служити као штит против утицаја злих духова (Псалам 91:4; 1. Јованова 5:5).

Који је трећи корак који су хришћани из Ефеса морали да предузму?

Трећи корак

Ти нови верници из Ефеса су предузели кораке како би се одупрли злим духовима, али ти хришћани су и даље живели у граду који је био преплављен демонизмом. Била им је потребна даљња заштита. Стога, када је апостол Павле писао суверницима, он им је рекао шта да раде: „Сваким обликом молитве и усрдног мољења у духу молите [се] у свакој прилици. И ради тога будите будни са свом постојаношћу и с усрдним мољењем у корист свих светих“ (Ефешанима 6:18).

Сасвим сигурно, интензивна и непрестана молитва за Јеховину заштиту била је, и још увек је, пресудан корак који је неопходан да бисмо се заштитили од злих духова. И утешно је знати да ће Јехова одговорити на ваше искрено усрдно мољење тако што ће вам пружити своју заштиту, у шта спада и подршка његових анђела (Псалам 34:8; 91:2, 3, 11, 14; 145:19). Зато је јако важно да и даље наставимо да молимо Бога: „Избави [нас] од злога“ (Матеј 6:13; 1. Јованова 5:18, 19).

Антонио, некадашњи спиритистички медиј из Бразила, увидео је вредност молитве. Након што је прихватио библијски студиј и сазнао за Божје име Јехова, почео је да се интензивно моли Јехови Богу за помоћ да се ослободи спиритизма. Осврћући се на прошлост, он каже: „Показало се да је молитва Јехови уточиште за мене и многе друге који су у прошлости робовали злим духовима“ (Пословице 18:10).

Можете успети

Преко је потребно да након што упознате Јехову имате потпуно поуздање у њега, да се подложите његовом ауторитету и да слушате његове заповести. Ако то будете чинили, онда ће вас он заштитити када му се обратите за помоћ, користећи његово лично име. Антонио је добио такву заштиту. Данас је он хришћански старешина у једној скупштини Јеховиних сведока у Сао Паулу и захвалан је што је пронашао истину која га ослобађа (Јован 8:32).

Попут Антониа и хиљада других бивших спиритиста који сада служе Јехови Богу, и ви се можете успешно ослободити спиритизма. Стога, отарасите се свих ствари везаних за спиритизам, ојачајте своју веру проучавајући Библију и молите се Јехови да вас заштити. Предузмите ове кораке — од њих зависи ваш живот!

[Истакнути текст на 5. страни]

Према Библији, живи не могу да комуницирају с мртвима

[Слика на 6. страни]

1. Ослободите се свих ствари везаних за спиритизам

[Слика на 7. страни]

2. Наставите с проучавањем Библије

[Слика на 8. страни]

3. Молите се интензивно и често