Пређи на садржај

Пређи на садржај

Одгајити стабилну децу — како?

Одгајити стабилну децу — како?

Одгајити стабилну децу — како?

„Деца изграђују самопоштовање и самоконтролу тако што примају и љубав и дисциплину од родитеља“, каже се у једном извештају из новина The Gazette, из Монтреала (Канада). Шта то укључује? Према речима клиничког психолога из Монтреала, Констансе Лалинек, веома је важно поставити јасна ограничења што се тиче понашања детета.

Лалинекова, која иначе ради с децом и породицама, такође запажа да „када спречавамо да деца искусе последице свог поступања ми их тиме спречавамо да науче много тога“. Попустљивост може неповољно утицати на развој детета.

Што се тиче одгајања деце најподеснији је мудар савет из Библије који је издржао испит времена. Он каже: „Нека ваша реч да, значи да, ваше не, не“ (Матеј 5:37). Кад сте једном поставили разумна правила и када их ваша деца разумеју, примењујте их брзо и доследно. Потврдите своје речи делотворним поступањем. То деци шаље јасну поруку о родитељским правилима и очекивањима — да ће људи ’пожњети оно што су посејали‘ (Галатима 6:7; Римљанима 2:6). Жељени циљ љубазне и делотворне дисциплине јесте да деца науче да се повинују правилима, да подносе фрустрације и да се науче да награде не морају да уследе одмах, како би могла развити особине које су им потребне да би постали стабилне и разумне одрасле особе.

Више савета које Бог даје родитељима о томе како да с љубављу дисциплинују децу налази се у књизи Тајна породичне среће. Можете добити примерак ове књиге од 192 стране уколико попуните пропратни купон и пошаљете га на адресу која се налази на њему или на одговарајућу адресу наведену на 5. страни овог часописа.

□ Пошаљите ми књигу Тајна породичне среће.

□ Молим вас ступите са мном у контакт ради бесплатног кућног библијског студија.