Пређи на садржај

Пређи на садржај

Откуда толико интересовање за спиритизам?

Откуда толико интересовање за спиритизам?

Откуда толико интересовање за спиритизам?

Спиритизам се дефинише као „веровање да неки духовни део људи преживљава смрт физичког тела и да може контактирати са живима, обично преко неке особе која служи као медиј“.

ГОДИНЕ 1998, једна књига која објашњава како да контактирате с мртвима толико је постала популарна у Сједињеним Државама да је брзо заузела место на листи бестселера у листу New York Times.

Психичке и спиритистичке сеансе су пре неколико година у Москви постале права помама међу политичарима и бизнисменима, који су добро плаћали за такве консултације.

Телевизијске сапунске опере прожете спиритизмом привлаче велики број гледалаца у Бразилу.

За многе који живе у Африци или Азији, упражњавање спиритизма је нормално попут трговања трампом на пијаци.

Зашто се толико људи окреће спиритизму

Многи се окрећу спиритизму како би нашли утеху након што им умре нека драга особа. Они преко спиритистичких медија могу добити нарочите информације које као да долазе од умрлих. Као резултат тога, такве ожалошћене особе су често убеђене да је онај ко им је умро жив и да ће им контакт са умрлим помоћи да преболе свој губитак.

Други су привучени спиритизму зато што су чули да ће им духови помоћи да нађу лек за неку болест, избегну сиромаштво, да успеју у љубавној вези, реше брачне проблеме или нађу посао. Многи други се окрећу спиритизму једноставно из радозналости.

Међутим, још један разлог због чега се милиони људи окрећу спиритизму јесте то што су поучени да је спиритизам, како је то један стручњак на том пољу описао, „допунска религија“ која постоји „паралелно с хришћанством“. Религиозно стање у Бразилу представља један пример тога.

Бразил има највише римокатолика на свету, али као што каже писац Сол Бидерман, „милиони верника пале свеће на више олтара и мисле [како је] све то једно те исто“. У ствари, бразилски недељник Veja је навео да су 80 посто оних који посећују спиритистичке центре у Бразилу крштени католици који долазе и на мису. Када томе придодамо чињеницу да чак и неки свештеници учествују у спиритистичким окупљањима, тада особа може видети зашто многи верници сматрају да Бог одобрава контактирање с духовима да би се добили утеха и вођство. Али, да ли је то тако?

[Оквир⁄Слике на 3. страни]

Различити облици спиритизма

У спиритизам спада саветовање са спиритистичким медијем, тражење одговора од мртвих или тражење знакова. Један популаран облик спиритизма јесте врачање — покушавање да се уз помоћ духова сазна будућност или нешто непознато. Неки облици врачања су астрологија, гледање у кристалну куглу, тумачење снова, гледање у длан и гатање уз помоћ тарот карата.