Пређи на садржај

Пређи на садржај

Летећа створења водених дубина

Летећа створења водених дубина

Летећа створења водених дубина

ОНЕ грациозно клизе у приобалним водама и око морских острва. Могу се наћи и у дубинама океана, било хладним или топлим, па чак и у неким језерима и рекама. Ко су оне? То су припаднице породице ража, створења из водених дубина која изгледају као да лете!

Не морате бити ронилац на отвореном мору нити рибар да бисте уживали у лепоти лепршавих ража, па чак не морате ни да будете у води. Као што истиче хидробиолог Барт, они који шетају плажом често су почашћени тиме да виде крилате раже како скачу изнад воде.

Постоји неколико стотина врста ража чија се величина протеже од свега пар центиметара па до неколико метара. Можете уочити сличност с њиховим сродницима, ајкулама. За разлику од јаја многих других риба, јаја ража се оплоде унутар женке. Глатке раже, припаднице породице ража, полажу оплођена јаја, док се јаја осталих ража излегу унутар женке и млади се рађају живи — као минијатуре својих родитеља.

Међу најпознатијима су шиборепке које немају кости већ само хрскавицу, а са обе стране имају пераја која се протежу од главе па до репа. Шиборепке могу имати облик ромба или круга, или могу личити на папирног змаја с репом. Њихова спљоштена тела пружају веома мали отпор у води. Таласасто померање пераја омогућује им да клизе морем као да с лакоћом лете. Када не пливају, раже ће лежати скривене на песковитом дну.

Шиборепкама су очи на врх главе, док су им усне ниже. Имају јаке зубе и снажну вилицу, што им омогућује да пробију шкољке. Због тога оне нису пожељан призор на подручју где има острига, пошто су љускари њихова омиљена храна. Шиборепке су и саме јестиве и понекад се у рецептима наводе као замена за шкољке.

Своје карактеристично име, шиборепка, добила је због отровних бодљи на горњој страни дугачког репа. Ража је у стању да својим репом нанесе болан, отрован убод уколико је неко нагази, дирне или уколико је нападну непријатељи. Бодље се често заломе дубоко у рани и тешко их је извадити, а могу проузроковати и озбиљне инфекције уколико се рана правилно не лечи. Ако вас некад ража убоде, добро исперите водом место где вас је убола — ако треба и морском водом. Што је пре могуће, натопите рану врућом водом, толико врућом колико можете издржати. Врућа вода уништава отров и ублажује бол. Затим без одлагања идите лекару.

Иако вам можда њихов бодљикави реп улива страх, шиборепке углавном нису агресивне и обично употребе реп само када су у опасности. Барт, поменут на почетку чланка, открио је да су шиборепке веома дружељубиве када су он и његова жена пливали с њима на једном месту на Кајман острвима које је познато као подручје где се хране дружељубиве раже. Он прича: „Клечали смо на дну, на отприлике пет метара дубине. Када смо почели да хранимо шиборепке, оне су нас опколиле! Око нас је било вероватно 30 или 40 шиборепки свих величина. Тражећи храну раже су се мотале око наших колена, око предњег дела и леђа, и изнад главе, пажљиво пливајући и гуркајући нас чак и за мали комадић хране. Зачуђујуће је колико су ова предивна створења била послушна. Чак су нам допустила да их чешкамо по стомаку док су пливала изнад нас.“ Барт је поменуо и то да су ове раже постале тако питоме да људи већ годинама пливају с њима, и није забележен ниједан напад.

Ми који нисмо искусни рониоци можемо уживати посматрајући раже у плићим водама или у акваријумима којих има широм света. Многи акваријуми имају базене у којима се рибе могу помазити, и у њима се налазе и шиборепке, али су им, као мера предострожности, отклоњене бодље. Рон Харди, власник поморског парка Gulf World у Панама Ситију на Флориди каже: „Један од најбољих примера тога какав је утицај када се животиње изложе живе јесте наш базен где се могу помазити шиборепке. Људи изгледа имају страх од шиборепки — готово фобију — али требало би да видите како се њихово мишљење мења кад сазнају чињенице из оног што им ми кажемо! Кад дотакну једну, почињу да се диве грациозности и лепоти ража. У ствари, неки пропусте шоу делфина који следи иза тога, само да би наставили да мазе раже.“

Можда сада кад сте сазнали нешто о ражама, мање страхујете. Међутим, упамтите да се оне често скривају на песковитом дну плитких, топлих вода. Док ходате по таквим местима, вуците ноге уместо да их подижете. На такав начин ћете упозорити раже да им се приближавате и тако ћете избећи да станете на неку од њих и да можда осетите убод овог прелепог летећег створења водених дубина.

[Слика на 16. страни]

Шиборепка

[Слика на 16. страни]

Изгледа да се људи плаше шиборепки, али када сазнају чињенице о њима мењају мишљење

[Слика на 17. страни]

Ража Манта

[Извор]

© Francois Gohier/ Photo Researchers