Пређи на садржај

Пређи на садржај

Многострука осетљивост на хемикалије — мистериозно обољење

Многострука осетљивост на хемикалије — мистериозно обољење

Многострука осетљивост на хемикалије — мистериозно обољење

Кућа у којој је живела Пем била је у стамбеном подручју окруженом пољима памука. Авиони су редовно запрашивали поља хербицидима и пестицидима, а ветар је често наносио хемикалије на оближње куће, укључујући и њену.

ПЕМ је почела осећати јаку главобољу и мучнину, а здравље јој је било нарушено. С временом, на њу су штетно деловале супстанце које на изглед нису имале никакве везе с пестицидима, као што су: парфеми, дезодоранси, лосиони за тело, средства за чишћење, фарбе, нови тепих, дим цигарете, освеживачи ваздуха и друге ствари. Њени симптоми спадају у оне који карактеришу једну загонетну болест која се зове многострука осетљивост на хемикалије (MCS). a

„При контакту са уобичајеним хемикалијама, почињем да се осећам веома уморно и сва сам збуњена, осећам вртоглавицу и мучнину“, објаснила је Пем за Пробудите се! „Тело ми постаје надувено и с времена на време остајем без даха, у мени избија паника уз неконтролисан плач, неправилне откуцаје срца, убрзан пулс и накупљање течности у плућима. То је чак довело до упале плућа.“

Иако се симптоми MCS-а разликују од особе до особе, они могу укључивати и главобољу, изнуреност, болове у мишићима и зглобовима, екцеме, осип, симптоме као код грипа, астму, проблеме са синусима, анксиозност, депресију, проблеме с памћењем, тешкоће у концентрацији, несаницу, неправилан пулс, надутост, мучнину, повраћање, проблеме с цревима и грчеве. Наравно, многе од ових симптома могу изазвати и друге болести.

MCS — све већи проблем

Анкете спроведене у Сједињеним Државама у разним групама популације указују на то да од 15 до 37 посто популације сматра себе нарочито осетљивим или алергичним на уобичајене хемикалије и мирисе хемикалија, као што су издувни гасови из возила, дувански дим, мирис свеже фарбе, новог тепиха и парфема. Међутим, само 5 посто или још мање, у зависности од старосне групе анкетираних, рекло је да је код њих дијагнозиран MCS. Отприлике три четвртине њих биле су жене.

Многи оболели од MCS-а кажу да су узрок таквом њиховом стању пестициди и растварачи. Оба производа су уобичајена у животној средини, поготово растварачи. Растварачи су веома испарљиве супстанце које растапају или растварају друге супстанце. Они су саставни део боја, лакова, лепака, пестицида и раствора за чишћење.

У наредним чланцима истражићемо мало боље MCS, осмотрићемо каква помоћ стоји на располагању онима који су у оваквом здравственом стању и видећемо како могу оболели и необолели сарађивати како би живот учинили пријатнијим за оне који имају MCS.

[Фуснота]

a Користили смо израз „многострука осетљивост на хемикалије“ због његове раширене употребе. Међутим, постоје многи други изрази, као „еколошка болест“ и „синдром хиперсензитивности на хемикалије“. Овде се „осетљивост“ односи на изложеност хемикалијама у количинама које иначе не утичу на већину људи.