Пређи на садржај

Пређи на садржај

Украшавање тела — треба бити разуман

Украшавање тела — треба бити разуман

Гледиште Библије

Украшавање тела — треба бити разуман

„ТАШТИНА је живи песак разума“, написала је једна књижевница француског порекла. Сасвим је сигурно да много тога што људи већ вековима раде себи због таштине нема никакве везе с разумом. Примера ради, да би имале што тањи струк, у 19. веку жене су до бола стезале стомак све док нису једва дисале. Неке су тврдиле да им је обим струка свега 32 центиметра. Неке жене је корсет толико стезао да су им ребра пробила јетру, због чега су и умрле.

Иако је, на сву срећу, та мода изумрла, таштина која ју је проузроковала данас је исто тако очигледна као што је била тада. Мушкарци и жене се још увек подвргавају тешким, па чак и опасним захватима да би изменили свој природни изглед. На пример, локали за тетовирање и пирсинг, које су некада посећивали мање пристојни чланови друштва, сада ничу у шопинг-центрима и предграђима. У ствари, међу пословима који у Сједињеним Државама најбрже расту, тетовирање је у једној од протеклих година било шесто по реду.

Још радикалнији облици украшавања тела узимају маха нарочито међу младима. Прекомерни пирсинг делова тела — укључујући и брадавице на дојкама, нос, језик, па чак и полне органе — све је популарнији. За једну мању групу, чак и такав прекомерни пирсинг није више занимљив. Они испробавају још радикалније захвате као што су жигосање, резање a и „клесање“ тела, при чему се предмети стављају под кожу да би се направила екстравагантна удубљења и бразде.

Древни обичај

Украшавање или преобликовање тела није ништа ново. У неким подручјима Африке, ритуално резање тела и тетовирање већ вековима се користи да би се означиле посебне породичне групе или племена. Занимљиво је да се у многим од тих земаља с негодовањем гледа на те обичаје и све се мање упражњавају.

Тетовирање, пирсинг и резање тела постојало је и у библијска времена. Најчешће су то практиковали пагански народи у повезаности са својом религијом. Сасвим је разумљиво што је Јехова забранио свом народу, Јеврејима, да опонашају те пагане (Левитска 19:28). Као Божја ’посебна својина‘, Јевреји су тако били заштићени од понижавајућих обичаја криве религије (Поновљени закони 14:2NW).

Хришћанска слобода

Хришћани нису под Мојсијевим законом, премда он излаже извесна начела која су пренета и на хришћанску скупштину (Колошанима 2:14). Зато када се ради о врсти украшавања за које се одлучују могу се изразити у границама онога што је пристојно (Галатима 5:1; 1. Тимотеју 2:9, 10). Међутим, та слобода није без ограничења (1. Петрова 2:16).

Павле је у 1. Коринћанима 6:12 написао: „Све ми је дозвољено; али није све корисно.“ Павле је разумео да то што је слободан као хришћанин не значи да може да ради шта хоће, а да при томе не узима у обзир друге. Љубав према другима утицала је на његово понашање (Галатима 5:13). Он је подстицао да гледамо „с личним занимањем не само на своје сопствене интересе него и на интересе других“ (Филипљанима 2:4). Његово несебично гледиште служи као изванредан пример за све хришћане који размишљају о неком облику украшавања тела.

Библијска начела која треба размотрити

Један од задатака које имају хришћани јесте да проповедају и поучавају о доброј вести (Матеј 28:19, 20; Филипљанима 2:15). Онда је сасвим разумљиво да један хришћанин неће дозволити да ишта, укључујући и његов изглед, одврати друге од слушања те поруке (2. Коринћанима 4:2).

Премда је украшавање као што је пирсинг и тетовирање популарно међу некима, хришћанин треба да се пита: ’Какве ће реакције такво украшавање изазвати тамо где живим? Да ли ће ме повезати с људима који су на маргинама друштва? Чак и ако ми савест то дозвољава, како ће мој пирсинг или тетовирање утицати на друге унутар скупштине? Да ли ће на то гледати као на доказ о присуству „духа света“? Може ли то изазвати сумњу у то да имам „здраве мисли“?‘ (1. Коринћанима 2:12; 10:29-32; Титу 2:12).

Извесне врсте преобликовања тела носе озбиљне медицинске ризике. Тетовирање нехигијенским иглама може бити повезано са ширењем хепатитиса и ХИВ-а. Болести коже су понекад последица боја које се користе. После пирсинга треба да прођу месеци да би рана зацелила и већи део тог времена она може много да боли. Може доћи и до тровања крви, крварења, згрушавања крви, оштећења нерава и озбиљних инфекција. Сем тога, неки захвати се тешко могу вратити на старо. Примера ради, у зависности од величине и боје, за уклањање тетоваже треба извршити неколико скупих и болних ласерских третмана. Пирсинг може оставити доживотне ожиљке.

Да ли ће особа одлучити да се изложи овим ризицима јесте лична одлука. Али онај ко се труди да угоди Богу свестан је да то што је хришћанин значи да се предао Богу. Наше тело је жива жртва дата Богу да је користи (Римљанима 12:1). Дакле, зрели хришћани не сматрају своје тело искључивим власништвом које могу да оштете или унаказе онако како желе. Нарочито они који испуњавају услове да предводе у скупштини познати су по умерености у навикама, здравим мислима и разумности (1. Тимотеју 3:2, 3).

Развијање и испољавање библијски школоване моћи расуђивања помоћи ће хришћанима да не упражњавају екстремне, мазохистичке обичаје овога света који је тако безнадежно ’отуђен од живота који припада Богу‘ (Ефешанима 4:18). Тако ће њихова разумност блистати пред свим људима (Филипљанима 4:5).

[Фусноте]

a Прави се јасна разлика између резања у медицинске па чак и естетске сврхе, и компулзивног резања или сакаћења које практикују многи млади, нарочито тинејџерке. Ово последње је често симптом озбиљног емоционалног стреса или злостављања, што можда захтева стручну помоћ.