Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да се поставим у случају сексуалног узнемиравања?

Како да се поставим у случају сексуалног узнемиравања?

Млади питају . . .

Како да се поставим у случају сексуалног узнемиравања?

„Момци звижде и добацују“ (Карла, Ирска).

„Девојке стално зивкају телефоном. Настоје да те присиле да попустиш“ (Џејсон, Сједињене Државе).

„Стално је додиривао моје раме и покушавао да ме ухвати за руку“ (Јукико, Јапан).

„Девојке ми упућују провокативне коментаре“ (Александер, Ирска).

„Један дечко ми је стално добацивао из школског аутобуса. Он у ствари није желео да изађе са мном. Само ме је узнемиравао“ (Розалин, Сједињене Државе).

КОКЕТАН поглед, „комплимент“ са сексуалним призвуком, непристојна шала, додир којим се јасно изражавају сексуалне жеље — такво понашање, нежељено и упорно, често спада у оно што би се могло назвати сексуално узнемиравање. Иако је тешко доћи до глобалних статистичких података, истраживања показују да га је доживела већина школараца у Сједињеним Државама.

Шта је у ствари сексуално узнемиравање? Књига Coping With Sexual Harassment and Gender Bias од др Викторије Шо, дефинише га као „досађивање некоме сексуалним провокацијама... Оно може да буде физичко (као што је чулно додиривање), вербално (као што су нежељени коментари о нечијем изгледу), или без речи“. Понекад узнемиравање обухвата и непристојне предлоге.

У великом броју случајева, овакво узнемиравање у школи долази од твојих вршњака. Међутим, у неким случајевима овакво увредљиво понашање долази од одраслих као што су рецимо наставници. Један чланак у часопису Redbook износи тезу да релативно мали број оних наставника, који су стварно осуђени због сексуалних насртаја, „вероватно представљају само кап у мору“.

Жене — а каткад и мушкарци — били су предмет оваквог малтретирања још у давна библијска времена (Постање 39:7; Рута 2:8, 9, 15). Библија је дала следеће мрачно пророчанство: „Биће тешка времена у последње дане. Људи ће бити себични, похлепни, хвалисави и уображени; вређаће друге... биће безобразни, немилосрдни, клеветници, насилни и свирепи“ (2. Тимотеју 3:1-3, Today’s English Version). Зато је могуће, па чак и врло вероватно, да ћеш се и сам сусрести са сексуалним узнемиравањем.

Божје гледиште

Мора се признати да нису сви млади узрујани због сексуално насилног понашања. Некима је то можда забавно — или им чак и ласка. Једно забрињавајуће истраживање у САД показало је да је међу жртвама сексуалног узнемиравања 75 посто признало да су и сами на тај начин узнемиравали друге. Неки одрасли могу да погоршају овај проблем тиме што умањују озбиљност сексуално насилног понашања, одбацујући га као пуко детиње експериментисање. Али, како Бог гледа на то?

Божја Реч Библија јасно осуђује све облике сексуалног узнемиравања. Речено нам је да не ’повређујемо права‘ других тиме што бисмо прелазили границе што се тиче сексуалности (1. Солуњанима 4:3-8). У ствари, младим мушкарцима се нарочито заповеда да се према ’млађим женама‘ опходе ’као према сестрама са свом честитошћу‘ (1. Тимотеју 5:1, 2). Поред тога, Библија осуђује „простачке шале“ (Ефешанима 5:3, 4). Зато имаш право да се љутиш, узрујаш, да се осећаш збуњено па чак и да те је срамота када те неко сексуално узнемирава!

Шта да кажем?

Како онда треба да реагујеш ако ти неко на овај начин досађује? Понекад слаб или нејасан одговор само подстиче напасника да покуша јаче. Библија нам говори да када је Јосиф добио љубавну понуду од жене свог послодавца, он је није само игнорисао. Уместо тога, одлучно је одбио њено неморално удварање (Постање 39:8, 9, 12). Данас је још увек најбољи начин да се одбраниш од оваквог узнемиравања тај да будеш чврст и директан.

Истина, онај ко ти досађује можда не мисли да те увреди. Оно што изгледа као узнемиравање може у ствари бити нечији неуглађен покушај да привуче твоју пажњу. Зато немој мислити да и ти треба да будеш непријатан како би прекинуо нежељено удварање. Ако једноставно кажеш: ’Не свиђа ми се такав говор‘ или, ’Молим те, даље руке од мене‘, то може пренети оно што мислиш. Како год да се изразиш, немој само да разводниш своју поруку. Нека твоје не буде не! Млада Андреа о томе каже следеће: „Уколико не схвате кад им то изокола љубазно кажеш, мораћеш да будеш директан. А често буде баш тако.“ Једно одсечно ’Престани с тим!‘, може бити делотворно.

Уколико се ситуација заоштри, не покушавај сам да средиш ствари. Покушај да попричаш с родитељима или неким другим зрелим одраслим особама. Они можда имају неке практичне савете за ту ситуацију. У крајњем случају, можда ће чак сматрати да је потребно да се на то упозори школска управа. Без обзира колико то може бити непријатно, ипак те то може заштитити од даљњег малтретирања.

Спречити узнемиравање

Наравно, у првом реду најбоље је избећи такво малтретирање. Шта у томе може помоћи? Андреа саветује: „Никада немој пружити утисак да си и ти можда заинтересован за некога. Други ће чути за то, и притисак ће се наставити.“ Начин твог одевања може да игра важну улогу. Млада Мара каже: „Не облачим се као нека баба, али и не носим одећу која скреће пажњу на моје тело.“ Ако одбијаш сексуална набацивања, а истовремено носиш провокативну одећу онда шаљеш конфузну поруку. Библија препоручује одевање „са скромношћу и здравим мислима“ (1. Тимотеју 2:9).

Твој избор пријатеља такође може да утиче на то како ће се други опходити према теби (Пословице 13:20). Розалин примећује: „Када нека од девојака из истог друштва воли пажњу момака, ти момци могу да помисле како је то став и осталих девојака из тог друштва.“ Карла је нагласила исту ствар: „Ако се моташ около с онима који попуштају добацивањима или којима прија таква пажња, онда ћеш и ти бити узнемираван.“

Библија говори о Дини, једној девојци која се дружила с девојкама из Ханана — из ког су жене биле познате по свом распуштеном понашању. Због тога је била силована (Постање 34:1, 2). Библија с добрим разлогом наводи: „Добро пазите да не ходите као немудри, него као мудри“ (Ефешанима 5:15). Да, ако ’добро пазиш‘ на одевање, говор и друштво, онда можеш много да учиниш да би се заштитио од сексуалног узнемиравања.

Међутим, један од најделотворнијих начина да се хришћански млади одбране од оваквог узнемиравања јесте да једноставно кажу другима свој религиозни став. Млади Тимон, који је Јеховин сведок, присећа се: „Други млади су знали да сам ја Сведок, тако да је то прекинуло готово свако сексуално узнемиравање.“ Андреа примећује: „Пуно значи кад им кажеш да си Сведок. Они ће схватити да се умногоме разликујеш од њих и да имаш строга морална мерила“ (Матеј 5:15, 16).

Ако те узнемирују

Колико год се трудио, не можеш увек избећи неотесане, насртљиве људе. Али, уколико си жртва неког напасника, нема разлога да се оптеретиш кривицом — ако си се понашао као хришћанин (1. Петрова 3:16, 17). Уколико ти то уноси емоционални немир, ослонац пронађи у разговору с родитељима или зрелим особама у хришћанској скупштини. Розалин признаје да је тешко имати добро мишљење о себи када си сексуално узнемираван. „Веома је добро“, каже она, „да имаш другове, некога с ким можеш попричати.“ Не заборави ни то да је ’Јехова близу свих који га призивају‘ (Псалам 145:18, 19).

Заузети став против малтретирања није лако, али је вредно труда. Осмотри, на пример, библијски извештај о младој жени из Сунама. Иако она није узнемиравана у смислу како се тај појам данас обично схвата, ипак се њој, против њене воље, удварао богати и моћни јудејски краљ Соломон. Будући да је била заљубљена у другог мушкарца, одбила је то удварање. Зато је с поносом могла да каже за себе: „Ја сам зид“ (Песма над песмама 8:4, 10).

Покажи и ти исту моралну чврстоћу и одлучност. Буди „зид“ када је посреди удварање које не желиш. Нека сви око тебе буду свесни твог хришћанског става. Ако тако поступаш, можеш остати ’беспрекоран и недужан‘, и можеш бити сигуран да си угодио Богу (Филипљанима 2:15). a

[Фуснота]

a Више информација о сексуалном узнемиравању пружено је у Пробудите се! од 22. маја 1996; 22. августа 1995. (енгл.); и 8. септембра 1991.

[Слика на 26. страни]

Кад твоја хришћанска веровања постану општепозната то те може заштитити

[Слика на 26. страни]

Ако се не крећеш у погрешном друштву, можеш избећи сексуално узнемиравање