Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Најлепши становник шума“

„Најлепши становник шума“

Најлепши становник шума“

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШВЕДСКЕ

ПРВИ пут сам тог ’најлепшег становника шума‘ — како га неки овдашњи називају — видео једног јунског дана. То је велика сива сова, или каткад позната као лапонска сова.

Ова очаравајућа џиновска сова настањује се у деловима Финске и северне Шведске као и даље на истоку у Сибиру, на Аљасци и у Канади. Она се скрива и, уколико не знате где јој је гнездо, тешко ћете је пронаћи. Кад пронађете њено гнездо, онда ћете открити да се она готово нимало не плаши.

Проматрање ове грабљивице

Имао сам прилику да проматрам упечатљивог мужјака лапонске сове док је трагао за храном. Одједном је полетео с гране и покушао да ухвати миша. Да ли је ухватио свој плен? О, да! Јасно сам могао да видим како је из његових канџи висио малецки глодар док се мужјак уз помоћ својих огромних крила, распона од 140 центиметара, полако подизао у лаганом, величанственом лету.

Лапонска сова се за разлику од многих других сова не размножава сваке године. Ова џиновска сова се храни само ситним глодарима, тако да се у неким годинама, када ових има мало, она уопште не размножава. Осталих година када хране има у изобиљу, у сваком гнезду може да буде четворо или више младунаца.

Избор партнера

Пролеће је за сове сезона парења, и женке пажљиво одабирају своје партнере, мада притом физички изглед њеног просца није најважнија ствар, као што то може бити код многих припадница женског пола код људи. Према студијама неких посматрача птица, мужјак мора показати да је вешт ловац. Пре било каквих планова за оснивање породице, он мора женку опскрбити храном.

Уколико има довољно мишева и мужјак је спретан „хранилац породице“, женка ће се удебљати од хране коју јој он доноси. Та повећана тежина служи њеном телу као знак колико јаја треба да положи.

Мужјак је сада у потпуности одговоран за лов, а то изискује веома много енергије. У томе га подстиче женкин зов пун преклињања, будући да она сву своју енергију усмерава на полагање јаја и бригу о том вредном поседу.

Проналажење гнезда

Двогледом сам посматрао прелепог мужјака који је редовно прелетао изнад моје главе носећи плен. Најзад сам открио где му је гнездо. Лапонске сове не праве саме гнезда већ често преузимају гнезда од прућа од других птица грабљивица које живе у шуми. Када нема гнезда, сова може да користи неки сасушени пањ.

У гнезду затичем два мала паперјаста младунца који отворених очију љубопитљиво зуре у све око себе. Преклињућим тоном гласа, као у хору, окренули су своје гладне очи према мајци која седи у близини и посматра. Тада је ризично да приђете младунцима сувише близу. Ако женка осети да су њени млади у опасности, она ће бешумно долетети и уљеза напасти канџама оштрим попут игала. Зато је важно да будете опрезни и да сове проучавате с пристојне даљине.

Исхрана и обучавање

Када је стигао у гнездо, мужјак је плен преместио из канџи у кљун и миша дао једном од младунаца. Давање хране младунцу пропраћено је страховитим звуцима птића који је следећи на реду да добије који залогај.

Након што птић поједе свој жељени оброк, његово понашање постаје готово комично. Држање које је до тада било живахно и у ставу ишчекивања, одједном се мења и птић почиње да се понаша као да се напио! Сва његова енергија је усмерена на варење хране и он се убрзо сручи у збијену гомилу меког, пахуљастог перја. Међутим, брату до њега почиње полако да се разбиструје и ускоро ће се опоравити од опојног дејства задњег оброка.

Ствари овако теку до средине јуна. Птићи ће до тада имати четири недеље и онда ће моћи да прхну из гнезда подстакнути зовом своје мајке. Испрва ће се они врло вешто успињати по дрвећу. Тамо грабљивци нису толика претња као што би били да су на земљи.

У своје време, птићи почињу да лете с гране на грану те на тај начин вежбају летење. Након неког времена и сами науче да лете и лове. Такође им се мења и спољашњи изглед, тако да се и они могу убројати у ’прелепе становнике шума‘.

[Извори слика на 18. страни]

© Joe McDonald

© Michael S. Quinton

[Извори слика на 19. страни]

© Michael S. Quinton

© Michael S. Quinton