Пређи на садржај

Пређи на садржај

Помоћ за ослобађање од делинквенције

Помоћ за ослобађање од делинквенције

Помоћ за ослобађање од делинквенције

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ФРАНЦУСКЕ

НЕДАВНИ догађаји изнели су на видело алармантан слом реда и закона у многим запуштеним урбаним срединама у Француској. Према француском часопису L’Express, „насиље у граду се за шест година повећало практично пет пута“. Поред тога, број малолетника који су умешани у насилни криминал драстично се повећао.

Осим упуштања у вандализам, растурање дроге, изнуђивање, подметање пожара и крађу, делинквенти директно циљају на представнике државе. Полицајци, ватрогасци и радници у јавном превозу, између осталих, редовна су мета жестоке агресије.

Због чега има толико пуно насиља? „Проистекло из колапса јединства породице, оно је револт против свега што представља власт“, објашњавају два социолога. Они такође наводе да „[млади] осећају како су их ауторитети напустили“ и да немају „изглед за бољу будућност“.

Јеховини сведоци редовно проповедају библијску поруку наде у подручјима у којима је делинквенција узела маха. У недавној емисији на француској телевизији, један новинар је запазио: „Јеховини сведоци иду уздуж и попреко предграђима и запуштеним квартовима — крајевима који понекад изгледају као да су их социјалне службе, полиција и влада заборавили. У тим зградама и улицама, они говоре и слушају.“ Њихово дело има позитиван утицај што се да приметити из писма једног младог читаоца Пробудите се!

„Целим срцем желим да вам захвалим за ваше публикације. Не само што сте ми лично помогли већ се и мој однос с родитељима побољшао. Имам само 16 година и муслиманског сам порекла.

„Оно што хоћу да кажем јесте то да сте успели да ме извучете из делинквенције. Због тога се тесније држим своје религије, али читам и Библију. Захваљујући вама наставио сам и да се школујем. Поред тога, неколицини људи из мог краја сте помоћу часописа — које сам им остављао сваког месеца — помогли да се отргну од делинквенције. Много сам вам захвалан и сматрам да сам ваш дужник.“