Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од Олимпије до Сиднеја

Од Олимпије до Сиднеја

Од Олимпије до Сиднеја

МНОГИ сматрају да су Олимпијске игре најважније спортско такмичење на свету. „Ниједна спортска манифестација не привлачи тако велику пажњу“, каже The World Book Encyclopedia. „Само играма присуствује неколико милиона људи, док их путем телевизије гледа стотине милиона широм света.“

Кратка историја

Олимпијске игре су настале пре неколико хиљада година. Верујући да спорт угађа духовима умрлих, древни Грци су одржавали националне свечаности које су биле мешавина религије и спорта. Ту су спадале Истамске, Немејске, Олимпијске и Питијске игре. Од свих ових најцењеније су биле Олимпијске игре пошто су биле у част Зевса, кога су Грци сматрали врховним божанством.

По свему судећи, ране Олимпијске игре су имале само једно обележје — трчање. Међутим, с временом су укључена и друга такмичења, као што су трке двоколицама и ригорозне пробе издржљивости. Посетиоци би се са свих страна сјатили на тај догађај. Да би им била осигурана безбедност, на снагу је ступала објава примирја која је укључивала време пре и после тих игара.

Како је јачала моћ Рима, популарност Олимпијаде је почела да опада. Заиста, многи Римљани су на спорт гледали с дозом презира. Изузетак је био цар Нерон. Он се 67. н. е. пријавио за игре и победио је у свакој дисциплини у којој је учествовао. Изгледа да су остали такмичари знали шта је најбоље по њих! У сваком случају, до 394. н. е. Олимпијске игре су постепено укинуте.

Оживљавање Олимпијских игара

Неких 15 векова касније, услед ископавања које су вршили немачки археолози на тлу древне Олимпије, обновило се интересовање за те игре. Затим је барон Пјер де Кубертен, 29-годишњи Француз, предложио да се та свечаност оживи. Стога су 1896. године у Атини одржане прве савремене Олимпијске игре. Од те године па надаље, уз неколико изузетака, Олимпијске игре су се одржавале сваке четврте године.

Данас многи радо учествују у тим играма. Ове године ће се одржати у Сиднеју, у Аустралији, од 15. септембра до 1. октобра. Биће укључено 28 спортских дисциплина, 292 такмичења и 635 наступа, а учествоваће више од 10 300 спортиста.

Међутим, од недавних година Олимпијаду окружује вео контроверзи. Многи чак кажу да су Олимпијски идеали у кризи. Поглед иза сцене пружа одређене чињенице које забрињавају.

[Извор слике на 3. страни]

Scala/Art Resource, NY