Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто сам тако мршав?

Зашто сам тако мршав?

Млади питају . . .

Зашто сам тако мршав?

ЏАСТИН је витак и здрав, али не и задовољан својим телом. „Покушавам да добијем који килограм“, признаје он. Његова тренутна исхрана се због тога састоји од пет оброка дневно, чија је вредност око 4 000 калорија. Међутим, он жели да од те додатне тежине добије чврсте мишиће. И зато додаје: „Један мој другар и ја понекад устајемо рано и пре посла идемо у теретану да дижемо тегове.“

И за Ванесу се може рећи да је мршавица. Али она је прилично задовољна својом тежином. „Кад сам била млађа, клинци су ме задиркивали и звали ме мотка“, сећа се Ванеса. „Али ме то више не забрињава. Једноставно прихватам себе оваквом каква сам.“

’Прихватити себе таквим какав јеси.‘ То звучи као добар савет. Међутим, можда је то савет који ти је тешко применити. Пошто си тинејџер, ти си у ’цвету младости‘ (1. Коринћанима 7:36). Тај нарочито буран период наглих телесних промена познат је као пубертет. Током њега, делови тела могу да се развијају различитом брзином; руке, ноге и црте лица могу изгледати безнадежно несразмерни. a И због тога можда мислиш како си незграпан и ружан. Затим, ту је и чињеница да се сви млади не развијају истом брзином. И тако док су неки твоји вршњаци можда већ развили мишићаву фигуру или женствену линију, ти си у поређењу с њима још увек танак.

Иако је много речено о младима који мисле да су дебели, често се превиђају млади који мисле да су премршави. То је посебно случај у неким етничким групама и земљама где се мршавост не сматра симболом лепоте. На тим подручјима танка девојка може да пати због окрутног задиркивања да је „жгољава“.

Како стоји ствар с дечацима? Према истраживачу Сузан Бордо, „студије о телесном изгледу које су вршене у деценијама пре ’80-их, показале су да су жене у огледалу виделе само недостатке“. А мушкарци? Бордо наставља: „Мушкарци су у огледалу видели или један сасвим у реду изглед или чак и бољи него што је било реално.“ Али недавних година то је почело да се мења. Примећујући да мушкарци чине више од четвртине пацијената корективне хирургије, то тренутно веће интересовање младића за добар изглед Бордо повезује са „савршеним“ мушким телима с реклама за доњи веш које се појављују у Сједињеним Државама и другим западним земљама. Природно, то утиче на тинејџере. Они могу да се осећају мањкавим ако немају мишићави стас тих фото-модела.

И тако, ако си мршав, можда се питаш: ’Шта није у реду са мном?‘ Сигурно ће ти бити драго да чујеш да је вероватно све у реду.

Зашто си мршав

За многе младе је сасвим нормално што су мршави. Често је то само пратећа појава наглог израстања и брзог метаболизма што долази са адолесценцијом. По правилу твој метаболизам ће успоравати како постајеш старији. Међутим, ако си крајње мршав упркос здравој исхрани, било би добро да одеш до лекара како би био сигуран да није у питању неки здравствени проблем, као што је дијабетес, који може да проузрокује губитак тежине.

Стивен Левенкрон, познати стручњак за поремећаје у исхрани рекао је за Пробудите се!: „Сећам се једне девојке која је била страшно мршава и која ми се обратила с дијагнозом анорексије, и изгледала је као неко с поремећајем у исхрани. Али ускоро сам схватио да је њен проблем био физичке, а не психолошке природе. Њен породични доктор није дијагнозирао Кроунову болест, озбиљну болест црева. Тај пропуст могао је бити фаталан за ову девојку.“ Ако имаш дијабетес или било коју другу болест која доводи до губитка тежине, мудро је да брижно следиш докторов савет.

Наравно, понекад мршавост може бити симптом емоционалне тескобе. У својој књизи Anatomy of Anorexia, др Левенкрон наводи тврдње неких истраживача да знатан број „дијабетичара зависних од инсулина има поремећај у исхрани, који иде од компулзивног преједања до булимије и анорексије.“ Неки компетентан лекар може да одреди да ли код особе постоји један такав поремећај у исхрани. b

Практични предлози

Претпоставимо да си био код доктора и да си здрав, али ипак мршав. Шта сада? У Јову 8:11 Библија каже: „Ниче ли сита без влаге, расте ли рогоз без воде?“ Баш као што биљка успева када има право окружење и прехрану, тако је и теби потребна уравнотежена исхрана како би се развио у здраву одраслу особу. То је важно без обзира да ли покушаваш да добијеш који килограм или да изгубиш.

Ипак, немој пасти у искушење да почнеш јести много масне хране како би се брже удебљао. Док је водила студију о исхрани боди-билдера у време тренинга, нутрициониста Сузан Клајнер приметила је да они унесу око 6 000 калорија на дан! Али како каже Клајнерова, „забрињавајуће откриће у овој студији је то да они унесу, у просеку, више од 200 грама масти на дан. То је скоро толико масти колико се налази у две пакле путера! То је довољно да се за кратко време већина људи разболи. Таква навика уношења енормне количине масноћа довешће до срчаних обољења.“

Према Одељењу за пољопривреду САД (USDA), уравнотежена исхрана се састоји од угљених хидрата као што су хлеб, житарице, пиринач и тестенина. Следећи по важности су поврће и воће. USDA препоручује да се конзумира само умерена количина меса и млечних производа.

Да би контролисао шта и колико поједеш, могао би да водиш дневник исхране. Недељу дана носи са собом свешчицу и записуј све што једеш и када то једеш. Можда ћеш се изненадити кад откријеш да не једеш ни близу онолико колико мислиш да једеш, поготово ако си увек у журби. Као живахан тинејџер лако можеш да сагориш 3 000 и више калорија дневно! Такође можеш да откријеш да твоја исхрана није тако уравнотежена као што би требало да буде — можда има много брзе хране као што су хамбургери и пица, а недовољно воћа и поврћа.

А шта је са скупим протеинским додацима? Они су можда непотребни. Многи стручњаци верују да узимањем здраве хране можеш добити све хранљиве састојке који су потребни твом телу. Изнад свега, избегавај брза решења као што су анаболички стероиди. Жалосно је рећи да коришћење стероида није само проблем међу тинејџерима. The New York Times извештава: „Све већа употреба [стероида] међу девојкама достигла је ниво који је био међу момцима у 1980-им, што неки истраживачи делом приписују некој врсти контраанорексије.“ Запањујући број од 175 000 тинејџерки у Сједињеним Државама признаје да узима анаболичке стероиде. Ови препарати се доводе у везу с мноштвом трагичних нежељених дејстава, међу којима су нежељена маљавост по лицу, нередовне менструације и рак дојки код жена, а код мушкараца рак простате, док се и код једних и код других јавља зачепљење артерија и рак јетре. Стероиде не треба никада узимати без рецепта лекара и без његовог надзора.

Буди скроман и реалан

Библија нам каже да ’смерно [„скромно“, NW] пред Богом ходимо‘ (Михеј 6:8). Скромност значи да си свестан својих граница. Она ће ти помоћи да будеш реалан у вези са својим изгледом. Не, нема ништа лоше у томе што желиш да добро изгледаш. Али од тога што си опседнут својим изгледом нико нема користи — можда само индустрија моде и прехрамбена индустрија. Стручњаци за телесно здравље слажу се да просечан мушкарац једноставно нема праве гене да би био билдер светске класе, без обзира колико добро јео и колико тренирао. А ако си девојка, можда се нећеш угојити колико год јела.

Занимљиво је то да ако мало пажње посветиш својој одећи она може доста да прикрије оно што ти видиш као телесне мане. Избегавај кројеве који непотребно истичу те аспекте твоје линије. Неки предлажу ношење светлих боја, пошто тамне нијансе могу да учине да мршави људи изгледају још мршавије.

Такође запамти да је од твог изгледа далеко важнија твоја личност. Дугорочно гледано, пријатан осмех и љубазно понашање много више ће допринети твојој привлачности него што би то учинили извајани мишићи или манекенска фигура. Ако те твоји пријатељи стално омаловажавају због твог изгледа, потражи људе који цене оно што си ти унутра — оно што Библија зове „тајна особа срца“ (1. Петрова 3:4). На крају крајева, никада не заборави да „човек гледа оно што очи виде, а Јехова гледа на срце“ (1. Самуилова 16:7).

[Фусноте]

a Види „Млади питају...“ чланак: „Да ли се развијам нормално?“ у издању Пробудите се! од 22. септембра 1993. (енгл.).

b Види „Млади питају...“ чланке: „Зашто сам опседнута својом тежином?“ и „Како да победим своју опседнутост килограмима?“ у нашим издањима од 22. априла и 22. маја 1999.

[Слика на 14. страни]

Неки млади коре себе због своје мршавости