Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Париз без графита?

„Оперативна група је импресивна“, кажу француске новине Le Figaro. Има „17 опремљених комбија, 7 минибусева специјализованих за борбу против графита, десетак мопеда и око 130 радника којима помаже 16 извиђача чији је посао да пронађу графите“. Задатак нове паришке антиграфитне бригаде је да у року од годину дана уклони 90 посто графита с паришких зидова и роло-врата — за које се процењује „да на општинским и јавним зградама покривају 200 000 квадратних метара, а на приватним зидовима 240 000 квадратних метара“. Уколико се циљ града оствари, све то осим 24 000 квадратних метара графита на приватним зградама нестаће до фебруара 2001, а „сваки нови графит има да нестане у року од 12 дана од када се открије“. Кад се све сабере, очекује се да ће операција чишћења коштати 480 милиона француских франака (72 милиона долара).

Гојазних колико и гладних

„Број гојазних људи у свету сада парира броју гладних, неисхрањених људи“, запажа The New York Times, коментаришући о једној студији Института за посматрање света. Око 1,2 милијарде су неисхрањени и гладни, а исто толико па и више једе прекомерно. Широм света неисхрањено је више људи него икада пре, а број оних који се не хране довољно и оних који прекомерно једу расте у свим друштвима. „Створили смо начин живота у којем је ниво физичких активности толико смањен да количина калорија коју уносимо далеко надмашује количину коју трошимо, и тај вишак се претвара у сало“, каже Лестер Р. Браун, председник Института за посматрање света, када говори о растућем броју гојазних. „Прошле године је [у Сједињеним Државама] обављено 400 000 липосукција. То показује колико су ствари измакле контроли.“

Већину кућних љубимаца имају Американци

Од 500 милиона кућних љубимаца у свету, око 40 посто их је у Сједињеним Државама. „Скоро 60 посто домаћинстава у земљи има бар једног љубимца од 70 милиона мачака, 56 милиона паса, 40 милиона птица, 100 милиона риба, 13 милиона хрчака и других малих сисара и 8 милиона рептила“, извештава National Geographic. Британија је друга по броју кућних љубимаца — углавном мачака и паса. „Али у Француској доминирају рибе којих има око 21 милион, што је више од мачака и паса заједно“, каже часопис.

Врховни суд Јапана пресудио у корист Сведока

Врховни суд Јапана пресудио је да су „хирурзи нарушили женино право на самоопредељење када су јој током операције дали трансфузију крви, кршећи при том своје обећање да то неће учинити чак и ако би то значило да ће она умрети“, кажу новине Daily Yomiuri. „То је било први пут да је Врховни суд пресудио да је право пацијента да доноси одлуке које се тичу његовог лечења заправо људско право.“ Мисаи Такеди, једној Јеховиној сведокињи, 1992. дата је трансфузија док је још увек била под седативима после уклањања малигног тумора јетре. Четворица судија Врховног суда једногласно су закључила да су доктори погрешили зато што су пропустили да објасне да ће јој можда дати трансфузију уколико у току операције буду сматрали да је потребна, и да су је тако лишили њеног права да одлучи да ли ће прихватити операцију или неће. У пресуди од 29. фебруара 2000. стајало је: „Када пацијент одбије да се подвргне трансфузији због својих религиозних уверења, таква жеља мора да се поштује.“ Рођаци су после Мисаине смрти 1997. наставили парницу. (Ради детаља, молимо вас видите Кулу стражару од 15. децембра 1998, стране 26-9.)

Очување врста на Земљи

„Очување од изумирања великог броја врста на свету није претежак задатак“, кажу њујоршке новине Daily News. „Научници који су направили попис нетакнутих подручја која нестају са Земље дошли су до запањујућег закључка: више од једне трећине биљних и животињских врста на планети живи на само 1,4% њене копнене површине.“ Истраживачи предлажу да се више напора усмери на очување 25 подручја која су богата врстама, као што су Бразил, Мадагаскар, Борнео, Суматра, тропски Анди и Кариби. Већина њих су тропске кишне шуме. „Када бисмо на ова жаришта годишње усмерили неколико стотина милиона долара, могли бисмо пуно урадити на томе да засигурамо опстанак широког спектра разноликости живота на Земљи“, рекао је Расел Митермајер, председник организације Conservation International. Иако је око 38 посто ових подручја већ заштићено законом, то је углавном само на папиру, пошто се наставља с рударством, испашом и крчењем.

Несташица свештенства се шири

„Мањак свештенства“ у Сједињеним Државама проширио се из сеоских подручја на велике градове, каже The New York Times. Наводећи пример једне 110 година старе синагоге која више од три године безуспешно покушава да привуче неког рабина, чланак каже: „Лоше стање синагога није неуобичајено. Није само синагогама све теже да унајме свештенство, исто је и с римокатоличким и протестантским црквама.“ Број парохијских свештеника је од 1992. до 1997. опао за 12 посто. Портпарол Епископалне цркве за њихову ситуацију каже да је јако озбиљна, јер од 15 000 чланова свештенства мање од 300 њих је рођено после 1964. Више од 22 посто скупштина реформистичког јудаизма нема сталног рабина. Пре само пет година, рабина је било више него синагога. Неки свештеници за несташицу криве „јаку економију“ у којој су људи „привучени уноснијим пословима“. Други кажу да је то због „опадања популарности“ свештенства. Рабин Шелдон Зимерман, председник Колеџа хебрејског јединства, упозорава: „Уколико на неки начин не повећамо број оних који за своје занимање бирају религију, то ће на крају бити катастрофа за организоване религије.“

Потребан је опрез приликом прања зуба

„Могуће је да превише перете зубе“, каже један извештај у часопису The Wall Street Journal. „Проблем се обично назива ’стругање четкицом за зубе‘ и може довести до осетљивих зуба, повлачења десни и до истрошености око корена зуба.“ Процењује се да је 10 до 20 посто становништва Сједињених Држава „оштетило своје зубе или десни, што је последица претераног прања“. У највећој опасности су они који марљиво перу зубе и који користе тврђе четкице. „У жељи да буду темељни, они у ствари направе више штете него користи“, каже зубар Милан Сегол. Неки људи имају генетски потенцијал за овај проблем због тога што су рођени с мање костију око зуба. Томе су подложни и људи који су протезама исправљали или померали зубе и они који шкргућу зубима или их стискају. Да бисте спречили оштећења, стручњаци предлажу следеће: користите мекане четкице за зубе. Прво перите задње зубе, јер су чак и мекане четкице у почетку нешто тврђе, а и паста за зубе је тада више попут шмиргле. Четкицу држите нежно са свега пар прстију уместо целом шаком. Четкицу поставите под углом од 45 степени у односу на линију десни и правите нежне, елиптичне покрете уместо да тестеришете напред, назад.

Криви торањ у Пизи исправљен

Рад на исправљању кривог торња у Пизи је већ после прва три месеца ове године донео побољшање од 5 центиметара, запажа се у једном извештају Асошиејтед преса. Инжењери верују да ће до јуна 2001. бити довољно стабилан да би се поново отворио за јавност. Туристи су се последњи пут попели на овај 12 векова стари торањ пре више од 10 година, када се проценило да је његов нагиб опасан и тада се почело с напорима да се исправи. Рад је сада у финалној фази и предвиђа се да ће торањ по његовом завршетку бити нагнут за 50 центиметара мање. Пре него што се поново отвори, биће уклоњено 800 тона оловних противтегова који су стављени на темељ током процеса исправљања и десет челичних прстенова који су стављени око њега ради ојачања.

Још једна корист од дојења

„Поред тога што вашем новорођенчету пружа заштитна антитела против дијареје, инфекција уха и алергија, мајчино млеко може спречити и рак“, каже часопис Parents. Једна студија Онколошког центра Универзитета Минесота утврдила је да су код дојених беба мање шансе да се развије леукемија — најчешћи облик рака код деце — него код беба које су храњене на флашицу. Код оних које су дојене само месец дана показало се да је ризик мањи за 21 посто, док је код оних које су дојене шест или више месеци ризик мањи за 30 посто.